Quantitative Aptitude Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims 2022- 10th August

Safalta Expert Published by: Nikesh Kumar Updated Wed, 10 Aug 2022 01:51 PM IST

1) The average age of P and Q is 25 years. If P is to be replaced by R, the average would be 22 years. The average age of R and P is 21 years. Then find the ages of P, Q and R?

Option 1:  24 years, 26 years, 18 years
Option 2:  28 years, 26 years, 18 years
Option 3:  24 years, 30 years, 18 years
Option 4:  24 years, 26 years, 36 years
Option 5:  24 years, 32 years, 18 years


Answer:
1:  24 years, 26 years, 18 years

Explanation:
P + Q = 25 × 2 =  50 years  ….. (i)
Q + R = 22 × 2 = 44 years ……( ii)
R + P = 21 × 2  = 42 years …..

Source: safalta

(iii)

(i) + (ii) + (iii)
2(P + Q + R) = 136
P + Q + R  = 68   . . .

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
(iV)

By solving (i) and (iv)
R = 18 years
By solving (ii) and (iv)
P = 24 years
By solving (iii) and (iv)
Q = 26 years

IBPS PO General English Practice E-book- Download Now

 
2) The average age of P and Q is 25 years. If P is to be replaced by R the average would be 22 years. The average age of R and P is 21 years. Then find the ages of P, Q and R?

Option 1:  24 years, 26 years, 18 years 
Option 2:  28 years, 26 years, 18 years 
Option 3:  24 years, 30 years, 18 years  
Option 4:   24 years, 26 years, 36 years 
Option 5:  24 years, 32 years, 18 years


Answer: 1:  24 years, 26 years, 18 years 
Explanation:
Solution:
P + Q = 25 × 2 =  50 years  ….. (i)
Q + R = 22 × 2 = 44 years ……( ii)
R + P = 21 × 2  = 42 years ….. (iii)
(i) + (ii) + (iii)
2(P + Q + R) = 136
P + Q + R  = 68   . . . (iV)
By solving (i) and (iv)
R = 18 years
By solving (ii) and (iv)
P = 24 years
By solving (iii) and (iv)
Q = 26 years
 
General English Quiz - 10th August
Reasoning Quiz- 10th August


3) The average age of 16 students and their teacher's age is 16 years. If the teacher's age is excluded, the average reduces by 2. What is the teacher's age?

Option 1:  36
Option 2:  30
Option 3:  38
Option 4:  48
Option 5:  32 


Answer:
4:  48
Explanation:
Solution:
16S + T = 16 × 17
 16S + T = 272 years
After excluding the age of teacher average of 16 students are,
16S = 14 × 16
= > 224 years
Therefore teacher’s age = 272 – 224 = 48 years


4)  Directions :   The following questions are accompanied by three statements (I), (II) and (III). You have to determine which statements(s) is /are  sufficient /necessary to answer the following question. 
What will be the difference of two numbers?
 I : The smaller number is 6 less than the average of two numbers.  
II : The ratio between half of the bigger number to one third of the average of the numbers is 18 : 11.
दोनो संख्याओं का अंतर क्या होगा?
 I: छोटी संख्या दोनों संख्याओं के औसत से 6 कम है।
II: बड़ी संख्या के आधे और संख्याओ के औसत के एक तिहाई के बीच 18: 11 का अनुपात है।

Option 1:  Only I is sufficient
Option 2:  Only II is sufficient 
Option 3:  Either I or II is sufficient 
Option 4:  Both I and II together are sufficient 
Option 5:  Neither I nor II is sufficient

Answer:
4:  Both I and II together are sufficient 
Explanation:
Solution:
Let the bigger number be x and smaller be y
Statement I:
y = x+y/2- 6
2y = x + y – 12
x – y = 12
Statement II:
(x/2) / {(x+y)/3*2} = 18/11
5x – 6y = 0
Statement I and statement II
x = 72
y = 60
Required difference = 72 – 60 = 12
 
IBPS PO Salary in Hindi
IBPS PO 2022 Notification
IBPS PO Syllabus in Hindi


5) Therefore, both the statements are required to answer Directions :   The following questions are accompanied by three statements (I), (II) and (III). You have to determine which statements(s) is /are  sufficient /necessary to answer the following question.
The average of the first four numbers is two times of the fifth number. What is the fifth number?
I : The average of the first two numbers is 9 less than the average of the next two numbers.
II : The average of the first two numbers is 2.5 more than the fifth number.
III : The average of all five numbers is 12.6.
पहले चार संख्याओं का औसत पांचवें संख्या का दो गुना है। पांचवी संख्या क्या है?
I: पहली दो संख्याओं का औसत अगले दो संख्याओं के औसत से 9 कम है।
II: पहले दो संख्याओं का औसत पांचवें संख्या से 2.5 अधिक है।
III: सभी पांच संख्याओं का औसत 12.6 है।

