General Awareness Quiz-04 February 2022

Safalta Experts Published by: Abhivardhan Bajpayee Updated Fri, 04 Feb 2022 11:32 PM IST

Question 1: Birhor dance is a tribal folk dance from ______.
(A) Himachal Pradesh
(B) Punjab
(C) Jharkhand
(D) Karnataka
 
Answer: Jharkhand
Explanation: Birhor Dance is a tribal folk dance from Jharkhand. 
 
 
Question 2: Cathode rays are a beam of
(A) positrons
(B) neutrons
(C) protons
(D) electrons
 
Answer: electrons
Explanation: Cathode rays are streams of electrons observed in discharge tubes.
 
यह भी देखें- English Language Quiz- 4 February 2022
 
Question 3: Polio is caused by which of the following organisms?
(A) Fungi
(B) Bacteria
(C) Protozoa
(D) Virus
 
Answer: Virus
Explanation: Polio, is a disabling and life-threatening disease caused by the poliovirus. The virus spreads from person to person and can infect a person's spinal cord, causing paralysis (can't move parts of the body).
 
 
Question 4: Cobalamin is the scientific name of Vitamin _____.
(A) B1
(B) C
(C) B12
(D) E
 
Answer: B12
Explanation: Vitamin B12 also known as cobalamin, is a water-soluble vitamin involved in the metabolism of every cell of the human body: it is a cofactor in DNA synthesis, and in both fatty acid and amino acid metabolism.
 
  
Question 5: Sphygmomanometer measures the blood pressure in the
(A) Veins
(B) Arteries
(C) Eyes
(D) Synovial
 
Answer: Arteries
Explanation: Systemic arterial blood pressure usually is measured using an instrument called a sphygmomanometer. This device consists of an inflatable rubber cuff connected by tubing to a compressible bulb and a glass tube containing a column of mercury. The bulb is used to pump air into the cuff, and a rise in the mercury column indicates the pressure produced.
 
Free General Awareness E-Book Hindi PDF- Download Now 

Question 6: In which field did Amartya Sen win the Nobel Prize ?
(A) Micro Economics
(B) Welfare Economics
(C) Economic Growth Model
(D) Input Output Model
 
Answer: Welfare Economics
Explanation: Amartya Sen was awarded the 1998 Nobel Prize in Economic Sciences for his contributions to welfare economics and social choice theory and for his interest in the problems of society’s poorest members. Sen was best known for his work on the causes of famine, which led to the development of practical solutions for preventing or limiting the shortages of food.
 
 
Question 7: The first woman of Indian origin who undertook a space journey
(A) Sunita Williams
(B) Kalpana Chawla
(C) Darshan Ranganath
(D) Avani Chaturvedi
 
Answer: Kalpana Chawla
Explanation: Kalpana Chawla was the first Indian American astronaut to go into space in November 1997 as part of the six-astronaut crew that flew the Space Shuttle Columbia flight STS-87. Chawla was the first Indian-born woman and the second Indian person to fly in space, following cosmonaut Rakesh Sharma who flew in 1984 on the Soyuz T-11. She died during her second space mission aboard Space Shuttle Columbia in 2003.
 
 
Question 8: Who is the author of “I Too Had A Love Story”?
(A) Jhumpa Lahiri
(B) Amish Tripathi
(C) Ravinder Singh
(D) Salman Rushdie
 
Answer: Ravinder Singh
Explanation: I Too Had a Love Story is an English autobiographical novel written by Ravinder Singh. This was the debut novel of the author and was first published in 2008 by Srishti Publishers andrepublished by Penguin India in 2012.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
The book remained in the bestseller’s list in India even after 6 years of its first publication.
 
 
Question 9: Which of the following gas is referred to as ‘laughing gas’?
(A) Sulfur dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Carbon dioxide
(D) Nitrous oxide
 
Answer: Nitrous oxide
Explanation: Nitrous oxide is referred to as ‘laughing gas.
 
 
Question 10: Which of the following Stupa sites is NOT located in the state of Uttar Pradesh?
(A) Chaukhandi
(B) Dhamek
(C) Bharhut
(D) Ramabhar
 
Answer: Bharhut
Explanation: Bharhut Stupa site is located in the Satna district of Madhya pradesh.It is known for its famous relics from a Buddhist stupa. The most famous donor for the Bharhut stupa was King Dhanabhuti.

Free E Books