Subject Verb Agreement, Check Questions And Answers With Tips

Safalta Expert Published by: Saksham Chauhan Updated Tue, 25 Oct 2022 09:08 AM IST

Highlights

In a sentence, there are two sorts of verbs: finite and non-finite. Finite verbs are also known as the sentence's major verbs. In terms of tense and quantity, these are closely related to the sentence's topic. The sentence's other verbs are all non-finite verbs. As a result, non-finite verbs are frequently out of sync with the verb's subject. The subject-verb agreement principle stipulates that the sentence's finite or primary verb must agree with its subject in both person and number.Know about Subject Verb Agreement its definition, questions and answers read the article here at Safalta.com

Subject Verb Agreement is a very important topic of English Grammar. This topic is scoring and is important for school students and for those preparing for competitive exams as well. There are two types of verbs in a sentence: finite and non-finite. Finite verbs are often known as main verbs in sentences. Tense and number are strongly related to the topic of the phrase. The other verbs in the statement are all non-finite verbs.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
As a result, non-finite verbs typically differ from the verb's subject. According to the subject-verb agreement principle, the sentence's finite or primary verb must agree with the subject in both person and number. Recommended: Study for your Exams with Safalta School online. We provide Preparation materials for Classes 9-12 that can boost your preparations.

 If you are interested in Digital Marketing or Graphic Designing and want to learn these interesting courses then click on the links mentioned Digital Marketing Course and Graphic Designing course

Download these FREE Ebooks:

1. Introduction to Digital Marketing
2. Website Planning and Creation

In-person agreement

The following are some of the more common scenarios and the regulations that apply:

I. When a phrase has many people (whether nouns or pronouns) separated by a 'and,' we should use the plural verb. Consider the following scenario:

Jake and Misha are brothers and sisters.
We're heading to the woods, you, Pete, and I.

II.

In subject verb agreement, the verb agrees in person with the word closest to it when there are several people in the sentence's subject, separated by a 'or' or 'nor'. Consider the following scenario:

Neither she nor you are the ones who are to blame.
Either David or I will be attending the celebration.
It's either Mich or he who's to blame.

III. The subject of 'Let us' is usually a verb. Consider the following scenario:

Let's go outside.
Allow them to perform the song.

IV. In their sentences, kings and editors employ 'we' instead of 'I,' and the verb agrees. Consider the following scenario:

This will be made public.
We work to improve people's lives.

V. The terms 'Your Honour,' 'Your Majesty,' and similar phrases use a single verb. Consider the following scenario:

If Your Majesty so desires......

VI. When the verb 'as well as' joins two separate nouns in a phrase, the verb agrees with the first word. That is to say:

Dave, as well as myself, will be there.
The professors and kids were both ordered to leave the room.

VII. Subject verb agreement indicates that the verb agrees with the word closest to it when two words in a phrase are connected by 'not only'......'but also'. Consider the following scenario:

This is opposed not just by you, but also by the teachers.
Not only do we want to win, but so do our parents.

Numbers are in agreement

The following are the general instances and applicable rules:

I. When the subject is a collective noun, we employ a single verb if we think of the noun as a whole, and a plural verb if we think of it as a group of people. Consider the following scenario:

The herd is approaching the farm.
A lot of the team's members were not present.

II. The sentence's verb should generally agree in number with the sentence's subject. Consider the following scenario:

He's doing a fantastic job.
We're taking a vacation.
We utilise a plural form of the verb when there are two or more nouns separated by a 'and.' Consider the following scenario:

Misha and Rita are inseparable.
Jack, Dale, and Morty are all mischievous.

III. A singular verb is used for nouns that are separated by a 'and' yet relate to the same person. Consider the following scenario:

The actor and director have arrived at the studio.
The famous poet and author has passed away.
Note that the nouns would have distinct articles if they were referring to separate people. That is to say:

Both the actor and the director have arrived at the studio.

IV. We use the singular verb when nouns joined by 'and' refer to a single collective idea. Consider the following scenario:

Breakfast consists of bread and butter.

Questions And Answers

Question: 1
The strain of all (a)/ the difficulties, vexations and anxieties (b)/ were more than he could bear. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2:
Option 3:
Option 4: d

Answer: 3: c
Explanation:
were के बदले was होगा।because here subject is The strain which is singular
 
Question:
Bread and butter are the only food(a)/ of my daughter who is now (b)/ in the seventh grade. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2:
Option 3:
Option 4: d

Answer: 1: a
Explanation:
areके बदले is होगा।because bread and butter is singular subject
 
Question: 3
Our contract (a)/ with the decorator (b)/ stipulate the maximum amount, he can charge us. (c)/ No error (d)
Option 1:

Option 2:
Option 3:
Option 4: d

Answer: 3: c
Explanation:
Subject + pre(with) + object .......+ verb comes according to the first subject. Stipulate के बदले Stiulates होगा।
 
Question: 4
Every woman in the world (a)/ fervently
hope that their child (b)/ will be a normal and
healthy baby. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2:
Option 3:
Option 4: d