Option 1:  Only I  2
Option 2:  Only II  
Option 3:  Only III 
Option 4:  Either I or II and III
Option 5:  Any two of three Statements are sufficient to answer

Answer: 3:  Only III 
Explanation:
Solution:
Let the number be P, Q, R, S, and T where P is the first number, Q is the second number and so on.
According to question,
(P + Q + R + S)/4 = 2T
From I,
(P + Q)/2 = (R + S)/2 – 9
From II,
(P + Q)/2 = T + 2.5
From III,
P + Q + R + S + T = 5 × 12.6
⇒P + Q + R + S + T = 63----(i)
Given,
(P + Q + R + S)/4 = 2T
⇒P + Q + R + S = 8T----(ii)
From (i) and (ii), we get
8T + T = 63
⇒9T = 63
⇒T = 7
∴ Fifth number = 7


6) Directions :   The following questions are accompanied by three statements (I), (II) and (III). You have to determine which statements(s) is /are  sufficient /necessary to answer the following question.
The age of three friends A, B and C is (x + 6) years, (x - 4) years and (x+2) years resp. Find the age of A.
I: The average age of A and B taken together is (x - 27) years less than the average age of A and C taken together.
II: The average age of A and B taken together is 2 years more than the average age B and C taken together.
 
Option 1:  Only I is sufficient
Option 2:  Only II is sufficient 
Option 3:  Either I or II is sufficient 
Option 4:  Both I and II together are sufficient
Option 5:  Neither I nor II is sufficient

Answer: 1:  Only I is sufficient
Explanation:
From statement I:
{(x+6) + (x-4)}/2 = {(x+6)+(x+2)}/2 – (x-27)
(2x+2)/2 = (2x+8-2x+54)/2
2x = 60
X = 30 years
A’s age = 30 + 6 = 36 years
Statement I is sufficient ot answer.
From statement II:
{(x+6)+(x-4)}/2 = 2 + {(x-4)+(x+2)}/2
(2x+2)/2 = (4+2x-2)/2
2x + 2 = 2x + 2
Statement II is not sufficient to answer.

7) Directions :   The following questions are accompanied by three statements (I), (II) and (III). You have to determine which statements(s) is /are  sufficient /necessary to answer the following question.
Average age of employees working in Bank is 40 years. Next year, 30 employees will retire. What will be the average age of remaining employees next year?
Statement I: There are 80 employees in bank
Statement II: Retirement age is 55 year.

Option 1:  Only I is sufficient
Option 2:  Only II is sufficient
Option 3:  Either I or II is sufficient 
Option 4:  Both I and II together are sufficient 
Option 5:  Neither I nor II is sufficient


Answer: 4:   Both I and II together are sufficient 
Explanation:
Statement-I
80×40 = 3200
Statement-II
55×30 = 1650
From statement I and statement II:
(3200-1650)/50 = 31 years
Therefore, both statements are required to answer.


8) In a class with a certain number of students if a teacher weighing 72 kg is added, then average weight of class is increased by 2 kg. If one more teacher weighing 54 kg is added, then the average weight of the class increases by 3 kg over the original average. What is the original average weight (in kg) of the class?

Option 1:  50
Option 2:  30
Option 3:  20
Option 4:  60
Option 5:  40

Answer:2:  30
Explanation:
Solution:
Let the students in a class be x
And average weight of class is y
According to question,
(xy+72)/(x+1) = y+2
xy+72x+1=y+2
xy + 72 = xy + 2x + y + 2
2x + y = 70  ……(i)
Now, another teacher joined the class
(xy+72+54)/(x+2) = (y+3)
xy+72+54x+2=y+3
xy + 126  = xy + 3x + 2y + 6
3x + 2y = 120 ….(ii)
By equation (i) and (ii)
Number of students, x = 20
 Original average weight, y = 30 kg

9) In World cup, Virat scored an average of 83 runs per match in the first 3 match and an average of 86 runs per match in the last four matches. What is Virat’s average run for the first match and the last match if his average run per match for all the five matches is 84.8?

Option 1:  75
Option 2:  82
Option 3:  80
Option 4:  84
Option 5:  85

Answer: 2:  82
Explanation:
Solution:
  
I + II + III = 83 × 3 = 249  …… (i)
 
II + III + IV + V = 86 × 4 = 344 …… (ii)
 
I + II + III + IV + V = 84.8 × 5 = 424 ….. (iii)
From equation (ii) and (iii)
I = 80 ……  (iv)
 
Now, From Equation (i), (ii) and (iv)
 
IV + V = 175   …… (v)
 
From equation (i), (iii) and (v)
 
I + V = 164
 
Therefore required average= 164/2=82


10) Find the average of all the numbers between 11 and 125 which are divisible by 15?

Option 1:  
75
Option 2:  60
Option 3:  67.5
Option 4:  65.5
Option 5:  68

Answer: 3:  67.5
Explanation:
Multiples are = 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105, 120
Average = (First term + Last term)/2
               = (15+120)/2
            = 67.5
 

Free E Books