Quantitative Aptitude Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims 2022- 30th August

Safalta Expert Published by: Nikesh Kumar Updated Tue, 30 Aug 2022 06:40 PM IST

1) Roshan has Rs 5200 he invested some of in scheme A for 5 years and rest of the money he invests in a scheme B for 3 years. Scheme A offers SI at a rate of 12.5% PA and scheme B offers CI at a rate of 10% PA. If the interest recieved from a scheme A is Rs 190.8 more than the interest recieved form the scheme B, what was the sum invested by him in the scheme A?

(A) Rs 2000
(B) Rs 2700
(C) Rs 1500
(D) Rs 1300
(E) Rs 2500

Answer: (A) Rs 2000

IBPS PO Quantitative Aptitude Practice E-book-  Download Now


2) Ankit invested his amount in ratio 5:6:9 in three schemes P, Q, and R respectively for two years each. Schemes P and R offers annual compound interest rates of 20% and 10% respectively while scheme Q offers an annual simple interest of 15%. Total interest received by Ankit from scheme P and Q together is Rs.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

Source: safalta

1899 more than total interest received from scheme R. Find out the total amount invested by Ankit?


(A) 19000 Rs.
(B) 18000 Rs.
(C) 22000 Rs.
(D) 28000 Rs
(E) 35000 Rs

Answer: 2: 18000 Rs

3) The difference between the compound interest and simple interest on a sum of Rs 20,000 at the same rate of interest for 2 years is Rs. 648. What is the rate of interest per annum?

(A) 16%
(B) 18%
(C) 30%
(D) 22%
(E) 29%

Answer: 2: 18%

4) David has total of Rs.12000 with him, partly invested in scheme A which offers 20% compound interest and remaining on scheme B which offers 18% simple interest. Amount of interest received by David from scheme B is Rs.3024 at the end of three years, what is the total amount received by David from scheme A at the end of two years?

(A) Rs.9216
(B) Rs.9657
(C) Rs.9987
(D) Rs.9648
(E) None of these

Answer: A: Rs.9216
 
IBPS PO Salary in Hindi
IBPS PO 2022 Notification
IBPS PO Syllabus in Hindi


5) Roshan had Rs 5200 he invested some of it in scheme A for 5 years and rest of the money he invests in scheme B for 3 years. Scheme A offers SI at a rate of 12.5% p.a and scheme B offers CI at a rate of 10% p.a. If the interest received from scheme A is Rs 190.8 more than the interest received from scheme B, what was the sum invested by him in scheme A?

(A) Rs 2000
(B) Rs 2600
(C) Rs 2100
(D) Rs 2200
(E) Rs 2400

Answer: A: Rs 2000

6) Ravi invested Rs.1500 at R% simple interest for 2 years and Rs.2000 at a rate of (R + 4%) simple interest for 3 years. If the total interest earned by him is Rs.1320, then find the value of

(A) 9%
(B) 7%
(C) 11%
(D) 12%
(E) 18%

Answer: D: 12%

7) Find the difference between the compound and simple interest earned on Rs. 16000 for 1 year at the rate of 20% compounded quarterly?

(A) 288.10
(B) 358.10
(C) 248.10
(D) 158.10
(E) None of these

Answer: C: 248.10


8) A invested Rs.Y at 12% p.a. simple interest for 1 year and B invested (Rs.Y + 600) at 15% p.a. simple interest for 2 years. If the sum of the interest earned by A and B after their investment period is Rs.684, then what is the value of Y?

(A) 1000
(B) 1200
(C) 1100
(D) 1900
(E) 1700

Answer: B: 1200

9) Rs.3550 is divided into two parts such that if one part is invested at 5% p.a. simple interest and the other at 8% p.a. compound interest annually, then after 2 years the total interest is Rs.521. How much amount was invested at 8% compound interest?

(A) Rs. 2500
(B) Rs. 3500
(C) Rs. 3000
(D) Rs. 2050
(E) Rs. 1550

Answer: A: Rs. 2500

10) The difference between the compound interest and the simple interest on Rs.X after 2 years at 10% p.a. is Rs.150.3. Find the value of X.

(A) Rs 17850
(B) Rs 15364
(C) Rs 18530
(D) Rs 15664
(E) Rs 15030

Answer: E: Rs 15030

Free E Books