Whatsup

Quantitative Aptitude Quiz for UPSI (Mix): 07 April 2021

Updated Wed, 07 Apr 2021 05:32 PM IST
Source: safalta
1. Rahul and Ravi undertook to do a piece of work for Rs. 9000. Rahul alone could do the work in the 16 days and Ravi in 24 Days. With the assistance of Kamlesh, they finished the work in 8 days. How much money should be given to Kamlesh?

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes



a) Rs. 2400
b) Rs. 1800
c) Rs. 1200
d) Rs. 1500

⇒ Work done by Rahul in 8 days = 8 × (1/16) = 1/2

⇒ Work done by Ravi in 8 days = 8 × (1/24) = 1/3

It means, Rahul and Ravi, done 1/2 and 1/3rd of work, respectively, in 8 days

⇒ Work done by kamlesh = {1 – (1/2 + 1/3)} = 1 – 5/6 = 1/6

⇒ Rahul’s share: Ravi’s share : Kamlesh's share = 1/2 : 1/3 = 3 : 2

⇒ Kamlesh’s share = (1/6) × 9,000 = 1500

∴ Kamlesh’s share is Rs. 1500

2. Raja and Kundan together can build a wall in 20 days, Kundan and Mahesh can build the same wall in 30 days and Mahesh and Raja can build the same wall in 24 days. In how many days can all three of them complete the same wall while working together?

a) 12
b) 16
c) 18
d) 24

Work done by Raja and kundan in one day = (1/R) + (1/K) = 1/20

Work done by Mahesh and kundan in one day = (1/M) + (1/K) = 1/30

Work done by Raja and Mahesh in one day = (1/R) + (1/M) = 1/24

Adding the above three equations we get,

⇒ 2{(1/R) + (1/K) + (1/M)} = [(1/20) + (1/30) + (1/24)] = 15/120 = 1/8

⇒ (1/R) + (1/K) + (1/M) = 1/16

Work done by Raja, kundan and Mahesh in one day = (1/R) + (1/K) + (1/M) = 1/16

3. What is the remainder when (256)^47 is divided by 15?

a) 2
b) 1
c) 3
d) 4

We can write, (256)^47 = (16^2)^47 = 16^94

Now, when 16 is divided by 15, the remainder is 1

∴ When 16^94 is divided by 15, the remainder is 1

4. A train starts from a place A at 8 : 00 a.m. and arrives at another place B at 1 : 30 p.m. on the same day. If the speed of the train is 30 km/hr, then what will be the distance (in km) covered by the train?

a) 155 km
b) 185 km
c) 175 km
d) 165 km

Time taken by train to reach B from A = 11/2 hours

Distance travelled by the train = Speed × Time

∴ Distance travelled by the train = 30 × 11/2 = 165 km

5. The simple interest on a sum is 5/9 of the principal for 25 years. What is the rate (in percentage) of interest per annum?

a) 10/3%
b) 20/3%
c) 10/9%
d) 20/9%

Given that,

S.I = 5/9 P

We know that,

S.I = (P × R × T)/100

⇒ 5/9P = (P × R × 25)/100

⇒ 5/9 × 4 = R

∴ R = 20/9%

6. Evaluate (3 × 25 ) ÷ 5 - 20 × 4 + 75

a) 5
b) 10
c) 15
d) 20

Simple multiplication 3 × 25 = 75. Bracket takes priority over division, multiplication, addition or subtraction.

Hence, (3 × 25 ) ÷ 5 - 20 × 4 + 75 = 75 ÷ 5 - 20 × 4 + 75 = 15 - 20 × 4 + 75.

Multiplication takes priority over addition or subtraction.

Hence, 15 - 20 × 4 + 75 = 15 - 80 + 75.

Addition takes priority over subtraction.

Hence, 15 - 80 + 75 = 90 - 80 = 10

7. Rahul’s salary is 40% more than Mohit’s salary. If Rahul’s salary is increased by 60% and Mohit’s salary is decreased by 20%, then Rahul’s salary will be how much percentage of Mohit’s salary?

a) 300%
b) 240%
c) 250%
d) 280%

Let Mohit’s original salary be 100

Rahul’s original salary (being 40% more than Mohit’s salary) = 100 + (40% of 100) = 100 + 40 = 140

If Rahul’s salary is now increased by 60%, then Rahul’s new salary = 140 + (60% of 140) = 140 + 84 = 224

If Mohit’s salary is decreased by 20%, then Mohit’s new salary = 100 - (20% of 100) = 100 - 20 = 80

To find Rahul’s salary is how much percentage of Mohit’s salary

⇒ 224 = ? % of 80

⇒ ? = (224/80) × 100% = 2.8 × 100% = 280%

∴ Required Percentage = 280%


8. If the profit on selling an article for Rs. 425 is the same as the loss on selling it for Rs. 355, then the cost price of the article is

a) 520
b) 390
c) 340
d) 350

Let the C. P. of the article be Rs. xx

According to question,

425 - x = x – 355

2x = 425 + 355 = 780

x  = 780/2

x = 390

9. The cost price of 25 books is equal to the selling price of 20 books. The profit percent is

a)  30%
b)  15%
c)  20%
d)  25%

Let the cost price of each book be Rs. 1.

C. P. of 20 books = Rs. 20

S.P. of 20 books = C. P. of 25 books = Rs. 25

Profit percent =[25−20]/20 × 100 = 25%

10. Average weight of P and Q is 32 kg. Average weight of Q and R is 43 kg. Average weight of P and R is 51 kg. What is the average weight (in kg) of P, Q and R?

a) 42 kg
b) 44 kg
c) 36 kg
d) 40 kg

∵ Average weight of P and Q is 32 kg

⇒ Sum of their weight = 2 × 32 = 64

⇒ P + Q = 64 kg (1)

Similarly,

Q + R = 86 kg (2)

P + R = 102 kg (3)

Adding equation (1), (2) and (3)

2P + 2Q + 2R = 64 + 86 + 102 = 252

⇒ P + Q + R = 126 kg

∴ Average weight of P, Q and R = (P + Q + R)/3 = 126/3 = 42 kg

 

Disclaimer

अपनी वेबसाइट पर हम डाटा संग्रह टूल्स, जैसे की कुकीज के माध्यम से आपकी जानकारी एकत्र करते हैं ताकि आपको बेहतर अनुभव प्रदान कर सकें, वेबसाइट के ट्रैफिक का विश्लेषण कर सकें, कॉन्टेंट व्यक्तिगत तरीके से पेश कर सकें और हमारे पार्टनर्स, जैसे की Google, और सोशल मीडिया साइट्स, जैसे की Facebook, के साथ लक्षित विज्ञापन पेश करने के लिए उपयोग कर सकें। साथ ही, अगर आप साइन-अप करते हैं, तो हम आपका ईमेल पता, फोन नंबर और अन्य विवरण पूरी तरह सुरक्षित तरीके से स्टोर करते हैं। आप कुकीज नीति पृष्ठ से अपनी कुकीज हटा सकते है और रजिस्टर्ड यूजर अपने प्रोफाइल पेज से अपना व्यक्तिगत डाटा हटा या एक्सपोर्ट कर सकते हैं। हमारी Cookies Policy, Privacy Policy और Terms & Conditions के बारे में पढ़ें और अपनी सहमति देने के लिए Agree पर क्लिक करें।

Agree

Download Our App

Learn from your mobile Anytime Anywhere.

Get free counselling session