Whatsup

Quantitative Aptitude Quiz for SSC (Mix): 23 April 2021

Updated Sat, 24 Apr 2021 06:55 PM IST
Source: safalta

Staff Selection Commission (SSC) is an organisation under Government of India to recruit staff for various posts in the various Ministries and Departments of the Government of India and in Subordinate Offices.The Quiz has been created by esteemed faculties of Safalta to aid those who are preparing for the exam with  the type of questions that might be asked in SSC Exams . 

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes






Q 1 - If an amount of Rs. 100000 and 150000 invested by two person A and B respectively. If the earned profit of Rs. 24000 than what should be the share of A and B?

A - Rs 8600, Rs 12400
B - Rs 9600, Rs 14400
C - Rs 10600, Rs 15400
D - Rs 11600, Rs 16400


Q 2 - If an amount of Rs. 20000 and Rs. 25000 invested by two partners in a business. But B left the business hand C joined the business with the capital of Rs. 15000 after the period of 4 year. An amount of Rs. 46000 earned as profit by the firm then what should be the share in profit of C?

A - Rs. 12000
B - Rs. 11000
C - Rs. 10000
D - Rs. 9000


Q 3 - Partners of a firms are A, B and C. Conditions of investments are: twice the A investment is equal to thrice the capital of B and the capital of B is four times in the comparison of C capital. What should be the share in profit of B if profit earned by Rs. 297000?

A - Rs 108000
B - Rs 118000
C - Rs 128000
D - Rs 138000


Q 4 - With an amount of Rs. 21000 started business by A. after some time , B joined the business by investing amount of Rs. 36000. If profit of the firm divided equally between them then find out how many month after B join the business?

A - 1
B - 5
C - 3
D - 4



Q 5 - If Rs. 1460 rent for a shadow hired by three person which are A,B and C. A puts in 10 cow for 20 days, B 30 cows for 8 days and C 16 cows for 9 days. How much rent paid by each partner?

A - 300, 400, 500
B - 200, 300, 380
C - 500, 600, 360
D - 100,200, 300


Q 6 - A can run 1 km in 3 min.10sec. And B can cover the same distance in 3 min. 20 sec. By what distance can A beat B?

A - 80 m
B - 70 m
C - 60 m
D - 50 m

Q 7 - In 100m race, A runs at 6 kmph. If A gives B a start of 4m and still beats him by 12 seconds, what is the speed of B?

A - 1.8 km/hr
B - 2.8 km/hr
C - 3.8 km/hr
D - 4.8 km/hr

Q 8 - A, B, C are the three contestants in a km race. If A can give B a start of 40m and A can give C a start of 64m, how many meters start can B give C?

A - 25 m.
B - 20 m.
C - 35 m.
D - 45 m.

Q 9. - A can run 1 km in 4min. 50 sec. and B in 5 min. How many meters start A give B in a km race so that the race may end in a dead heat?

A - 500/3 m
B - 400/3 m
C - 100/3 m
D - 200/3 m

Q 10 - In a race of 600m, A can beat B by 60m and in a race of 500m, B can beat C by 50m. By how many meters will A beat C in a race of 400m?

A - 46 m.
B - 56 m.
C - 66 m.
D - 76 m.

 Solution: 

1.
Answer - B

Explanation
Ratio of investment of A and B = 100000 : 150000 = 2:3 
Share of A  = (24000*2/5 ) = Rs. 9600
Share of B = ( 24000*3/5 ) = Rs. 14400

2.
Answer - A


Explanation
A: B: C =  (2000*12): (25000*12): (15000*8)=  12:5:6
Share of C = (46000* 6/23) = Rs. 12000

3.
Answer - A

Explanation
If capital of C be Rs. x . then Capital of B = 4x Rs. 
2( A's capital) = 3(B's capital) = Rs. (3*4x) = Rs. 12x
∴  A's capital = Rs. 6x
⇒ A's capital + B's capital + C's capital = 11x = 297000 
⇒ x = 27000
∴ B's share: 4x = Rs 108000 

4.

