English Language Quiz : 5 March 2021

Updated Mon, 08 Mar 2021 11:42 AM IST

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

Question 1: Select the word which means the same as the group of words given

A person animal or plant much below the usual height


Option 1:  wizard 

Option 2:  dwarf

Option 3:  creature 

Option 4:  witch

Answer:2:  dwarf

Explanation: Wizard means=>(in stories) a man who is believed to have magic powers (कहानियों में) जादूगर, ओझा, अभिचारक, टोनहाया

creature => a living thing such as an animal, a bird, a fish or an insect, but not a plant (पशु, पक्षी आदि प्राणी (परंतु पौधे नहीं); जीव)

witch=> a woman who is believed to have magical powers and who uses them to harm or help other people
  
 

Question: 2 Select the synonym of the given word 

ENJOIN


Option 1:  FORBID

Option 2:  REVOLT

Option 3:  DISSUADE 

Option 4:  EXHORT

Answer:4:   EXHORT

Explanation: Enjoin means to order or strongly encourage someone to do something---exhort

eg; Lawyers are enjoined to follow high ethical principals. 

dissuade means : to advise (a person) against something-forbid and revolt 
 

Question 3: select the word which means the same as the group of word given

A person who has lost the protection of law


Option 1:  outlaw 

Option 2:  immigrant

Option 3:  outcast

Option 4:  orphan

Answer:1:  outlaw 

Explanation: immigrant-: An immigrant is a person who has come to live in a country from some other country

outcast- An outcast is someone who is not accepted by a group of people or by society .

orphan-a child who has lost both parents through death

 Question:4 Select the correct active form of the given sentence

 Every passing vehicle was being throughly checked by the guards



Option 1:  the guards were throughly checking every passing vehicle 

Option 2:  every passing vehicle were throughly checking the guards

Option 3:  the guards have been throughly checking every passsing vehicles 

Option 4:  the guards has been throughly checking every passing vehicles

Answer:1:   the guards were throughly checking every passing vehicle 

Explanation:  The sentence is given in the simple past tense 

active- sub+V2+object

passive- object+was/were/ +V3 +by+sub
 

Question 5: Select the most appropriate meaning of the given idom

 To paly ducks and drakes



Option 1:  to use recklessly

Option 2:  to change places

Option 3:  to be freindly

Option 4:  to act cleverly

Answer:1:  to use recklessly

Explanation: recklessly  means  marked by lack of proper caution : careless of consequences


Question 6: Select the most appropriate word to fill in the blank

Around sixty bands is colourful  _________ took part in the notting hill carnival


Option 1:  clothing 

Option 2:  costumes

Option 3:  apparles

Option 4:  dressing

Answer:2:  costumes

Explanation:

costumes means  a set or style of clothes worn by people in a particular country or in a particular historical period

किसी विशेष देश या काल में लोगों की विशेष पोशाक
 

Question:7 Select the most appropriate word to fill in the blanks

His company has the ________ of producing the best cricket ball in the country



Option 1:  opinion

Option 2:  brand

Option 3:  reputation

Option 4:  position

Answer: 3:  reputation

Explanation:Reputation means  : overall quality or character as seen or judged by people in general 


Question:8 In the given sentence identify the segments which contains the grammatical error

We had to decline several orders in case that the production was held up due to labour



Option 1:  in case that

Option 2:  the production was held up

Option 3:  due to  labour strike 

Option 4:  we had to decline

Answer:1:  in case that

Explanation: The second clause of the given sentence is the reason of the first clause so we used 'because'in place of 'in case that'


Question:9: In the sentence identify the segment which contains the grammatical error

Cyclon idai killed atleast 157 people in Zimbawe and Mozambique although it tore across southern Africa


Option 1:  cyclon Idai killed 

Option 2:  it tore across 

Option 3:  although 

Option 4:  at least 157 people

Answer: 3:  although 

Explanation: 'Although' shows the contradiction in the sentence so we used 'as' in place of 'although'

 tear across - to move rapidly(with speed
 

Question 10: Directions: A sentence has been given in direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form.

“Suppose your children go out for a nice long walk”, she said. 


Option 1:  She proposed that his children went out for a nice long walk.

Option 2:  She advised that his children go out for a nice long walk .

Option 3:  She suggested that his children go out for a nice long walk.

Option 4:  She suggested that his children should go out for a nice long walk.

Answer:1:  She proposed that his children went out for a nice long walk.

Explanation: Change  Present indefinite tense into Past indefinite tense.

 

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Trending Courses

Master Certification in Digital Marketing  Programme (Batch-14)
Master Certification in Digital Marketing Programme (Batch-14)

Now at just ₹ 64999 ₹ 12500048% off

Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-8)
Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-8)

Now at just ₹ 49999 ₹ 9999950% off

Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-25)
Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-25)

Now at just ₹ 20999 ₹ 3599942% off

Advance Graphic Designing Course (Batch-10) : 100 Hours of Learning
Advance Graphic Designing Course (Batch-10) : 100 Hours of Learning

Now at just ₹ 15999 ₹ 3599956% off

Flipkart Hot Selling Course in 2024
Flipkart Hot Selling Course in 2024

Now at just ₹ 10000 ₹ 3000067% off

Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)
Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)

Now at just ₹ 29999 ₹ 9999970% off

Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!
Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!

Now at just ₹ 1499 ₹ 999985% off

WhatsApp Business Marketing Course
WhatsApp Business Marketing Course

Now at just ₹ 599 ₹ 159963% off

Advance Excel Course
Advance Excel Course

Now at just ₹ 2499 ₹ 800069% off