GK Questions for Class 11: Check General Knowledge Questions and Answers Here

Safalta Expert Published by: Himani Mehra Updated Tue, 13 Sep 2022 11:24 AM IST

Highlights

GK Questions for Class 11: Check General Knowledge Questions and Answers Here

Looking for questions on general knowledge? Getting ready for a test? We have provided you with a selection of inquiries that will enable you to sharpen your general knowledge. For pupils in every class, GK is crucial. You will feel more confident and prepared for future interviews if you have a solid foundation and decent general knowledge. The best sources were used to compile these questions. At every step, improving general knowledge is crucial. To view the list of GK questions for kids in class 11, read this page.General Knowledge Ebook Free PDF: Download Here

GK Questions for Class 11 

Ques 1. ASEAN is a regional intergovernmental organization. What is full form of ASEAN?
Ans. Association of Southeast Asian Nations.

Ques 2. What do you know about FedEx?
Ans. World’s second biggest package-shipper company.

Ques 3. Rajahmundry is a city in which state of India?
Ans. Andhra Pradesh.

Ques 4. ‘For the Benefit of All’ is the slogan of which space agency in the world?
Ans. National Aeronautics and Space Administration (NASA).

Ques 5. What is the official website of NASA?
Ans. nasa.gov

Ques 6. Indian economist and philosopher ‘Amartya Sen’ got Nobel Memorial Prize in Economic Sciences in which year?
Ans. 1998.

Ques 7. ‘Matter cannot be created or destroyed’ statement is validates by which rules?
Ans. Rule of Energy Conservation.

Ques 8. Indian Constitution was enforced on which date?
Ans. 26th Jan, 1950.

Ques 9. Qutubuddin Aibak founded which Dynasty in the India?
Ans. Ghulam Dynasty.

Ques 10. Where is Rudrasagar Lake in India?
Ans. Tripura.

Also Read:


Ques 11. Which team won the cricket world cup in the year 2019?
Ans. England

Ques 12.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Who is the founder of the Ramakrishna Mission(1897)?
Ans. Swami Vivekananda

Ques 13. The Beighton Cup is associated with which game?
Ans. Hockey

Ques 14. Which Athlete is nicknamed as the Golden girl?
Ans. PT Usha

Ques 15. Who was the leader of the Young Bengal Movement?
Ans. Henry Vivian Derozio

Ques 16.

During the reign of Harshavardhana, where was the largest Buddhist monastery established?
Ans. Nalanda

Ques 17. The Gulf Cooperation Council (GCC)was established in the year?
Ans. 1981

Ques 18. Dreams from my Father is a New York bestselling autobiography of?
Ans. Barack Obama

Ques 19. Who is India’s First sportsperson to receive Padma Vibhushan Award?
Ans. Viswanathan Anand

Ques 20. The ancient  Hindu temple 'Preah Vihear' is a source of dispute between which two countries?
Ans. Cambodia and Thailand 

Ques 21. What is the “Large Hadron Collider”?
Ans. Most powerful particle collider machine.

Ques 22. Betwa River is the tributary of which river in India?
Ans. Yamuna.

Ques 23. Which brand from India is world’s fifth strongest brand?
Ans. Reliance Jio.

Ques 24. What is the only snake making the nest in the world?
Ans. King Cobra.

Ques 25. In which language did Tulsidas compose ‘Ramcharitmanas’?
Ans. Awadhi.

Ques 26. How old is the tenure of the judges of international court?
Ans. 9 years of age.

Ques 27. Which tribe of Rajasthan participated in Gandhiji’s non-cooperation movement?
Ans. Meena.

Ques 28. How many eclipses can there be in a calendar year?
Ans. 7.

Ques 29. In which article does the President have the power to issue an ordinance?
Ans. In Article-123.

Ques 30. What was the original name of Rani Lakshmibai?
Ans. Manikarnika.

Ques 31. Who was the first Indian mountaineer to climb Mount Everest 10 times?

Ans. Ang Rita Sherpa

Ques 32. Who was the first and last  Indian to be Governor-General of free India?

Ans. C Rajagopalachari

Ques 33. The Pravasi Bhartiya Divas is celebrated every year?

Ans. 9 January

Ques 34. Who was the chairman of the Drafting Committee set up by the constituent assembly?

Ans. Babasaheb Ambedkar

Ques 35. Which act of the British government in India had introduced the dual government in provinces?

Ans. Government of India Act (1919)

Ques 36. The Dachigam Sanctuary is located at?

Ans. Jammu and Kashmir

Ques 37. The Veliconda Hills, which is a part of Eastern ghats, is situated at?

Ans. Andhra Pradesh

Ques 38. The Theosophical Society in India was founded by?

Ans. Annie Besant

Ques 39. The famous book Tahqiq-i-Hind was written by which scholar?

Ans. Al Beruni

Ques 40. The statement ‘Matter cannot be created or destroyed’ is validated by which rule?

Ans. Rule of Energy Conversion

Is GK important for students of class 11?

Yes, GK is important for students of class 11.

How can I improve my GK?

You can improve your GK by going through the questions mentioned above and developing a habit of reading.

How will good GK help me?

Having a good general knowledge will make you aware and will enhace your skill sets.

What are the types of general knowledge?

In this general knowledge, Static General Knowledge is divided into three main categories as Basic GK, India GK, World GK and those are presented with numerous Subtopic wise manners for your easy understanding.

Free E Books