Reasoning Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims 2022- 24th August

Safalta Expert Published by: Nikesh Kumar Updated Wed, 24 Aug 2022 05:44 PM IST

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
Following questions are based on five words given below: MAIL GROW COST HOUR LOVE
(The new words formed after performing the mentioned operations may or may not necessarily be meaningful English words.)


1) If the positions of the first and the third alphabets of each words are interchanged, which of the following would form meaningful words with the new arrangement?

(a) HOUR
(b) MAIL
(c) COST
(d) LOVE
(e) GROW

Ans. (d) MAIL GROW COST HOUR LOVE MAIL ⇒ IAML, GROW ⇒ ORGW, COST ⇒ SOCT, HOUR ⇒ UOHR, LOVE ⇒ VOLE

2) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be second from the left?

(a) GROW
(b) HOUR
(c) LOVE
(d) COST
(e) MAIL

Ans. (a) COST GROW HOUR LOVE MAIL
 

IBPS PO Reasoning Practice E-book- Download Now


3) If in each of the given words, each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will at least one vowel appear?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Ans. (b) MAIL GROW COST HOUR LOVE LBJK FQPV BPRS GPVQ KPUF

4) How many letters are there in the English alphabetical series between the third letter of the word which is third from the right and the first letter of the word which is first from the right of the given words?

(a) Two
(b) Five
(c) Six
(d) None
(e) Three

Ans. (c) MAIL GROW COST HOUR LOVE Hence, Six word has between S and L in the English alphabet.

Source: safalta

L M N O P Q R S

5) If First alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, which of the following word start with vowels in the new arrangement?

(a) MAIL
(b) HOUR
(c) LOVE
(d) COST
(e) GROW

Ans. (b) MAIL GROW COST HOUR LOVE NAIL HROW DOST IOUR MOVE
 
IBPS PO Salary in Hindi
IBPS PO 2022 Notification
IBPS PO Syllabus in Hindi


Following questions are based on five words given below: ACID SIDE POOL DESK BOAT
(The new words formed after performing the mentioned operations may or may not necessarily be meaningful English words.)


6) If the positions of the first and the second alphabets of each words are interchanged, which of the following would form meaningful words with the new arrangement?

(a) DESK
(b) POOL
(c) Both ACID and SIDE
(d) None
(e) Both DESK and BOAT

Ans. (d) ACID SIDE POOL DESK BOAT ACID ⇒ CAID, SIDE ⇒ ISDE, POOL ⇒ OPOL, DESK ⇒ EDSK, BOAT ⇒ OBAT

7) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be fourth from the left?

(a) POOL
(b) ACID
(c) DESK
(d) BOAT
(e) SIDE

Ans. (a) ACID SIDE POOL DESK BOAT ACID BOAT DESK POOL SIDE

8) If in each of the given words, each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will at least one vowel appear?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Ans. (c) ACID SIDE POOL DESK BOAT BBJC RJCF OPPK CFRJ APBS

9) How many letters are there in the English alphabetical series between the third letter of the word which is third from the left and the forth letter of the word which is first from the left of the given words?

(a) Ten
(b) Five
(c) Four
(d) eleven
(e) Three

Ans. (a) ACID SIDE POOL DESK BOAT Hence, Ten words has between D and O in the English alphabet. D E F G H I J K L M N O

10) If second alphabet in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, how many words having no vowels will be formed?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Ans. (b) ACID SIDE POOL DESK BOAT ADID SJDE PPOL DFSK BPAT

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Trending Courses

Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-7)
Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-7)

Now at just ₹ 49999 ₹ 9999950% off

Master Certification in Digital Marketing  Programme (Batch-13)
Master Certification in Digital Marketing Programme (Batch-13)

Now at just ₹ 64999 ₹ 12500048% off

Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-24)
Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-24)

Now at just ₹ 20999 ₹ 3599942% off

Advance Graphic Designing Course (Batch-10) : 100 Hours of Learning
Advance Graphic Designing Course (Batch-10) : 100 Hours of Learning

Now at just ₹ 15999 ₹ 3599956% off

Flipkart Hot Selling Course in 2024
Flipkart Hot Selling Course in 2024

Now at just ₹ 10000 ₹ 3000067% off

Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)
Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)

Now at just ₹ 29999 ₹ 9999970% off

Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!
Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!

Now at just ₹ 1499 ₹ 999985% off

WhatsApp Business Marketing Course
WhatsApp Business Marketing Course

Now at just ₹ 599 ₹ 159963% off

Advance Excel Course
Advance Excel Course

Now at just ₹ 2499 ₹ 800069% off