NCERT 9th class solution : Organization of living world

Safalta Expert Published by: Purnima Maurya Updated Thu, 19 May 2022 12:12 AM IST

Highlights

Do you know how physical development took place, how many sequences of its formation are there? If you are searching for your text book text called Organization of Living World then read this article carefully.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

The biological organization is the hierarchy of complex biological structures and systems that define life using a reductive approach. The traditional hierarchy, as explained below, extends from individuals to the biosphere. for example- Bee populations flicker in response to a predator.
 

        Each level of the hierarchy represents an increase in organizational complexity, with each "object" consisting primarily of a basic unit from the previous level. The principle of organization is the concept of emergence: the properties and functions found at the hierarchical level do not exist at lower levels and are not relevant.
 
        The biological organization of life is a fundamental basis for many areas of scientific research, especially medical science. Without this required degree of organization, it will likely be much more difficult, if not impossible, to apply the study of the effects of various physical and chemical phenomena on disease and physiology (bodily function).

Source: Amar ujala

For example, fields such as cognitive and behavioral neuroscience could not exist if the brain was not made up of specific cell types, and basic concepts of pharmacology could not exist if it were not known that a change at the cellular level affects the whole. it can be alive. These applications also extend to ecological levels. For example, the direct insecticidal action of DDT occurs at the subcellular level but affects many ecosystems up to higher levels. In theory, a change in one individual could change the entire biosphere.
 

Levels of organization of the living world

 
As we know that any animal has been developed from low level to high level that's why we say below are the levels of organisation of living world…..
1. Atom
2. Molecule
3. Phospholipid
4. Cell
5. Tissue
6. Organs
7. Organ systems
8. Organism
9. Population
10. Community
11. Ecosystem
12. Biodiversity
 

Cell: Organization of the living world


The cell has a very complex structure, it is divided into two parts, the nucleus and the nucleoplasm. In the beginning, only one-celled organisms emerged on the earth, such as Paramecium Euglena, Amoeba, etc. All the activities of their life take place within this single cell.
 

Tissue: Organization of the living world


A tissue is a group of similar types of cells that are similar in structure, which is combined to perform a function in a unit. Like the specific tissue used for the heart is called cardiac tissue. There is a complete chapter in your class about tissue organs being an integrated system formed by the assembly of similar functions., in biology, a group of tissues in a living organism have been adapted to perform a specific function. In higher animals, organs are grouped. like respiratory system, circulatory system etc.
 

Organ systems: organisation of living world

 
An organ system is a group of organs that perform a specific function either singly or in a group.
Overall nine organ systems in the human body is The various organ systems of the human body are – the digestive system, circulatory system, endocrine system, excretory system, reproductive system, nervous system, respiratory system, skeletal system and muscular system.
 

Organism: organisation of living world

 
The organism is formed by joining all the organ systems, the way our body is made, it is an example of an organism, in the same way, as any other animal etc.
 

Ecosystem: organisation of living world

 
An ecosystem is made up of both biotic and abiotic factors. Biological factors include human beings, animals etc. Abiotic factors include earth, sunlight, soil, atmosphere etc. All of these together form a geographical area known as an ecosystem.

Biodiversity: organisation of living world

 
Biodiversity is the basis of life on earth or is found among different types of ecosystems, under diversity, the work of humans, trees, plants, animals, birds and environment, etc., all of them together form an ecosystem. Diversity refers to the variety of species found in a place, where the more species are found, the better the biodiversity of that place.

Q1 what does organisation mean in living body?

Answer-Organization in a biological sense refers to the hierarchy of complex biological systems and structures. Biological organizations can explain life by using a reductionist approach. This biological hierarchy starts from the smallest level, atom, and extends to a higher level, the biosphere.

Q2-which type of organisation found in living body?

Answer: There are various levels of organizations found in living beings. These organizations are arranged in from the most complex to the simplest form. Organelle, cells, tissues, organs, organ systems, organisms, populations, communities, ecosystem, and biosphere

Q3-how are organism organised?

Answer-Many individual organisms can be organized into the following levels: cells, tissues, organs, and organs systems. An ecosystem consists of all the populations in a given area, together with the nonliving environment. The biosphere is the part of Earth where all life exists.

Q4-Which among the levels of biological organization is the most complex?

Answer- The most complex level of organization is the organismal level, where all eleven organ systems function in the human organism, the whole living person.

Q5-what are the most complex organisation in living body?

Answer-The most complex level of organization is the organismal level, where all eleven organ systems function in the human organism, the whole living person.

Q6-what is the least level of organisation in living cell?

Answer-The biological levels of organization of living things arranged from the simplest to most complex are: Organelle, cells, tissues, organs, organ systems, organisms, populations, communities, ecosystem, and biosphere.

Q7-What biological level of organization is the simplest Why?

Answer- It is easier to think about the body's architecture in terms of fundamental levels of organization that rise in complexity, such as (from smallest to largest): cells, tissues, organs, organ systems, and an organism.

Q8- is hair more complex then heart?

Answer-The answer is obviously the heart, with all the vessels that pass through it and how complex its structure is, it is more complex than the hair.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Trending Courses

Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-7)
Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-7)

Now at just ₹ 49999 ₹ 9999950% off

Master Certification in Digital Marketing  Programme (Batch-13)
Master Certification in Digital Marketing Programme (Batch-13)

Now at just ₹ 64999 ₹ 12500048% off

Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-24)
Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-24)

Now at just ₹ 24999 ₹ 3599931% off

Advance Graphic Designing Course (Batch-10) : 100 Hours of Learning
Advance Graphic Designing Course (Batch-10) : 100 Hours of Learning

Now at just ₹ 19999 ₹ 3599944% off

Flipkart Hot Selling Course in 2024
Flipkart Hot Selling Course in 2024

Now at just ₹ 10000 ₹ 3000067% off

Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)
Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)

Now at just ₹ 29999 ₹ 9999970% off

Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!
Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!

Now at just ₹ 1499 ₹ 999985% off

WhatsApp Business Marketing Course
WhatsApp Business Marketing Course

Now at just ₹ 599 ₹ 159963% off

Advance Excel Course
Advance Excel Course

Now at just ₹ 2499 ₹ 800069% off