General Awareness Quiz-06 February 2022

Safalta Experts Published by: Abhivardhan Bajpayee Updated Sun, 06 Feb 2022 10:10 PM IST

Question 1: Which of the following Prime Ministers has served a term of 13 days ?
(A) Atal Bihari Vajpayee
(B) Morarji Desai
(C) Charan Singh
(D) Jawaharlal Nehru
 
Answer: Atal Bihari Vajpayee
Explanation: Atal Bihari Vajpayee ; (25 December 1924 – 16 August 2018) was an Indian politician and a statesman who served three terms as the Prime Minister of India including a term of 13 days in 1996.
 
SOLVE करें या पूछें अपने DOUBTS- यहाँ   

Question 2: The Lion Tailed Macaque is also called _______.
(A) Silver Baboon
(B) Beard Baboon
(C) Black Baboon
(D) Houler Baboon
 
Answer: Beard Baboon
Explanation: The lion-tailed macaque (Macaca silenus), or the wanderoo, is an Old World monkey endemic to the Western Ghats of South India
 
  
Question 3: Human Development Index is prepared by-
(A) UNDP
(B) WTO
(C) IMF
(D) WHO
 
Answer: UNDP
Explanation: Human Development Index (HDI) is published by the United Nations Development Programme (UNDP), the global development network of the United Nations. HDI is a statistical tool used to measure a country’s overall achievement in terms of health of people, their level of education attainment and their standard of living.
 
यह भी देखें- General Awareness Quiz- 5 February 2022
 
Question 4: Which one of the following is not the official language of the UNO?
(A) French
(B) Arabic
(C) Spanish
(D) Japanese
 
Answer: Japanese
Explanation: There are six official languages of the UN: Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish. These languages are used at meetings of various UN organs, particularly the General Assembly, the Economic and Social Council, and the Security Council.
 
 
Question 5: Which of the following international prizes/awards is given for outstanding contribution in the field of Journalism?
(A) Oscar Award
(B) Booker Prize
(C) Pulitzer Prize
(D) Sullivan Award
 
Answer: Pulitzer Prize
Explanation: The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine and online journalism, literature, and musical composition in the United States. It was established in 1917 by provisions in the will of Joseph Pulitzer who had made his fortune as a newspaper publisher. It is administered by Columbia University in New York City.
 

Question 6: Which instrument is used for measuring humidity of atmosphere?
(A) Barometer
(B) Anemometer
(C) Thermometer
(D) Hygrometer
 
Answer: Hygrometer
Explanation: A hygrometer, also known as a psychrometer, is used to measure the humidity in the air.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

Source: safalta

A common way these devices work is by using a material that attracts moisture, and that changes depending on how moist it is. Aside from greenhouses and industrial spaces, hygrometers are also used in some incubators, saunas, humidors and museums.
 
यह भी पढ़ें- कैसा रहा भारत की कोयल लता मंगेशकर का गायकी में करियर
 
Question 7: Which among the following states does NOT share its border with Odisha?
(A) Chhattisgarh
(B) Jharkhand
(C) Bihar
(D) West Bengal
 
Answer: Bihar
Explanation :Odisha shares border with West Bengal and Jharkhand in the North. Chhattisgarh lies in its west which also shares the boundary with odisha.Odisha also shares boundaries with Andhra Pradesh.
 
 
Question 8: The first Backward Classes Commission of India was headed by ______.
(A) Gopal Krishna Gokhale
(B) Kaka Kalelkar
(C) Lokmanya Tilak
(D) Nanaji Deshmukh
 
Answer: Kaka Kalelkar
Explanation: The first Backward Classes Commission of India was set up by a Presidential Order in 1953 under the chairmanship of Kaka Kalelkar
 
 
Question 9: The Hornbill Festival is celebrated in which state?
(A) Assam
(B) Meghalaya
(C) Nagaland
(D) Arunachal Pradesh
 
Answer: Nagaland
Explanation: The Hornbill Festival (also known as ‘Festival of Festivals’) is a celebration held every year from 1 to 10 December in Nagaland. Its aim is to revive, protect, sustain and promote the richness of the Naga heritage and traditions.
 
 
Question 10: Which Mauryan ruler became a follower of Buddhism?
(A) Samudragupta
(B) Brihadratha
(C) Ashoka
(D) Chandragupta
 
Answer: Ashoka
Explanation: The lethal war with Kalinga formed the vengeful Emperor Ashoka into a stable and peaceful emperor and he became a patron of Buddhism.

Free E Books