Quantitative Aptitude Quiz for SSC(Mixed): 18 March 2021

Updated Thu, 18 Mar 2021 05:49 PM IST

1. If the sum of a number and its reciprocal be 2, then the number is

a. 0
b. 1
c. -1
d.

Source: Safalta

2

Ans. 1
Explanation: Let the number is x. then-
x + 1/x = 2; => x2 – 2x + 1=0;
x= 1;

2.The price of a shirt after 15% discount, is Rs.119.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
What was the marked price of the shirt before discount

a. Rs.129
b. Rs.140
c. Rs.150
d. Rs.160

Ans. Rs.140

Explanation: Let the marked price of shirt= Rs. x;
85% of x = 119; => x= 119*100/85= 140.

3.The average of a,b,c is 20 and that of b,c,d is 25; if d=30, then the value of a is

a. 25
b. 45
c. 30
d. 15

Ans. 15
Explanation: a + b + c =60; ------ eq.(i)
b + c + d = 75; -------------- eq.(ii)
subtract eq.(i) from eq.(ii)-
a – d = -15; => a = 30-15=15;

4. A store sells a watch for a profit of 25% of the cost. Then the percentage of profit against selling price is

a. 22%
b. 20%
c. 18%
d. 15%

Ans. 20%
Explanation: Let CP of watch= Rs. x;
SP = 1.25x;
% profit= (SP-CP)*100/SP = 0.25x*100/1.25x = 20%.

5 .If A is equal to 20% of B and B is equal to 25% of C; then what percent of C is equal to A?

a. 10
b. 15
c. 5
d. 20

Ans. 5
Explanation: A = 0.20B; B = 0.25C;
A= 0.20*0.25 C = 0.5 C; Hence, A is 5% of C.

6 .A gun is fired at a distance of 1.7 km from Ram and he hears the sound after 25 seconds. The speed of sound in meter per second is

a. 60
b. 62
c. 64
d. 68

Ans. 68
Explanation: Speed of sound= Distance traveled / traveling time of sound;
= 1.7*1000/25 = 68 seconds.

7. A sum of ₹ 3000 yields an interest of ₹ 1080 at 12% per annum simple interest in how many years ?

a. 4 Years
b. 3 Years
c. 5 years
d. 2½ Years

Ans. 3 Years
Explanation: SI = PRT/100;
Hence, T = 100*SI/PR = 100*1080/3000*12 = 3 years.

8. The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle of radius 6m is

a. 36 m^2
b. 72 m^2
c. 18 m^2
d. 12 m^2

Ans. 36 m^2
Explanation: The maximum area of the inscribed triangle in semicircle= r*r = 6*6 = 36 sq. m.

9.Twenty women can do a work in sixteen days. Sixteen men can complete the same work in fifteen days. The ratio between the capacity of a man and a woman is

a. 3:4
b. 4:3
c. 5:3
d. 5:7

Ans. 4:3
Explanation: The efficiency of one women= 100/16*20= (5/16)%.
The efficiency of one man= 100/16*15 = (5/12)%;
Ratio (Man: Woman) = (5/12)/(5/16) = 4: 3.


10. The midpoints of AB and AC of a triangle ABC are X and Y respectively. If BC+XY=12 units, then BC-XY is

a. 10 units
b. 8 units
c. 6 units
d. 4 units

Ans. 4 units
Explanation: If the mid points of two sides of a triangle is merged, then BC||XY and XY= ½ BC.
By putting this value in the given equation, BC + ½ BC=12; => BC= 8 units and XY = 4 units.
Hence, BC –XY = 8-4= 4 units.

 

Free E Books