Reasoning Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims 2022- 13th August

Safalta Expert Published by: Nikesh Kumar Updated Sat, 13 Aug 2022 03:00 PM IST

Following questions are based on five words given below:
SORT ABLE BOND DUKE GIFT (The new words formed after performing the mentioned operations may or may not necessarily be meaningful English words.)


1) If the positions of the first and the second letter of each words are interchanged, which of the following would not start from vowel in the new arrangement?

(a) GIFT
(b) DUKE
(c) ABLE
(d) SORT
(e) BOND

Ans. (c) SORT ABLE BOND DUKE GIFT SORT⇒ OSRT, ABLE⇒ BALE, BOND⇒ OBND, DUKE ⇒ UDKE, GIFT⇒ IGFT

2) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from right to left, which of the following will remains on the same position in the new arrangement?

(a) SORT
(b) GIFT
(c) DUKE
(d) ABLE
(e) BOND

Ans. (a) SORT ABLE BOND DUKE GIFT SORT GIFT DUKE BOND ABLE Hence, only SORT will remains on same position

IBPS PO General English Practice E-book- Download Now

3) If in each of the given words, each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will at least one vowel appear?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Ans. (d)

SORT ABLE BOND DUKE GIFT RPQS BAKF APMC CVJF FJES Hence, three word has atleast one vowel.

4) How many letters are there in the English alphabetical series between the first letter of the word which is first from the right and the first letter of the word which is first from the left of the given words?

(a) Eleven
(b) Five
(c) Six
(d) None
(e) Twelve

Ans. (a) SORT ABLE BOND DUKE GIFT Hence, Eleven word has between S and G in the English alphabet.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

Source: safalta

G H I J K L M N O P Q R S


5) If third alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, how many words having two vowels will be formed?

(a) None
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) More than three

Ans. (b) SORT ABLE BOND DUKE GIFT SOST ABME BOOD DULE GIGT Hence, THREE word has two vowel. Following questions are based on five words given below: FUEL HARM ITEM KNOW LACK (The new words formed after performing the mentioned operations may or may not necessarily be meaningful English words.)

6) If the positions of the first and the third alphabets of each words are interchanged, which of the following would starts from consonant in the new arrangement?

(a) HARM
(b) KNOW
(c) Both HARM and KNOW
(d) LACK
(e) Both HARM and LACK

Ans. (e) FUEL ⇒ EUFL, HARM ⇒ RAHM, ITEM ⇒ ETIM, KNOW ⇒ ONKW, LACK ⇒ CALK

7) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from right to left, which of the following will be third from the right?

(a) HARM
(b) FUEL
(c) ITEM
(d) KNOW
(e) LACK

Ans. (c) LACK KNOW ITEM HARM FUEL

8) If in each of the given words, each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will at least one vowel appear?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Ans. (b) FUEL HARM ITEM KNOW LACK EVFK GBQL JSFL JMPV KBBJ
 
IBPS PO Salary in Hindi
IBPS PO 2022 Notification
IBPS PO Syllabus in Hindi


9) How many letters are there in the English alphabetical series between the third letter of the word which is second from the right and the first letter of the word which is second from the left of the given words?

(a) Two
(b) Five
(c) Six
(d) None
(e) Three

Ans. (c)

10) If first alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, which of the following will start with vowels in the new arrangement?

(a) KNOW
(b) HARM
(c) LACK
(d) FUEL
(e) ITEM

Ans. (b) FUEL HARM ITEM KNOW LACK GUEL IARM JTEM LNOW MACK

Free E Books