SBI Clerk Practice Set Part 2, Check here SBI Clerk Exam Practice Question

Safalta Expert Published by: Nikesh Kumar Updated Fri, 09 Sep 2022 06:24 PM IST

TUB HUB MUG PAR FOR


1) If the positions of the first and the third alphabets of each words are interchanged, which of the following would form meaningful words with the new arrangement?

(a) TUB
(b) HUB
(c) MUG and TUB
(d) PAR and TUB
(e) FOR and HUB

Ans. (c) TUB⇒BUT, HUB⇒BUH, MUG⇒GUM, PAR⇒RAP, FOR⇒ROF

2) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from right to left, which of the following will be second from the left?

(a) FOR
(b) HUB
(c) MUG
(d) PAR
(e) TUB

Ans. (d) TUB PAR MUG HUB FOR

3) If first letter in each of the words is changed to previous alphabet in the English alphabetical order, how many words having two vowels (same or different vowels) will be formed?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three

Ans. (c) SUB GUB LUG OAR EOR Hence, two word has two vowel if the first letter of all the words is changed to the next letter of the English alphabet.

SBI CLERK Free E-Book 
 
SBI Clerk General English Practice E-book SBI Clerk Reasoning Practice E-book SBI Clerk Quantitative Aptitude Practice E-book



4) How many letters are there in the English alphabetical series between the first letter of the word which is third from the right and the second letter of the word which is first from the left of the given words?

(a) Two
(b) Five
(c) Six
(d) Nine
(e) Seven

Ans. (e) TUB HUB MUG PAR FOR Hence, seven word has between M and U in the English alphabet.

Source: safalta

M N O P Q R S T U

5) If in each of the given words each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will no vowels appear?

(a) One
(b) More than three
(c) Two
(d) Three
(e) None

Ans. (a) SVA GVA LVF OBQ EPQ Hence, There are four words which has one vowel.

6) The ratio of marks obtained by Suresh in half yearly examination to Annual examination is 9/10. If he got 50 marks more in half yearly examination then the ratio would have been become 1 : 1.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Find the total marks for which he wrote the half yearly exam if the mark obtained in the same exam is 45% of the total marks?


(a) 1000
(b) 4000
(c) 5000
(d) 6000
(e)2000

Answer: A: 1000
 
SBI Clerk Syllabus in Hindi 2022 SBI PO Cut Off 2022
SBI Clerk Eligibility Criteria in Hindi  SBI CBO Salary 2022
IBPS Clerk Syllabus in Hindi 2022 IBPS Clerk Cut Off in Hindi 2022
IBPS Clerk Salary in Hindi 2022 IBPS PO Salary in Hindi
IBPS PO Syllabus in Hindi General English Quiz Test 


7) Read the given information carefully and answers the following questions. The number of male passengers who boarded Dehradun-Kota Shatabdi express is 200% of the number of female passengers who boarded the same train. The ratio of the number of passengers who like Breakfast, Lunch and Dinner is 3 : 4 : 5. The number of male passengers who like Breakfast is 175/3% of the male passengers who like Lunch. Ratio of the number of male passengers who like Dinner and the male passengers who like Breakfast is 13 : 7. Number of female passengers who like Lunch is 200 and is 25% of the number of total female passengers. The ratio of number of female passengers who like Breakfast and Dinner is 5 : 7. Total number of Female and male passengers who like Lunch together are what percent of the total number of passengers?

(A) 40%
(B) 62 2/3%
(C) 33 1/3%
(D) 30%
(E) 50%

Answer: C: 33 1/3%

8) Read the given information carefully and answers the following questions. The number of male passengers who boarded Dehradun-Kota Shatabdi express is 200% of the number of female passengers who boarded the same train. The ratio of the number of passengers who like Breakfast, Lunch and Dinner is 3 : 4 : 5. The number of male passengers who like Breakfast is 175/3% of the male passengers who like Lunch. Ratio of the number of male passengers who like Dinner and the male passengers who like Breakfast is 13 : 7. Number of female passengers who like Lunch is 200 and is 25% of the number of total female passengers. The ratio of number of female passengers who like Breakfast and Dinner is 5 : 7. Find the ratio of the total passengers who like Breakfast and Dinner to the total number of Female passengers?

(A) 5 : 3
(B) 3 : 2
(C) 2 : 3
(D) 2 : 1
(E) 3 : 1

Answer: D: 2 : 1

9) Read the given information carefully and answers the following questions. The number of male passengers who boarded Dehradun-Kota Shatabdi express is 200% of the number of female passengers who boarded the same train. The ratio of the number of passengers who like Breakfast, Lunch and Dinner is 3 : 4 : 5. The number of male passengers who like Breakfast is 175/3% of the male passengers who like Lunch. Ratio of the number of male passengers who like Dinner and the male passengers who like Breakfast is 13 : 7. Number of female passengers who like Lunch is 200 and is 25% of the number of total female passengers. The ratio of number of female passengers who like Breakfast and Dinner is 5 : 7. The number of female passengers who like Breakfast and Lunch together is how much percent more and less than the number of male passengers who like Lunch?

(A) 50%
(B) 25%
(C) 20%
(D) 30%
(E) 40%

Answer: B: 25%

10) Read the given information carefully and answers the following questions. The number of male passengers who boarded the Dehradun-Kota Shatabdi express is 200% of the number of female passengers who boarded the same train. The ratio of the number of passengers who like Breakfast, Lunch, and Dinner is 3 : 4 : 5. The number of male passengers who like Breakfast is 175/3% of the male passengers who like Lunch. The ratio of the number of male passengers who like Dinner and the male passengers who like Breakfast is 13 : 7. A number of female passengers who like Lunch is 200 and is 25% of the number of total female passengers. The ratio of a number of female passengers who like Breakfast and Dinner is 5 : 7. Find the difference between the male passengers who like Dinner and female passengers who like Breakfast?

(A) 500
(B) 450
(C) 250
(D) 300
(E) 400

Answer: E : 400

Free E Books