Reasoning Questions Quiz 23-02-22

Reasoning Questions Quiz 23-02-22 Published by: Anmol Bhatnagar Updated Wed, 23 Feb 2022 03:41 AM IST

Highlights

Reasoning Questions Quiz 23-02-22

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
Reasoning Questions Quiz 23-02-22

Q1) At a party, the number of girls is half the number of boys. After an hour, five boys leave the party and three girls join the party and the number of boys and girls are now equal. How many people were present at the party an hour before?
1. 16
2. 8
3. 24
4. 22

Q-2) Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.
1. Thorium
2. Uranium
3. Radium
4. Sodium

Q-3) Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair.

Brass: Copper
1. Chromium : Silver
2. Bronze : Gold
3. Nickle : Iron
4. Solder : Tin

Q-4) Arrange the following words in a logical and meaningful order.
1. Write
2.

Source: Safalta.com

Publish
3. Author
4. Reader
5. Sale

1. 3, 1, 2, 5, 4
2. 4, 3, 1, 2, 5
3. 3, 2, 1, 5, 4
4. 1, 3, 2, 5, 4

Q-5) Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct?

24 ÷ 8 – 5 × 5 + 3 = 13
1. × and –
2. × and +
3. ÷ and ×
4. ÷ and +

Q-6) If AU = 21 and EGG = 245, then how will you code BAKE?
1. 19
2. 75
3. 110
4. 155

Q7)Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.

2139 : 3246 ∷ 4262 : _____.

1. 1461
2. 2471
3. 2371
4. 2483

Q-8) Q8) Select the option the is related to the third number in the same way as the scond number is related to the first number.

17: 102:: 23: —
1. 196
2. 256
3. 138
4. 152

Q-9) Three of the following four word pairs are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

1. Dogri : Jammu and Kashmir
2. Tamil : Kerala
3. Bori : Arunachal Pradesh
4. Konkani : Goa

Q-10) Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?
16 + 3–5×2÷4=9

1. ÷and +
2. × and –
3. ÷ and ×
4. × and +

Ans & solution:
Q-1) Ans - 3. 24
Solution:
B : G
2 : 1
2G=B
(G+3)=(B-5)
G+3=2G-5
8= G
B=16
Before 1 hour, number of persons
in party = G+B
=8+16
= 24

Q-2) Ans - 4. Sodium
Solution:
Except (d), all are radioactive metal.

Q-3) Ans - 4. Solder : Tin
Solution:Brass is an alloy of copper
same as,
Solder is an alloy of Tin.

Q-4) Ans - 1. 3, 1, 2, 5, 4
Solution:
Author → Write → Publish → Sale→ Reader

Q-5) Ans - 2. × and +
Solution:24÷8-5+5×3
=3-5+15
= 13

Q-6) Ans - 3. 110
Solution:
A U
1 × 21 = 21
E G G
5 × 7 × 7 = 245
B A K E
2 × 1 × 11 × 5 = 110

Q-7) Ans - 2. 2471
Solution:2+1+3+9 = 15
3+2+4+6 =15
Same as
4+2+6+2= 14
2+4+7+1 = 14

Q-8) Ans - 3. 138
Solution:17 × 6 = 102
23 × 6 = 138

Q-9) Ans - 2. Tamil : Kerala
Solution:Language spoken in different states is given except Tamil : Kerala.

Q-10) Ans - 3. ÷ and ×
Solution:16 + 3 -5 × 2 ÷ 4 = a
16 + 3 -5 ÷ 2 × 4 = 9
16 +3 -10 = 9
19 – 10 = 9
9 = 9
 

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Trending Courses

Master Certification in Digital Marketing  Programme (Batch-11)
Master Certification in Digital Marketing Programme (Batch-11)

Now at just ₹ 64999 ₹ 12500048% off

Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-4)
Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-4)

Now at just ₹ 49999 ₹ 12500060% off

Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-21)
Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-21)

Now at just ₹ 24999 ₹ 4999950% off

Advance Certification In Graphic Design  Programme  (Batch-8) : 100 Hours Live Interactive Classes
Advance Certification In Graphic Design Programme (Batch-8) : 100 Hours Live Interactive Classes

Now at just ₹ 15999 ₹ 2999947% off

Flipkart Hot Selling Course in 2024
Flipkart Hot Selling Course in 2024

Now at just ₹ 10000 ₹ 3000067% off

Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)
Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)

Now at just ₹ 29999 ₹ 9999970% off

Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!
Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!

Now at just ₹ 1499 ₹ 999985% off

WhatsApp Business Marketing Course
WhatsApp Business Marketing Course

Now at just ₹ 599 ₹ 159963% off

Advance Excel Course
Advance Excel Course

Now at just ₹ 2499 ₹ 800069% off