Daily Quantitative Aptitude Quiz-02 February 2022

Safalta Experts Published by: Shashank Srivastava Updated Mon, 07 Feb 2022 09:33 PM IST

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
Q.1 What will come in the place of the question mark ‘?’ in the following question?
(3/13) of [325/(3)ˉ³] × ?² = 25 × 10⁴ × (1.5)⁴
A. 675
B. 75
C. 575
D. 625
E.

Source: Safalta.com

25
Solution-
(3/13) of [325/(3)ˉ³] × ?² = 25 × 10⁴ × (1.5)⁴
=> 3 × 25 × 3³ × ?² = 25 × 10⁴ × (1.5)⁴
=> 3(¹⁺³) × 25 × ?² = 25 × 10000 × (3)⁴/(2)⁴
=> ?² = 10000/16
=> ?² = 625
=> ? = 25
Hence, the value of (?) is 25.

Q.2 What should come in the place of the question mark ‘?’ in the following question?
12 × 87 + 12 × 114 + 93 × 12 – 44 × 12 = ?
A. 2000
B. 2500
C. 3000
D. 3500
E. None of these
Solution-
12 × 87 + 12 × 114 + 93 × 12 – 44 × 12 = ?
=> 1044 + 1368 + 1116 – 528 = ?
=> 3528 – 528 = ?
=> ? = 3000
Hence, the value of ‘?’ is 3000.

Q.3 A milkman, in 50 litres mixture of milk and water keeps the ratio of milk and water in 3 : 2. One day he decided this ratio is to be 2 : 3, then find quantity of water to be further added in the mixture.
A. 25 litres
B. 30 litres
C. 40 litres
D. 41 litres
E. None of these
Solution-
In actual ratio 
Quantity of milk in the mixture,
=> (50 × 3)/5 litres = 30 litres,
Quantity of water in the mixture,
=> (50 – 30)litres = 20 litres
According of question new ratio = 2: 3
Let the quantity of water added in the mixture be x liters 
Then,
Milk: Water = 30: (20 + x)
=> 2/3  = 30/(20 + x)
=> 90 = 40 + 2x
=> 50 = 2x
=> x = 25 liters
Hence, the quantity of water to be added in the mixture is 25 litres.

Q.4 An amount of Rs. 400 becomes Rs. 424 in 3 years at a certain rate of simple interest, If the rate of interest increased by 8%, then find what amount will Rs. 400 becomes in 2 years?
A. Rs. 450
B. Rs. 425
C. Rs. 480
D. Data inadequate
E. None of these
Solution-
S.I. = Amount – Principle = 424 – 400 = Rs. 24
R = (24 × 100)/(400 × 3) = 2%
It is given in the question that new rate is 8% more than previous rate of interest.
New rate = 2% + 8% = 10%
New S.I. = (400 × 10 × 2)/100 = Rs. 80
New Amount = 400 + 80 = Rs. 480
Hence, the new amount is Rs. 480

Q.5 A train 300 metre long crosses a lamppost in 25 seconds. Calculate the speed of the man running in opposite direction who takes 20 seconds to cross the train.
A. 15 m/s
B. 5 m/s
C. 10 m/s
D. 2 m/s
E. 3 m/s
Solution-
Speed of train = 300/25 = 12 m/s
Let the speed of man be x m/s
Time taken to cross the train = 20s = distance of train/relative speed
Relative speed = 12 + x
20 = 300/(12 + x)
12 + x = 15
Speed of man = 15 – 12 = 3 m/s
Hence, Speed of the running man is 3 m/s.

Q.6 A vegetable vendor claims to sell his vegetables at a cost price but uses a weight of 800 gm instead of kg weight. Thus he makes a profit of:
A. 10%
B. 20%
C. 30%
D. 22%
E. 25%
Solution-
According to the formula,
Profit% = True weight – false weight/false weight × 100
=> 1000 – 800/800 × 100
=> 100/4
=> 25%
Hence, the vegetable vendor made a profit of 25%.

