Download Safalta App
for better learning

Download
Safalta App

X
Whatsup

Quantitative Aptitude Quiz for SSC (Basic Numbers) Questions with Answers: 29 April 2021

Safalta Academics Published by: Nitish Kumar Updated Thu, 29 Apr 2021 07:15 PM IST
Source: safalta
1. Which of the following is an odd prime number?

1. 1
2. 9
3. 3
4. 15

Answer : Option 3
Among the given options, 3 is an odd prime number. Therefore, the answer is option 3.

2. What least digit should come in place of # in the 9 digit number 15549#325, for which the number is divisible by 3?

1. 0
2. 1
3. 2
4. Any of these

 

Answer : Option 3
A number if divisible by 3 if sum of digits is multiple of 3. In 15549#325,
Sum of the digits= 1 + 5 + 5 + 4 + 9 + # + 3 + 2 + 5 = 34 + # = 34 + 2 = 36 which is divisible by 3.

3. What is the product of smallest 15 whole numbers?

1. 1
2. 0
3. 25
4. 60

Answer : Option 2
Smallest 15 whole numbers are 0, 1, 2, 3, 4,.....14. As these numbers contain a zero, so, product will be zero. So, answer is option 2.

4. What is the sum of first 10 perfect cubes?

1. 3025
2. 5625
3. 1225
4. None of these

Answer : Option 1
Sum of 1st 10 perfect cubes :- = 13 + 23 + 33 ______ + 103 = (10(10+1)/2)2 = 3025 Hence, the correct answer is option 1

5. What is the difference between the greatest 5 digit number and the smallest 5 digit number?

1. 99998
2. 89999
3. 89990
4. 99990
Answer : Option 2
The greatest 5 digit number = 99999
Smallest 5 digit number = 10000.
The required difference = 99999 – 10000 = 89999
So, the answer is option 2.

6. There are 20 people in a party. If every person shakes hand with every other person, what is the total number of handshakes?

1. 180
2. 155
3. 145
4. 190

Answer : Option 4
1st person will shake hand with 19 other persons. 2nd person will shake hand with remaining 18 persons, and so on.
Therefore, total number of handshakes.
= 19 + 18 + 17+ ……………………+ 3 + 2 + 1 = Σ19 =(19(19+1)/2) =190
So, the correct answer is option 4.

7. A 107 digit number is formed by writing first 58 natural numbers next to each other. Find the remainder when number is divided by 8.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes



1. 6
2. 10
3. 4
4. 9

Answer : Option 1
To find remainder by 8, we only divide the number formed by the last 3 digit by 8. The last 3 digits would give the number 758. The remainder when 758 is divided by 8 = 6. So, answer is option 1.

8. The five digit number 7500A8 is divisible by 4. How many values of A are possible?

1. 0
2. 3
3. 5
4. 4

 

Answer : Option 3
To find divisibility by 4, we need to consider last two digits of the number, these should be divisible by 4. Hence, A can take values equal to 0, 2, 4, 6 and 8. Therefore 5 values are possible. So, the correct answer is option 3.

9. What is the sum of this series 1 + 1 + 2 + 8 + 3+ 27 + 4 + 64 +_______10 + 1000?
1. 308
2. 3008
3. 3800
4. 3080

Answer : Option 4
Here, we are given a combination of two series
(1 + 2 + 3 + 4 +.....................+10) + (1 + 8 + 27 + 64 +............+1000)
= (1 + 2 + 3 + 4 +.....................+10) + (1 +2^3 +3^3 +4^3 +.................+10^3)
(10(10+1)/2) + ((10 × 11)/2)2 = 3080. So, correct answer is option 4.

10. Which one of the following is not a rational number?

1. 0.2333
2. 0.56666
3. √3
4. 7

Answer : Option 3
Here, 0.2333, 0.56666 and 7 are rational numbers as these can be represented in the form p/q.√3 is not a rational number, therefore answer is option 

Disclaimer

अपनी वेबसाइट पर हम डाटा संग्रह टूल्स, जैसे की कुकीज के माध्यम से आपकी जानकारी एकत्र करते हैं ताकि आपको बेहतर अनुभव प्रदान कर सकें, वेबसाइट के ट्रैफिक का विश्लेषण कर सकें, कॉन्टेंट व्यक्तिगत तरीके से पेश कर सकें और हमारे पार्टनर्स, जैसे की Google, और सोशल मीडिया साइट्स, जैसे की Facebook, के साथ लक्षित विज्ञापन पेश करने के लिए उपयोग कर सकें। साथ ही, अगर आप साइन-अप करते हैं, तो हम आपका ईमेल पता, फोन नंबर और अन्य विवरण पूरी तरह सुरक्षित तरीके से स्टोर करते हैं। आप कुकीज नीति पृष्ठ से अपनी कुकीज हटा सकते है और रजिस्टर्ड यूजर अपने प्रोफाइल पेज से अपना व्यक्तिगत डाटा हटा या एक्सपोर्ट कर सकते हैं। हमारी Cookies Policy, Privacy Policy और Terms & Conditions के बारे में पढ़ें और अपनी सहमति देने के लिए Agree पर क्लिक करें।

Agree