Quantitative Aptitude Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims 2022- 16th August

Safalta Expert Published by: Nikesh Kumar Updated Tue, 16 Aug 2022 05:47 PM IST

1. A shopkeeper marked his goods 50% above its cost price and sold it to Mohit after giving a discount of 30%. Mohit sold it to Ravi for Rs.4620 and made a profit of 10%. Find the cost price(in Rs.) of the article.

(A) 3125
(B) 3540
(C) 2870
(D) 4000
(E) 5000

Answer: D: 4000

Explanation: Selling price by shopkeeper = Cost price for Mohit = 100/110 × 4620 = Rs. 4200 ⇒Marked price of the article = 100/70 × 4200 = Rs.6000 ∴Cost price of the article = 100/150 × 6000 = Rs.4000

2.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

Source: safalta

Ram purchased 40 kg of variety A rice at Rs. X per kg and 32 kg of variety B rice at Rs. (X + 6) per kg. The Ram sold the whole quantity of variety A rice at 20% profit and that of variety B rice at 25% profit. The total selling price of variety A rice was Rs. 40 more than that of variety B rice. Had the two varieties been mixed and sold at an overall profit of 25%, the selling price (per kg) would have been Rs _____ (approax)?


(A) Rs 40
(B) Rs 95
(C) Rs 32
(D) Rs 47
(E) Rs 49

Answer: D: Rs 47 Explanation: Rice A Rice B Cost price 40x 32(x+6) 20% profit 25% profit Selling price 120% of 40x 125% of 32(x+6) = 48x =40x+120 
48x = 40x + 240 + 40 8x = 280 X = 35 kg Selling price of Mixture: ⇒ (40 ×35 + 32(35+6)) × 125/100 ⇒ 2712 × 5/4 ⇒ Rs 3390

3. Two shopkeepers sell an article for Rs.4, 800 each. Shopkeeper A calculates his profit on cost price while Shopkeeper B calculates his profit on selling price. Both make a profit of 20% each. The actual profit made by B is RS _____ more than that made by A?

(A) Rs 200
(B) Rs 140
(C) Rs160
(D) Rs150
(E) Rs 220

Answer: C: Rs160 Explanation: Since shopkeeper B calculates actual profit on S.P., Actual profit for B = 20% of 4800 = Rs. 960 Since shopkeeper A calculates actual profit on C.P. , C.P. for A = 4800/1.20 = Rs. 4000 ∴ Actual profit for A = 20% of 4000 = Rs. 800
 
IBPS PO Salary in Hindi
IBPS PO 2022 Notification
IBPS PO Syllabus in Hindi


4. A shopkeeper gives two successive discounts of 10% and 20% on the marked price of shirt. If he received the profit is 1/10 of the total discount, then find the approximate profit percentage?

(A) 1%
(B) 2%
(C) 3%
(D) 8%
(E) 4%

Answer: E: 4% Explanation: MP of shirt = x SP of shirt = x × 90/100 × 80/100 = 0.72x Discount = x – 0.72x = 0.28x Profit = 0.28x/10 = 0.028x CP of shirt = 0.72x – 0.028x = 0.692x Required percentage = 0.028x/0.692x × 100 = 4%

5. The marked price of the bulb is 60% more than its cost price. A shopkeeper offers a discount of x% on marked price of the bulb while he gets the profit of 36%. Find the value of x?

(A) 15
(B) 20
(C) 30
(D) 25
(E) 40

Answer: A: 15 Explanation: CP of bulb = 100a MP of bulb = 100a × 160/100 = 160a 160a × (100 – x)/100 = 100a × 136/100 x = 15

6. Sum of the selling price of mobile and watch is Rs.9000. Ratio of the discount offered byshopkeeper on mobile and watch is 1:3. If the sum of the marked price of mobile and watch is Rs.15000, then find the discount offered by shopkeeper on watch?

(A) 1000
(B) 2000
(C) 3000
(D) 4500
(E) 4000

Answer: D: 4500 Explanation: Discount of mobile and watch = 15000 – 9000 = 6000 3x + x = 6000 x = 1500

7. A shopkeeper bought two articles for Rs.1600. He sold first at a loss of 15% and second at a profit of 10%. Find the difference between the selling prices of both the articles if the cost price of first article is 200 less than the cost price of second article.

(A) 450
(B) 395
(C) 520
(D) 300
(E) 400

Answer: B: 395 Explanation: Cost price of first article = (1600-200)/2 = 700 Cost price of second article = 1600 – 700 = 900 Selling price of first article = 700 × 85/100 = 595 Selling price of second article = 900 × 110/100 = 990 ∴ Difference between selling price = 990 – 595 = 395

8. The marked price of a book is 50% more than the cost price and the profit % earned by shopkeeper is equals to the discount %. If the selling price of the book is Rs.639.6, then find the cost price of the book.

(A) 475
(B) 617
(C) 533
(D) 582
(E) 580

Answer: C: 533 Explanation: Let the profit% = discount% = x% Let the cost price of the book be Y Marked price of the book = y × 150/100 = 1.5Y ATQ, Y(100+x)% = 1.5Y(100 - x)% ⇒ 100 + x = 150 – 1.5x ⇒ 2.5x = 50 ⇒ x = 20 Hence, Profit% = Discount% = 20% ∴ Cost Price = 639.6/1.2 = 533

9. Renuka purchased a laptop for Rs.10200 from flipkart. If the flipkart sold the laptop at the profit of 20% and the flipkart also offers 20% discount on marked price of the laptop, then what is the difference between the cost and marked price of the laptop?

(A) Rs. 1250
(B) Rs. 5250
(C) Rs. 4250
(D) Rs. 2250
(E) Rs. 3250

Answer: C: Rs. 4250 Explanation: SP of laptop =Rs. 10200 CP = 100/120 × 10200 = Rs. 8500 MP × 80/100 = Rs. 10200 MP = Rs. 12750 Difference = 12750 – 8500 = Rs. 4250


10. In the Diwali sale, Dinesh expects a profit of 35% on the cost price of his fruits. What will be his profit, if he sells the fruits worth Rs.4050 in a week?

(A) Rs 1050
(B) Rs 2010
(C) Rs 3580
(D) Rs 2500
(E) Rs 4000

Answer: A: Rs 1050 Explanation: CP = (100/135) × 4050 = Rs.3000 Profit = 4050 – 3000 = Rs.1050
 

Free E Books