Daily Reasoning Ability Quiz-02 February 2022

Safalta Experts Published by: Shashank Srivastava Updated Wed, 02 Feb 2022 11:27 PM IST

Q1)
Select the options that will fill the blank and complete the given series.
7, 8, 11, 16, 23, 32, 43, ?, 71, 88

1. 56

2. 48

3. 55

4. 53
Ans - 1. 56

Solution:

the pattern followed in the series is
7+1= 8, 8+3=11, 11+5=16, 16+7 = 23, 23+9=32, 32+11 = 43 , 43+13 = 56, 56+15 = 71, 71+17 = 88.

Q2)
Arrange the following words in a logical and meaningful order.
1.Tamilnadu
2.Chennai
3.Asia
4.South India
5.India

1. 1, 2, 3, 4,5

2. 2, 1,3, 4,5

3. 2,1,4,5,3

4. 3,4,5,2,1

Ans - 3. 2,1,4,5,3

Solution:

the correct logic or the sequence for the above words is
Chennai - Tamilnadu
Q3)
Three of the following four words are alike in certain way and one is different. Pick that odd one out ?

1. Rabbit

2. Cat

3. Mongoose

4. squirrel

Ans - 2. Cat


Solution:

All except cat are rodents.

Q4)
Three of the following are like in the certain way and one is different. Pick that odd one.

1. 64 : 4

2. 216: 6

3. 8 : 2

4. 36 :6

Ans - 4. 36 :6

Solution:

All the Number pairs except 36 : 6 are cubes of the second number. But in this 36 : 6 is the square of the second number.

Q5)
If H = 12 and CAT is coded as 36 then how will KICK will be coded as

1. 39

2. 26

3. 36

4. 46

Ans - 1. 39

Solution:

Given H = 12
∴ H = 8 , 8 × 1.5 = 12
CAT = (3+1+20)× 1.5 = 36
Similarly
KICK = (11+1+3+11)× 1.5 = 26 × 1.5 = 39 Ans.


Q6)
Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to first number.
18 : 361 ∷ 34 : ?

1. 1156

2. 1225

3. 1176

4. 1220

Ans - 2. 1225
Solution
Given 18:361
18  19. 192 = 361 
Similarly 
34 35.

Source: Safalta.com

35 2  = 1225 

Q 7)
A cube coloured pink on all faces is cut into27 small cubes of equal sizes. How many cubes are painted on one side face only.

1. 3

2. 6

3. 8

4. 4

Ans - 2. 6

Solution:

As per the given question the larger cube is made of 27 small cubes. there will be one such cube on each faces, which will have only
one colored face.
And we know that there is 6 faces in the cube, so there will be 6 such cubes.

Q9)
Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letters will complete the series.
ipi _ upog _ pig _ pogi _ _ g

1. iupgg

2. upgii

3. puigp

4. giupi

Ans - 4. Giupi

Solution:the pattern in the series followed is
ip/ig/up/og/ip/ig/up/og/ip/ig
So, option d is the correct answer.

Q10)
Select the term that will come next in the following series.
12, 14,18, 24, 32, 42, 54,

1. 68

2. 65

3. 70

4. 62

Ans - 1. 68

Solution
The logic in the series is 
12+2=14,14+4=18
18+6=24,24+8=32
32+10=42,42+12=54
54+14=68 Ans 

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email

Free E Books