Reasoning Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims 2022- 12th August

Safalta Expert Published by: Nikesh Kumar Updated Sat, 13 Aug 2022 02:35 PM IST

1) If the positions of the first and the third alphabets of each words are interchanged, how many words form meaningful words with the new arrangement?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None 

Ans. (c) TAPE ⇒PATE, LATE ⇒TALE, DONE ⇒NODE, FOOT ⇒OOFT, SUIT ⇒IUST

2) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be second from the right?

(a) LATE
(b) SUIT
(c) TAPE
(d) FOOT
(e) DONE

Ans. (b) DONE FOOT LATE SUIT TAPE

3) If in each of the given words, each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will at least one vowel appear?

(a) None
(b) Two
(c) One
(d) Three
(e) More than three

Ans. (b) SBOF KBSF CPMF EPPS RVJS Hence, Two word has atleast One vowel.

IBPS PO General English Practice E-book- Download Now

4) How many letters are there in the English alphabetical series between the second letter of the word which is second from the right and the first letter of the word which is first from the left of the given words?

(a) Two
(b) Five
(c) Six
(d) None
(e) Four

Ans. (e) TAPE LATE DONE FOOT SUIT Hence, FOUR word has between O and T in the English alphabet.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

Source: safalta

O P Q R S T

5) If first consonent in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, which word having Three different vowels will be formed?

(a) TAPE
(b) LATE
(c) DONE
(d) SUIT
(e) FOOT

Ans. (a) TAPE LATE DONE FOOT
SUIT UAPE MATE EONE GOOT TUIT

Following questions are based on five words given below:

LEFT POST QUIZ PAID MORE (The new words formed after performing the mentioned operations may or may not necessarily be meaningful English words.)


6) If the positions of the first and the third alphabets of each words are interchanged, which of the following would form meaningful words with the new arrangement?

(a) QUIZ
(b) MORE
(c) Both LEFT and MORE
(d) PAID
(e) Both POST and QUIZ

Ans. (c) LEFT POST QUIZ PAID MORE LEFT ⇒FELT, POST ⇒ SOPT, QUIZ ⇒IUQZ, PAID ⇒IAPD, MORE ⇒ROME

 
IBPS PO Salary in Hindi
IBPS PO 2022 Notification
IBPS PO Syllabus in Hindi


7) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be fourth from the left?

(a) POST
(b) MORE
(c) QUIZ
(d) LEFT
(e) PAID

Ans. (a) LEFT POST QUIZ PAID MORE LEFT MORE PAID POST QUIZ

8) If in each of the given words, each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will at least one vowel appear?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Ans. (d) LEFT POST QUIZ PAID MORE KFES OPRS PVJY OBJC LPQF Hence, three word has atleast one vowel

9) How many letters are there in the English alphabetical series between the third letter of the word which is second from the right and the first letter of the word which is second from the left of the given words?

(a) Two
(b) Five
(c) Six
(d) None
(e) Three

Ans. (c) LEFT POST QUIZ PAID MORE Hence, Six words has between I and P in the English alphabet. I J K L M N O P

10) If second alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, how many words having two vowels will be formed?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Ans. (a) LEFT POST QUIZ PAID MORE LFFT PPST QVIZ PBID MPRE
 

Free E Books