Quantitative Aptitude Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims 2022- 11th August

Safalta Expert Published by: Nikesh Kumar Updated Thu, 11 Aug 2022 06:08 PM IST

1) In the World cup, Virat scored an average of 83 runs per match in the first 3 matches and an average of 86 runs per match in the last four matches. What is Virat’s average run for the first match and the last match if his average run per match for all five matches is 84.8?


Option 1: 75
Option 2:  82
Option 3:  80
Option 4:  84
Option 5:  85

Answer: 2:  82

Explanation:
I + II + III = 83 × 3 = 249  …… (i)
II + III + IV + V = 86 × 4 = 344 …… (ii)
I + II + III + IV + V = 84.8 × 5 = 424 ….. (iii)
From equation (ii) and (iii)
I = 80 ……  (iv)
Now, From Equation (i), (ii) and (iv)
IV + V = 175   …… (v)
From equation (i), (iii) and (v)
I + V = 164
Therefore required average= 164/2=82
 
 IBPS PO General English Practice E-book- Download Now

2) The average age of 16 students and their teacher's age is 16 years. If the teacher's age is excluded, the average reduces by 2. What is the teacher's age? 

Option 1:  36
Option 2:  30
Option 3:  38
Option 4:  48
Option 5:  32

Answer: 4:  48
Explanation:
16S + T = 16 × 17
 16S + T = 272 years
After excluding the age of teacher average of 16 students are,
16S = 14 × 16
= > 224 years
Therefore teacher’s age = 272 – 224 = 48 years

3) The sum of five consecutive even numbers is 128 more than the average of these numbers.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

Source: safalta

What is the third of these numbers?
 

Option 1:  36
Option 2:  30
Option 3:  28
Option 4:  42
Option 5:  32

Answer: 5:  32
Explanation:
Let the five consecutive even numbers be x, x+2, x+4, x+6 and x+8.
ATQ,
(x+x+2+x+4+x+6+x+8) – {( x+x+2+x+4+x+6+x+8)/5} = 128
25x + 100 – 5x – 20 = 640
20x = 640 – 80
20x = 560
X = 28
Therefore, the required third number = 32.


General English Quiz - 10th August
Reasoning Quiz- 10th August



4) Ratio of sum of 2/5 of the present age of Anu and present age of Nila to the present age of Nila is 2:1. If the average present age of Anu, Nila and Mala is 27 years and the age of Mala after 15 years is 60% more than her present age, find the present age of Nila? 

Option 1:  16
Option 2:  20
Option 3:  24
Option 4:  12
Option 5:  8


Answer: 1:  16
Explanation:
M + 15 = 160/100 * M 5M + 75 = 8M
M = 25
A + N = 27 * 3 – 25 = 56 (2/5 A + N)/N = 2/1
2/5 * A = N A/N = 5/2
N + 5N/2 = 56 7N/2 = 56
N = 2/7 * 56 = 16

5) The sum of three consecutive odd numbers is 657. Also average of four consecutive even numbers is 84. What is the sum of smallest odd number and second largest even number? 

Option 1:  222
Option 2:  202
Option 3:  .239
Option 4:  269
Option 5:  214


Answer: 3:  .239
Explanation:
Let odd numbers is=x+2,x,x-2.
So, 3x=657
So, x=657/3=219
Now even number is y,y+2,y+4,y+6 So, 4y=84-12=72
So, y=18
Second largest even is 22
Smallest odd=217
Required sum is=239

6) Average weight of three friends A, B and C is 53 kg. Another person D joins the group and now the average is 49 kg. If another person E whose weight is 8 kg more than D, joins the group replacing A, then average weight of B, C, D and E becomes 51 kg. What is the weight of A (in kg)? 

Option 1:  40 kg
Option 2:  35 kg
Option 3:  45 kg
Option 4:  37kg
Option 5:  42kg


Answer: 4:  37kg
Explanation:
Average = Total/number of terms
Calculation
A + B + C = 53 × 3 = 159 kg
A + B + C + D = 49 × 4 = 196kg      ---- (I)
⇒D = 196 – 159 = 37 kg
So, E = D + 8
E = 37 + 8 = 45 kg
Now,
B + C + D + E = 51 × 4 = 204 kg      ---- (II)
From equation (I) and (II),
E – A = 204 – 196 = 8 kg
⇒45 – A = 8
⇒A = 37 kg
 
IBPS PO Salary in Hindi
IBPS PO 2022 Notification
IBPS PO Syllabus in Hindi

7) If the average temperature of first four days of week was 39° C and the average temperature of the week was 40ºC, then what was the average temperature of the last three days of the week? 

Option 1:  63.3
Option 2:  12.3
Option 3:  40.3
Option 4:  41.33
Option 5:  14.3

Answer: 4:  41.33

Explanation:
Total temperature of first four days=39*4=156
Total temperature of the week is=40*7=280
Total temperature of last three days=280-156=124
Average temperature of last three days =124/3=41.3

8) The average expenditure of a man for the first six month is Rs.12000 and for the next six months is Rs.10000.If save 14000 in that year the find average monthly income?

Option 1:  1443.6
Option 2:  12166.66
Option 3:  5636.36
Option 4:  147.36
Option 5:  1236.36

Answer: 2:  12166.66

Explanation:
Total expenditure in first 6 months is=12000*6=72000
Total expenditure in last 6 month is=10000*6=60000
Total income of the man in a year is =72000+60000+14000=146000
So average income in a month is =146000/12=12166.66

9) The average age of 16 students and their teacher's age is 16 years. If the teacher's age is excluded, the average reduces by 2. What is the teacher's age? 

16S + T = 16 × 17
 16S + T = 272 years
After excluding the age of teacher average of 16 students are,
16S = 14 × 16
= > 224 years
Therefore teacher’s age = 272 – 224 = 48 years


10) In a class with a certain number of students if a teacher weighing 72 kg is added, then the average weight of the class is increased by 2 kg. If one more teacher weighing 54 kg is added, then the average weight of the class increases by 3 kg over the original average. What is the original average weight (in kg) of the class? 

Option 1:  50
Option 2:  30
Option 3:   20
Option 4:  60
Option 5:  40

Answer: 2: 30

Explanation:

Let the students in a class be x
And average weight of class is y
ATQ,
(xy+72)/(x+1) = y+2
⇒ xy + 72 = xy + 2x + y + 2
⇒ 2x + y = 70 ……(i)
Now, another teacher joined the class
(xy+72+54)/(x+2) = y+3
⇒ xy + 126 = xy + 3x + 2y + 6
⇒ 3x + 2y = 120 …….(ii)
By equation (i) and (ii),
Number of students
X = 20
∴ Original average weight,
Y = 30 kg
 

Free E Books