Answer:  2: b
Explanation:
Every (determiner) takes singular main verbs . hopeके बदलेhopesहोगा।
 
Question: 5
Everybody, (a)/ it must be admitted, (b)/ have their ups and downs. (c)/ No error (d)

Option 1: a
Option 2: b
Option 3:
Option 4: d

Answer: 3: c
Explanation:
Everybody (pronoun) takes singular verb . haveके थानपरhasहोगा।
 
Question: 6
Neither of them (a)/ sent their papers (b)/ in time for the last meeting. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2: b
Option 3:
Option 4: d

Answer: 2: b
Explanation:
Neither (determiner) used as singular subject , it takes possessive adjective (his) . their के बदले his होगा।
 
Question: 7
Either of the (a)/ roads lead (b)/ to panipat. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2:
Option 3:
Option 4: d

Answer: 2: b
Explanation:
Either is singular pronoun , it takes singular verb. leadके बदलेleadsहोगा।
 
Question: 8
The sum and substance (a)/ of his poem (b)/ are as follows. (c)/ No error (d)

Option 1: a
Option 2:
Option 3:
Option 4: d

Answer: 3: c
Explanation:
are के बदले is होगा। because in the given sentance the sum and substance is a singular subject.
 
Question: 9
The sum and substance of the matter(a)/ are that our firm remains (b)/ in a prosperous condition. (c)/ No error (d)
Option 1:
Option 2: b
Option 3:
Option 4: d

Answer:2: b
Explanation:
are के बदले is होगा। because in the given sentence the sum and substance is a singular subject
 
Question: 10 
She is one of the noblest (a)/ women that has ever (b)/ lived on this earth (c)/ no error (d)
Option 1:
Option 2:
Option 3:
Option 4: d

Answer: 2: b
Explanation:
if relative pronoun (who,which,that etc..) connect a subject to its verb, then use of verb acoording to the subject which is antecedent of relative pronoun

Question: 11
Salman and Katrina belong (a)/ to that privileged group (b)/ of people who enjoys the good life. (c)/ No error (d)
Option 1:
Option 2:
Option 3: c
Option 4: d

Answer: 3: c
Explanation:
People (antecedent) of who(relative pronoun) , it takes a plural verb according to the antecedent. Enjoysके बदलेEnjoyहोगा।
 
Question: 12
One of my desires (a)/ are to become (b)/ a rich person. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2: b
Option 3:
Option 4: d

Answer: 2: b
Explanation:
One is determiner, it takes singular verb. areके बदलेisहोगा।
 
Question: 13
In London, (a)/ my brother-in-law with his wife (b)/ were present at the function. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2: b
Option 3: c
Option 4: d

Answer: 3: c
Explanation:
Subject + pre(with) + object .......+ verb comes according to the first subject. wereके बदलेwasहोगा।
 
Question: 14
Patience as well as perseverance (a)/ are necessary (b)/ to succed in life. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2: b
Option 3:
Option 4: d

Answer: 2: b
Explanation:
when two subjects are added by as well as , we take verb according to the first subject. areके बदलेisहोगा।
 
 
Question: 15
It is I (a)/ who is to blame (b)/ for this bad situation. (c)/ No error (d)
Option 1:
Option 2: b
Option 3:
Option 4: d

Answer: 2: b
Explanation:
Who is used as relative pronoun , which takes verb (am) according to the antecedent (I).
 
Question: 16
Knowledge of (a)/ at least three languages (b)/ are required to pass the examination. (c)/ No error (d)

Option 1: a
Option 2: b
Option 3: c
Option 4: d

Answer: 2: b
Explanation:
Knowledge is the subject the sentences we use are के  बदले is होगा।
 
Question: 17
There is (a)/ only one of his movies (b)/ that are interesting. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2:
Option 3:
Option 4: d

Answer: 3: c
Explanation:
If the only which comes before the relative pronoun, we use singular verb (is ) in place of are.
 
Question: 18 
Neither your earnest pleadings nor(a)/ your profuse tears (b)/ has made me change my
mind. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2: b
Option 3:
Option 4: d

Answer:3: c
Explanation :
hasके बदलेhaveहोगा।because the pair neither.............nor we usever according to the nearest subject(tears).
 
Question: 19
How quick one masters new (a)/ skills are indicative (b)/ of one’s guts. (c)/ No error (d)

Option 1:
Option 2:
Option 3: c
Option 4: d

Answer: 2: b
Explanation:
Are के बदले is होगा।because one.......one's is singular pair of subject.
 
Question: 20
 Neither of the (a)/ three accused (b)/ could be convicted. (c)/ No error (d)

Option 1: a
Option 2: b
Option 3:
Option 4: d

Answer: 1: a
Explanation:
use none in place of neither because more than two things or person we use none
 
 

How can you tell whether a verb is singular or plural?

Singular verbs are employed when only one item or person performs an action. Singular verbs terminate with an's.' Plural verbs are employed when there is more than one item or person performing an activity. It is employed as a verb.

When the verb comes before the noun, what is it called?

In a generally subject-first language, an inverted sentence is one in which the predicate (verb) occurs before the subject (noun).

Free E Books