Reasoning Quiz For IBPS PO/Clerk Prelims 2022- 10th August

Safalta Expert Published by: Nikesh Kumar Updated Wed, 10 Aug 2022 01:08 PM IST

1) If all the letters in each of the words are arranged alphabetically (within the word), how many words will remain unchanged?

(a) One
(b) Two
(c) None
(d) Three
(e) Four

Ans - (c) None Solution - RICH⇒CHIR, PICK⇒CIKP, FLAT⇒AFLT, SOUL⇒LOSU, ROAR⇒AORR Hence, none such word remain unchanged

2) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from left to right, which of the following will be second from the right?

(a) SOUL
(b) PICK
(c) RICH
(d) FLAT
(e) ROAR

Ans - (e) ROAR FLAT PICK RICH ROAR SOUL

IBPS PO General English Practice E-book- Download Now

3) If last letter in each of the words is changed to next alphabet in the English alphabetical order, how many words having two vowels (same or different vowels) will be formed?

(a) Four
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) None

Ans. (a) RICI PICL FLAU SOUM ROAS
Hence, four word has two vowel if the last letter of all the words is changed to the next letter of the English alphabet.


4) How many letters are there in the English alphabetical series between the second letter of the word which is second from the right and the second letter of the word which is second from the left of the given words?

(a) Two
(b) Five
(c) Six
(d) Nine
(e) Three

Ans. (b) RICH PICK FLAT SOUL ROAR Hence, five word has between O and I in the English alphabet. I J K L M N O

General English Quiz - 10th August

5) If in each of the given words each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will no vowels appear?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) More than three
(e) Three 

Ans. (e) QJBG OJBJ EKBS RPVK QPBQ Hence, Only OJBJ and EKBS has one vowel.

Following questions are based on five words given below: 
TUB HUB MUG PAR FOR

6) If the positions of the first and the third alphabets of each words are interchanged, which of the following would form meaningful words with the new arrangement?


(a) TUB
(b) HUB
(c) MUG and TUB
(d) PAR and TUB
(e) FOR and HUB

Ans.

Source: safalta

(c) TUB⇒BUT, HUB⇒BUH, MUG⇒GUM, PAR⇒RAP, FOR⇒ROF

7) If the given words are arranged in the order as they would appear in a dictionary from right to left, which of the following will be second from the left?

(a) FOR
(b) HUB
(c) MUG
(d) PAR
(e) TUB

Ans. (d) TUB PAR MUG HUB FOR
 
IBPS PO Salary in Hindi
IBPS PO 2022 Notification
IBPS PO Syllabus in Hindi


8) If first letter in each of the words is changed to previous alphabet in the English alphabetical order, how many words having two vowels (same or different vowels) will be formed?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three

Ans. (c) SUB GUB LUG OAR EOR
Hence, two word has two vowel if the first letter of all the words is changed to the next letter of the English alphabet.

9) How many letters are there in the English alphabetical series between the first letter of the word which is third from the right and the second letter of the word which is first from the left of the given words?

(a) Two
(b) Five
(c) Six
(d) Nine
(e) Seven

Ans.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
(e) TUB HUB MUG PAR FOR Hence, seven word has between M and U in the English alphabet. M N O P Q R S T U

10) If in each of the given words each of the consonants is changed to previous letter and each vowel is changed to next letter in the English alphabetical series, in how many words thus formed will no vowels appear?

(a) One
(b) More than three
(c) Two
(d) Three
(e) None

Ans. (a) SVA GVA LVF OBQ EPQ Hence, There are four words which has one vowel.

Free E Books