General Awareness Quiz-07 February 2022

Safalta Experts Published by: Abhivardhan Bajpayee Updated Mon, 07 Feb 2022 03:21 PM IST

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
Question 1: Macmohan Line demarcates the boundary between :
(A) India and Pakistan
(B) India and China
(C) India and Nepal
(D) India and Bangladesh
 
Answer: India and China
Explanation: McMahon Line forms a geographical boundary between the Northeast India and Tibet, It was coined by Henry MacMahon at the 1914 Simla Convention.
 
SOLVE करें या पूछें अपने DOUBTS- यहाँ    

Question 2: The name of Saturn's largest moon is :
(A) Mimas
(B) Enceladus
(C) Titan
(D) Tethys
 
Answer: Titan
Explanation: Titan is Saturn's largest moon. It's icy surface is completely obscured by a golden hazy atmosphere. Titan is the second largest moon in our solar system. Jupiter's moon Ganymede is larger, by just 2 percent. 

 
Question 3: Which Indian State had the first woman Chief Minister ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Tamil Nadu
(D) Delhi
 
Answer: Uttar Pradesh
Explanation: The first female chief minister was Sucheta Kripalani of the Indian National Congress party. She was sworn in on 2 October 1963 as Chief Minister of Uttar Pradesh. 
  

Question 4: An Interim Cabinet headed by Jawaharlal Nehru was formed by the Congress in
(A) March, 1946
(B) July, 1946
(C) August, 1946
(D) September, 1946
 
Answer: September, 1946
Explanation: On September 2 in 1946, the interim Cabinet led by Jawaharlal Nehru was formed.

Source: safalta

It was the only such cabinet in India’s history in which arch-rivals Congress and the Muslim League shared power at the Centre. 

यह भी देखें- General Awareness Quiz- 6 February 2022 
  
Question 5: The third Battle of Panipat was fought between—
(A) Hemu and Akbar
(B) Humayun and Sher Shah
(C) Maratha and Ahmed Shah Abdali
(D) Nadir Shah and Mughals
 
Answer: Maratha and Ahmed Shah Abdali
Explanation: The Third Battle of Panipat took place on 14 January 1761, at Panipat. It was fought between a northern expeditionary force of the Maratha Empire and a coalition of the King of Afghanistan, Ahmad Shah Abdali with two Indian Muslim allies—the Rohilla Afghans of the Doab, and Shuja-ud-Daula, the Nawab of Oudh.  
  

Question 6: Who has written the book “Arthashastra” ?
(A) Kautilya
(B) Abul Fazal
(C) Bhaskara
(D) Vikram Seth
 
Answer: Kautilya.
Explanation: The Arthashastra was written by Kautilya also known as Chanakya. It is the title of a handbook for running an empire. He was an Indian statesman and philosopher, chief advisor and Prime Minister of the Indian Emperor Chandragupta, the first ruler of the Mauryan Empire
 
  
Question 7: What is the chemical symbol of Arsenic?
(A) Ar
(B) An
(C) As
(D) Ac
 
Answer: As
Explanation: Chemical symbol of Arsenic is As. Ar is a chemical symbol of Argon.  Ac is a chemical symbol of Actinium

यहाँ पढ़ें - राष्ट्रपति की क्षमादान की शक्ति के बारे में
  
Question 8: In 1946, who among the following was made the interim president of the Indian Constituent Assembly?
(A) Sarojini Naidu
(B) Sachchidananda Sinha
(C) S Subramaniya Iyer
(D) Sachindra Nath Sanyal
 
Answer: Sachchidananda Sinha
Explanation: Interim president of constituent assembly during 1946 was Dr Sachhinadand Sinha. He was from Arrah,Bihar. He was by profession a lawyer. Dr Rajendra Prasad was elected the permanent president of the Constituent Assembly 2 days later on December 11 1946.
 
 
Question 9: In which of the following states was Lord Mahavira born?
(A) Maharashtra
(B) Karnataka
(C) Bihar
(D) Gujarat
 
Answer: Bihar
Explanation: In the Jain tradition, it is accepted that Mahavira was born in the early part of the 6th century BCE into a royal Kshatriya Jain family in present-day Bihar, India. He abandoned all worldly possessions at the age of about 30 and left home in pursuit of spiritual awakening, becoming an ascetic.
 
  
Question 10: A device used for the measurement of radioactivity is—
(A) mass spectrometer
(B) cyclotron
(C) nuclear reactor
(D) G. M. counter
 
Answer: G. M. counter
Explanation: A Geiger counter is an electronic instrument that is used for detecting and measuring ionizing radiation.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Trending Courses

Master Certification in Digital Marketing  Programme (Batch-14)
Master Certification in Digital Marketing Programme (Batch-14)

Now at just ₹ 64999 ₹ 12500048% off

Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-8)
Professional Certification Programme in Digital Marketing (Batch-8)

Now at just ₹ 46999 ₹ 9999953% off

Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-25)
Advanced Certification in Digital Marketing Online Programme (Batch-25)

Now at just ₹ 24999 ₹ 3599931% off

Advance Graphic Designing Course (Batch-10) : 100 Hours of Learning
Advance Graphic Designing Course (Batch-10) : 100 Hours of Learning

Now at just ₹ 16999 ₹ 3599953% off

Flipkart Hot Selling Course in 2024
Flipkart Hot Selling Course in 2024

Now at just ₹ 10000 ₹ 3000067% off

Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)
Advanced Certification in Digital Marketing Classroom Programme (Batch-3)

Now at just ₹ 29999 ₹ 9999970% off

Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!
Basic Digital Marketing Course (Batch-24): 50 Hours Live+ Recorded Classes!

Now at just ₹ 1499 ₹ 999985% off

WhatsApp Business Marketing Course
WhatsApp Business Marketing Course

Now at just ₹ 599 ₹ 159963% off

Advance Excel Course
Advance Excel Course

Now at just ₹ 2499 ₹ 800069% off