Daily General Awareness Quiz-01 February 2022

Safalta Experts Published by: Abhivardhan Bajpayee Updated Tue, 01 Feb 2022 11:35 PM IST

Question 1: In terms of total land area what is India’s rank in the world in the list of largest countries ?
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 7
 
Answer:
D: 7
Explanation :Below is the list of countries in terms of area: 
  1. Russia 
  2. Canada 
  3. USA 
  4. China
  5. Brazil 
  6. Austalia 
  7. India
 

Question 2: Who was the first American to win Nobel Peace prize?
(A) Abraham Lincoln
(B) George Bush
(C) Theodore Roosevelt
(D)Franklin Roosevelt
 
Answer:
D: Theodore Roosevelt
Explanation:Theodore Roosevelt, who served as the 26th president of the United States from 1901 to 1909, was the first American to win a Nobel Prize in any category. He received the 1906 Nobel Peace Prize for having negotiated peace in the Russo-Japanese war in 1904-5. He also resolved a dispute with Mexico by resorting to arbitration as recommended by the peace movement.
 
 
Question 3: Which of the following books is not written by Munshi Premchand? 
(A) Gaban
(B) Godan
(C) Guide
(D) Nirmala
 
Answer:
C: Guide
Explanation:The Guide is a 1958 novel by R. K. Narayan.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
Like most of his works the novel is based on Malgudi, the fictional town in South India. The novel describes the transformation of the protagonist, Raju, from a tour guide to a spiritual guide and then one of the greatest holy men of India. The novel brought its author the 1960 Sahitya Akademi Award for English.
 
 
Question 4: International ‘Yoga Divas’ is celebrated every year on-
(A) 21st May
(B) 21st June
(C) 25th May
(D) 25th June
 
Answer:
B: 21st June
Explanation:The United Nations on 11 December 2014 declared June 21 as the World Yoga Day. The declaration came after the call for the adoption of 21 June as International Yoga Day by Indian Prime Minister, Narendra Modi during his address to UN General Assembly on September 27, 2014.
 
  
Question 5: Which of the following is used as a logo of the World Wide Fund (WWF) for Nature ?
(A) Panda
(B) Camel
(C) Lion
(D) Deer
 
Answer:
A: Panda
Explanation:The World Wildlife Fund was founded in 1961. Its logo is based on Chi Chi, a panda who was a popular attraction at the London Zoo at the time. WWF felt “the big, furry animal with her appealing, blackpatched eyes” would make an excellent logo and minimize printing costs (black and white).The logo was created by the organization’s Co-founder Sir Peter Scott.
 
FREE GK E-Book In Hindi- Download Now
  
Question 6: Which ground is called the ‘Mecca of Cricket’ ? 
(A) Eden Gardens
(B) Melbourne Cricket Ground
(C) Green Park
(D) Lords
 
Answer:
D: Lords
Explanation:The Lord’s Cricket Ground in London, England, and is also referred to as Mecca of Cricket. Established in 1814, it is the official home of cricket. Named after its founder, Thomas Lord, it is owned by Marylebone Cricket Club (MCC) and was the home of the International Cricket Council (ICC) till August 2005.
 
  
Question 7: Who is referred to as the ‘Darwin of the 20th Century’?
(A) Katherine Esau
(B) Ernst Mayr
(C) Har Gobind Khorana
(D) Marshall Warren Nirenberg
 
Answer:
B: Ernst Mayr
Explanation: For his contribution in the field of biology Ernst Mayr is known as ‘Darwin of the 20th century.He was born in Germany.He is accredited with essentially single handedly creating the fields of the History and philosophy of Biology.
 
 
Question 8: Who invented Helicopter?
(A) Copernicus
(B) Sikorsky
(C) Cockrell
(D) Drinker
 
Answer:
B: Sikorsky
Explanation:Attempts to create helicopters can be traced back to Leonardo da Vinci, but the first working prototype helicopter, the VS-300, was invented by Igor Sikorsky in 1939. The next model he designed was the R- 4 in 1942, which was the world’s first mass produced helicopter.
 
Budget Quiz 2022: इस बजट से बनने वाले महत्वपूर्ण प्रश्न यहाँ देखें

Question 9: Which among the following are called the amphibians of the plant kingdom?
(A) Gymnosperms
(B) Liverworts
(C) Pteridophytes
(D) Bryophytes
 
Answer:
D: Bryophytes
Explanation: Bryophytes are called amphibians of the plant kingdom because these plants though live in soil but they need water for sexual reproduction.

 
Question 10: Who is the author of the book 'Cricket World Cup: The Indian Challenge'?
(A) Sanjay Manjrekar
(B) Harsha Bhogle
(C) Ashis Ray
(D) Narottam Puri

Answer:
C: Ashis Ray
Explanation: Ashis Ray made his debut as a test match commentator in 1975. He was the only Asian ball-by-ball commentator on the 1983 World Cup.

Free E Books