General Awareness Quiz-08 February 2022

Safalta Experts Published by: Abhivardhan Bajpayee Updated Tue, 08 Feb 2022 01:48 PM IST

Question 1:  Chinese Parliament is known as :
(A) National People’s Congress
(B) National Assembly
(C) The National Parliament of China
(D) The House of Democracy’ of China
 
Answer: National People’s Congress
 
  
Question 2:  Lactometers (used to determine the purity of a sample of milk) and hydrometers (used to determine the density of liquids) are based on the _______ principle.
(A) Archimedes
(B) Special Relativity
(C) Relativity
(D) Uncertainty
 
Answer: Archimedes
Explanation: Lactometers and Hydrometers work on the principle of Archimedes principle that a solid suspended in a fluid will be buoyed up by a force equal to the weight of the fluid displaced

यह भी पढें: महात्मा गाँधी का दक्षिण अफ्रीका से लेकर भारत तक का सफ़र
  
Question 3: Who was the Guru of Shivaji ?
(A) Eknath
(B) Tukaram
(C) Ramdas Samarth
(D) Vaman Pandit
 
Answer: Ramdas Samarth
Explanation: Samarth Ramdas (c. 1608 - c. 1681), also known as Sant (saint) Ramdas or Ramdas Swami or simply Ramdas was an Indian Hindu saint, philosopher, poet, writer and spiritual master.
 
  
Question 4: Gautama Buddha or Siddhartha attained knowledge at the Age of .......... at Bodh Gaya.
(A) 30
(B) 35
(C) 36
(D) 40
 
Answer: 35
Explanation: Buddha kept on wandering for about seven years and then attained knowledge at the age of 35 at Bodh Gaya under a pipal tree.
 
  
Question 5: When blue litmus was added to an unknown liquid in a test tube, it turned red. What was the liquid?
(A) acid
(B) Saline
(C) alkali
(D) Water
 
Answer: acid
Explanation: When acid is added to a litmus paper, it turns blue litmus paper to red.
 
  
Question 6: Who among the following built a road (Grand Trunk Road)
(A) Sher Shah
(B) Babar
(C) Islam Shah
(D) Akbar
 
Answer: Sher Shah

यह भी देखें- General Awareness Quiz- 7 February 2022  
  
Question 7: Megasthenes, a Greek historian visited India in the reign of _____in the 4th century B.C.
(A) Ashoka
(B) Bindusara
(C) Chandragupta Maurya
(D) Alexander
 
Answer: Chandragupta Maurya
Explanation: Megasthenes, a Greek historian visited India in the reign of Chandragupta Maurya in the 4th century B.C.

Source: safalta

Megasthenes was an ancient Greek historian, diplomat and Indian ethnographer and explorer in the Hellenistic period. He described India in his book Indika, which is now lost, but has been partially reconstructed from the writings of the later authors.
 
  
Question 8: Who was the founder of Nanda dynasty ?
(A) Bimbisara
(B) Mahapadmananda
(C) Ajatasatru
(D) Dhanananda
 
Answer: Mahapadmananda
 
 
Question 9: Leukaemia is a cancer of the:
(A) skin
(B) blood
(C) lungs
(D) uterus
 
Answer: blood
Explanation: Leukaemia is a cancer of the Blood. Leukaemia affects white blood cells and can be classified by the type of white cell affected (myeloid or lymphatic) and by the way the disease progresses (acute or chronic).

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
Acute and chronic do not refer to how serious the disease is but to how rapidly it progresses.

 सभी सरकारी परीक्षाओं के लिए हिस्ट्री ई बुक- Download Now 
  
Question 10: The makers of the Indian constitution took the principle of freedom, equality and fraternity from which constitution ?
(A) French Constitution
(B) Canada’s Constitution
(C) British Constitution
(D) Ireland’s Constitution
 
Answer: French Constitution
Explanation: The Principle of Liberty, Equality and Fraternity” as an ideal has been borrowed from France to the Indian constitution.

Free E Books