Reasoning Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims 2022- 16th August

Safalta Expert Published by: Nikesh Kumar Updated Tue, 16 Aug 2022 03:43 PM IST

1) If the positions of the first and the third alphabets of each words are interchanged, which of the following would form meaningful words with the new arrangement?

(a) HOUR
(b) MAIL
(c) COST
(d) LOVE
(e) GROW

Ans. (d) MAIL GROW COST HOUR LOVE MAIL ⇒ IAML, GROW ⇒ ORGW, COST ⇒ SOCT, HOUR ⇒ UOHR, LOVE ⇒ VOLE

2) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be second from the left?

(a) GROW
(b) HOUR
(c) LOVE
(d) COST
(e) MAIL

Ans. (a) COST GROW HOUR LOVE MAIL

3) If in each of the given words, each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will at least one vowel appear?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Ans. (b) MAIL GROW COST HOUR LOVE LBJK FQPV BPRS GPVQ KPUF

4) How many letters are there in the English alphabetical series between the third letter of the word which is third from the right and the first letter of the word which is first from the right of the given words?

(a) Two
(b) Five
(c) Six
(d) None
(e) Three

Ans. (c) MAIL GROW COST HOUR LOVE Hence, Six word has between S and L in the English alphabet.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

Source: safalta

L M N O P Q R S

5) If First alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, which of the following word start with vowels in the new arrangement?

(a) MAIL
(b) HOUR
(c) LOVE
(d) COST
(e) GROW

Ans. (b) MAIL GROW COST HOUR LOVE NAIL HROW DOST IOUR MOVE


IBPS PO General English Practice E-book- Download Now


Following questions are based on five words given below: ACID SIDE POOL DESK BOAT
(The new words formed after performing the mentioned operations may or may not necessarily be meaningful English words.)

6) If the positions of the first and the second alphabets of each words are interchanged, which of the following would form meaningful words with the new arrangement?

(a) DESK
(b) POOL
(c) Both ACID and SIDE
(d) None (e) Both DESK and BOAT

Ans. (d) ACID SIDE POOL DESK BOAT ACID ⇒ CAID, SIDE ⇒ ISDE, POOL ⇒ OPOL, DESK ⇒ EDSK, BOAT ⇒ OBAT

7) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be fourth from the left?

(a) POOL
(b) ACID
(c) DESK
(d) BOAT
(e) SIDE

Ans. (a) ACID SIDE POOL DESK BOAT ACID BOAT DESK POOL SIDE
 
IBPS PO Salary in Hindi
IBPS PO 2022 Notification
IBPS PO Syllabus in Hindi


8) If in each of the given words, each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will at least one vowel appear?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Ans. (c) ACID SIDE POOL DESK BOAT BBJC RJCF OPPK CFRJ APBS

9) How many letters are there in the English alphabetical series between the third letter of the word which is third from the left and the forth letter of the word which is first from the left of the given words?

(a) Ten
(b) Five
(c) Four
(d) eleven
(e) Three

Ans. (a) ACID SIDE POOL DESK BOAT Hence, Ten words has between D and O in the English alphabet. D E F G H I J K L M N O

10) If second alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, how many words having no vowels will be formed?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Ans. (b) ACID SIDE POOL DESK BOAT ADID SJDE PPOL DFSK BPAT

Free E Books