Direction (7-8): Study the bar graph and answer the following questions
In a bar graph, shows the number of students passed in XII class from 6 schools.

Q.7 if the fail percentage of school P is 60% then, find number of students who failed from school P is what percentage of the number of students passes from school T.
A. 80%
B. 133.33%
C. 90%
D. 105%
E. 110%
Solution-
From the given graph,
Students who passed in school P = 80
=> 40% = 80
=> 1% = 2
=> 60% = 60 × 2 = 120 (Failed students of school P)
Now, the number of students passed from school T = 90
Then, the required percentage = (120/90) × 100 = (4/3) × 100
=> 133.33%
Hence, the required percentage is 133.33%.

Q.8 If the ratio between the total number of students who passed to the total number of students who failed from all school is 7: 3, then find the total number of failed students from all schools together.
A. 210
B. 250
C. 140
D. 220
E. None of these
Solution-
Total number of passed students = 80 + 90 + 70 + 50 + 90 + 110 = 490
=> 7 units = 490
=> 1 unit = 70
Failed students = 3 units = 70 × 3 = 210
Hence, the total number of failed student from all school is 210.

Q.9 In the given question, two equations numbered I and II are given. Solve both the equations and mark the appropriate answer.
I. 5x² - 18x + 9 = 0
II. 3y² + 5y – 2 = 0
A. x > y
B. x < y
C. x  y
D. x  y
E. x = y or relationship between x and y cannot be established
Solution-
I. 5x² - 18x + 9 = 0
=> 5x² - 15x – 3x + 9 = 0
=> 5x(x – 3) -3(x – 3) = 0
=> (5x – 3)(x – 3) = 0
=> x = 3/5 or 3
II. 3y² + 5y – 2 = 0
=> 3y² + 6y - y – 2 = 0
=> 3y(y + 2) -1(y + 2)
=> (3y – 1)(y + 2) = 0
=> y = 1/3 or -2
Clearly x > y.

Q.10 In the given question, two equations numbered I and II are given. Solve both the equations and mark the appropriate answer.
I. 3x² - 7x + 2 = 0
II. 2y² - 11y + 15 = 0
A. x > y
B. x < y
C. x  y
D. x  y
E. x = y or relationship between x and y cannot be established
Solution-
I. 3x² - 7x + 2 = 0
=>  3x² - 6x - x + 2 = 0
=> 3x(x – 2) -1(x -2) = 0
=> (x – 2)(3x – 1) = 0
=> x = 2 or 1/3

II. 2y² - 11y + 15 = 0
=> 2y² - 6y – 5y + 15 = 0
=> 2y(y – 3) – 5(y – 3) = 0
=> (y – 3)(2y – 5) = 0
=> y = 3 or 5/2
Clearly x < y.




 

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Trending Courses

Master Certification in Digital Marketing  Programme (Batch-14)
Master Certification in Digital Marketing Programme (Batch-14)

Now at just ₹ 64999 ₹ 12500048% off

Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-8)
Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-8)

Now at just ₹ 46999 ₹ 9999953% off

Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-26)
Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-26)

Now at just ₹ 24999 ₹ 3599931% off

Advance Graphic Designing Course (Batch-10) : 100 Hours of Learning
Advance Graphic Designing Course (Batch-10) : 100 Hours of Learning

Now at just ₹ 16999 ₹ 3599953% off

Flipkart Hot Selling Course in 2024
Flipkart Hot Selling Course in 2024

Now at just ₹ 10000 ₹ 3000067% off

Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)
Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)

Now at just ₹ 29999 ₹ 9999970% off

Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!
Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!

Now at just ₹ 1499 ₹ 999985% off

WhatsApp Business Marketing Course
WhatsApp Business Marketing Course

Now at just ₹ 599 ₹ 159963% off

Advance Excel Course
Advance Excel Course

Now at just ₹ 2499 ₹ 800069% off