Answer - B

Explanation
We assume that after the period of x month B joined the business.
Capital of A = (21000*12)= Rs. 252000
Capital of B = {36000* (12-x) }= Rs. (432000-36000x)
252000= 432000- 36000x ⇒ 36000x= 180000 ⇒ x= 5
Hence, B joined after 5 months.

5.
Answer - C

Explanation
A, B and C  paid rent in the ratio = (10*20): (30*8): (16*9) = 25:30:18
Rent paid by A = Rs.( 1460* 25/73) = Rs. 500
Rent paid by B = Rs. (1460*30/730= Rs. 600
Rent paid By C = Rs. (1460* 18/73) = Rs. 360
 

6.
Answer - D

Explanation

Clearly, A beats B by 10 sec.

Distance covered by B in 10 sec. = (1000/200*10)m = 50m 

∴A beat B by 50 m.

7.
Answer - D

Explanation

Time taken by A to run 100m = (60*60/6000*100) sec. = 60 sec.

B covers (100-4) m in (60 +12) sec.

∴ B's speed = 96/72m/sec. = (96/72*18/5) km/hr = 4.8 km/hr

8.
Answer - C

Explanation

While A covers 1000m, B covers (1000-40)=960m and C covers (1000-64) =936m.

When B covers 960 m, C covers 936 m.

When B covers 1000m, C covers (936/960*1000)m =975m

∴ B gives C a start of (1000-975) m = 25 m.

9.
Answer - C

Explanation

Time taken by A to run 1 km = 290 sec.

Time taken by B to run 1 km = 300 sec.

A can give B a start of (300-290) = 10sec.

In 300 sec, B runs (1000/300*10) m = 100/3 m

∴ A can give B start of 100/3 m.

10.
Answer - D

Explanation

If A runs 600m, B runs 540 m.

If A runs 400m, B runs (540/600*400) m = 360m 

When B runs 500m, C runs 450m.

When B runs 360 m, C runs (450/500*360) m = 324 m.

∴ A beats C by (400-324) m =76 m.

 

HOW TO PREPARE ?


Safalta has started an online batch for  various SSC exams  for those students who are preparing for the entrance exams . The course will provide 180+ downloadable study material , classes of 2 hours daily (mon- sat),counselling session by expert facilities , strategy and techniques on how to solve the examination,a telegram group with regular updates ,weekly test , special question and answer sessions and many more .



VISIT OUR TELEGRAM CHANNEL FOR MORE INFORMATION click here


 Daily Current Affairs का सम्पूर्ण सार 📰 - YouTube

Disclaimer

अपनी वेबसाइट पर हम डाटा संग्रह टूल्स, जैसे की कुकीज के माध्यम से आपकी जानकारी एकत्र करते हैं ताकि आपको बेहतर अनुभव प्रदान कर सकें, वेबसाइट के ट्रैफिक का विश्लेषण कर सकें, कॉन्टेंट व्यक्तिगत तरीके से पेश कर सकें और हमारे पार्टनर्स, जैसे की Google, और सोशल मीडिया साइट्स, जैसे की Facebook, के साथ लक्षित विज्ञापन पेश करने के लिए उपयोग कर सकें। साथ ही, अगर आप साइन-अप करते हैं, तो हम आपका ईमेल पता, फोन नंबर और अन्य विवरण पूरी तरह सुरक्षित तरीके से स्टोर करते हैं। आप कुकीज नीति पृष्ठ से अपनी कुकीज हटा सकते है और रजिस्टर्ड यूजर अपने प्रोफाइल पेज से अपना व्यक्तिगत डाटा हटा या एक्सपोर्ट कर सकते हैं। हमारी Cookies Policy, Privacy Policy और Terms & Conditions के बारे में पढ़ें और अपनी सहमति देने के लिए Agree पर क्लिक करें।

Agree

Download Our App

Learn from your mobile Anytime Anywhere.

Get free counselling session