Daily General Awareness Quiz-09 February 2022

Safalta Experts Published by: Abhivardhan Bajpayee Updated Wed, 09 Feb 2022 04:50 PM IST

Question 1: Who among the following Indians has been honoured by a special Oscar?
(A) Mahesh Bhatt
(B) Satyajit Ray
(C) Mira Nair
(D) G.P.Sippy
 
Answer: Satyajit Ray
Explanation: The Academy of Motion Picture Arts and Sciences awarded Satyajit Ray, widely regarded as one of the greatest filmmakers of the 20th century, an Honorary Oscar in 1992 for Lifetime Achievement. The Government of India honoured him with the Bharat Ratna, its highest civilian award, in the same year.
 
 
Question 2: Passer Domesticus is commonly known as ___________.
(A) Parrot
(B) Lark
(C) Sparrow
(D) Pigeon
 
Answer: Sparrow
Explanation : Passer domesticus is commonly known as sparrow. The scientific name of pigeon is Columbidae The scientific name of parrot is Psittaciformes
 
यहाँ पढ़ें - आरबीआई डिजिटल करेंसी क्या है और यह कैसे संचालित होती है? 
 
Question 3: Cryogenics is:
(A) A scientific study of dust
(B) Study of heat
(C) Scientific study of very low temperatures
(D) Study of genesis
 
Answer: Scientific study of very low temperatures
Explanation: In physics, cryogenics is the study of the production and behaviour of materials at very low temperatures. It is not well-defined at what point on the temperature scale refrigeration ends and cryogenics begins, but scientists assume it starts at or below –150 °C (123 K; –238 °F).
 
 
Question 4: Special Drawing Rights were created by
(A) IBRD
(B) ADB
(C) IMF
(D) WTO
 
Answer: IMF
Explanation: Special Drawing Rights (SDR) are supplementary foreign exchange reserve assets defined and maintained by the International Monetary Fund (IMF). The SDR was created by the IMF in 1969 to support the Bretton Woods fixed exchange rate system.
 
  
Question 5: Earth Day is observed on :
(A) April 4
(B) April 22
(C) September 17
(D) February 16
 
Answer: April 22
Explanation: Earth Day is an annual event, celebrated on April 22, on which day events worldwide are held to demonstrate support for environmental protection.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

Source: safalta

It was first celebrated in 1970, and is now coordinated globally by the Earth Day Network, and celebrated in more than 192 countries each year.
 
यह भी देखें- General Awareness Quiz- 8 February 2022  

Question 6: What is the name of the book written by Panini ?
(A) Mahabhashya
(B) Mitakshara
(C) Madhyamika Karika
(D) Ashtadhyayi
 
Answer: Ashtadhyayi
Explanation: Ashtadhyayi is a Sanskrit treatise on grammar written in the 6th - 5thcentury B.C by the Indian grammarian Panini. This work set the linguistic standards for Classical Sanskrit. It sums up in 4,000 sutras the science of phonetics and grammar that had evolved in the Vedic religion.
 
  
Question 7: Which instrument is used for photographing the Sun?
(A) Galvanometer
(B) Potentiometer
(C) Spectrophotometer
(D) Spectroheliograph
 
Answer: Spectroheliograph
Explanation: The spectroheliograph is an instrument used in astronomy which captures a photographic image of the Sun at a single wavelength of light, a monochromatic image. The wavelength is usually chosen to coincide with an spectral wavelength of one of the chemical elements present in the Sun.
 
यह भी देखें- इस्लाम में हिजाब का इतिहास 

Question 8: Which of the following is the SI unit of thermodynamic temperature?
(A) Radian
(B) Celsius
(C) Kelvin
(D) Fahrenheit
 
Answer: Kelvin
Explanation: Kelvin is the SI unit of thermodynamic temperature.
 
  
Question 9: Which amendment made it mandatory for the President to give his assent to the Constitutional Amendment bills?
(A) 24th
(B) 58th
(C) 44th
(D) 28th
 
Answer: 24th
Explanation: The 24th Amendment made it obligatory for the President to give his assent, when a Constitution Amendment Bill is presented to him.
 
जानिए क्या है- न्यायिक समीक्षा का अर्थ ?

Question 10: Which of the following is the largest delta in the world?
(A) Ganges-Brahmaputra Delta
(B) Amazon Delta
(C) Indus River Delta
(D) Danube Delta
 
Answer: Ganges-Brahmaputra Delta
Explanation: Ganges-Brahmaputra Delta is the largest delta in the world

Free E Books