Reasoning Questions Quiz 18-02-22

Reasoning Questions Quiz 18-02-22 Published by: Anmol Bhatnagar Updated Fri, 18 Feb 2022 04:07 AM IST

Highlights

Reasoning Questions Quiz 18-02-22

Reasoning Questions Quiz 18-02-22

Q1)
Select the option that is related to the third number in the same way as the number is related to the first number.
1 : 2 : : 5 : ?

1. 120
2. 129
3. 128
4. 130

Ans - 4. 130
Solution:


 
Q2)
In a code language, ROUTINE is written as 181521209145. How will VEHICLE be written as in that language?

1. 215893125
2. 225893125
3. 225893115
4. 225793125

Ans – 2. 225893125
 
Solution:

Q3)
Three of following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

1. Humorous
2. Comical
3. Hilarious
4. Gagster

Ans- 4. Gagster
Solution:
Except (d) all others are synonyms.
 
Q4)
‘Pencil’ is related to ‘Stationery’ in the same way as ‘Pilates’ is related to ‘___________’.

1. Pulses
2. Spices
3. Dry fruits
4. Exercise

Ans - 4. Exercise
Solution:
The pencil is stationery,
similarly, Pilates is an exercise
 
Q5)
Arrange the following words in a logical and meaningful order.
1. Accident
2. Ambulance
3.

Source: https://timesofindia.indiatimes.com/

Rash Driving
4. Injury
5. Hospital
6.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Treatment

1. 3, 1, 2, 4, 5, 6
2. 3, 4, 1, 2, 5, 6
3. 3, 1, 4, 2, 5, 6
4. 3, 1, 4, 2, 6, 5

Ans- 3. 3, 1, 4, 2, 5, 6
Solution:
3 – Rash driving
1 – Accident
4 – injury
2 – Ambulance
5 – Hospital
6 – Treatment
 
 Q6)
Which two signs should be interchanged to make the following equation correct?
40 + 10 ÷ 2 × 8 – 17 = 17

1. ÷ and –
2. × and +
3. + and -
4. ÷ and ×
 
Ans – 3. + and -

Solution:

Q7)
Arrange the following words in a logical and meaningful order.
1. Ploughing up the field
2. Bread making
3. Production of wheat
4. Wheat grinding
5. Sowing the seeds
6. Dough making

1. 1, 5, 3, 4, 6, 2
2. 2, 5, 3, 4, 1, 6
3. 1, 5, 3, 6, 4, 2
4. 4, 5, 2, 6, 1, 3

Ans - 1. 1, 5, 3, 4, 6, 2
Solution:1—5—3—4—6—2
 
Q8)
The sum of the current ages of Vinayak and his father is 50 years. 5 years from now, Vinayak’s age will be one-fifth of his father’s age. What is Vinayak’s current age?

1. 15 years
2. 5 years
3. 8 years
4. 10 years

Ans - 2. 5 years

Solution:

 
Q9)
Select the word-pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair.
Accident : Injury

1. Infection : Disease
2. Farmer : Hard-work
3. Income : Corruption
4. Police : Fine

Ans - 1. Infection : Disease
 
Solution: Injury is caused by an Accident.
The disease is caused by Infection.
 
 
Q10)
‘Similarity’ is related to ‘Difference’ in the same way as ‘Transparent’ is related to ‘___________’.

1. Clear
2. Water
3. Lake
4. Turbid

Ans - 4. Turbid
Solution: Antonyms
Similarity → Difference
Transparent → Turbid
 
 

Free E Books