Daily General Awareness Quiz-10 February 2022

Safalta Experts Published by: Abhivardhan Bajpayee Updated Thu, 10 Feb 2022 06:36 PM IST

Question 1: Financial Emergency provisions of Indian Constitution have been borrowed from_______
(A) Canadian Constitution
(B) American Constitution
(C) Irish Constitution
(D) German Constitution
 
Answer: German Constitution
Explanation: The provisions of financial emergency in the Indian Constitution have been borrowed from the Constitution of Germany. The Indian Constitution gives the President the authority to declare three types of emergencies: National Emergency, State Emergency and Financial Emergency.
 
 
Question 2: Sakewa is a religious festival celebrated by the Kirat Khambu Rai community of
(A) Arunachal Pradesh
(B) Sikkim
(C) Meghalaya
(D) Nagaland
 
Answer: Sikkim
Explanation: Sakewa is a religious festival celebrated by the Kirat Khambu Rai community of Sikkim It is also known as Bhoomi Pooja or Chandi Puja ( Puja of Mother Earth) .
 
यह भी देखें- General Awareness Quiz- 9 February 2022
  
Question 3: The name of Saturn's largest moon is :
(A) Mimas
(B) Enceladus
(C) Titan
(D) Tethys
 
Answer: Titan
 
  
Question 4: When blue litmus was added to an unknown liquid in a test tube, it turned red. What was the liquid?
(A) Acid
(B) Saline
(C) Alkali
(D) Water
 
Answer: Acid
Explanation: When acid is added to a litmus paper, the blue litmus paper turns red.
 
  
Question 5: Which of the following provinces were demanded by Pakistan in 1935 ?
(A) North-West Frontier Province
(B) Punjab and Sind
(C) Bengal and Assam
(D) All of the above
 
Answer: All of the above

जानिए- क्या है प्रधानमंत्री आवास योजना ?
  
Question 6: The World Thyroid Day is observed every year on ?
(A) 5th September
(B) 25th May
(C) 15th January
(D) 25th October
 
Answer: 25th May
Explanation:-World Thyroid Day-25th May. World Thyroid Awareness Week-25 May -31 May. National teachers’ Day- 5th September. National Army Day- 15th January
 
  
Question 7: Which Amendment of the Indian Constitution inserted the two words—‘Socialist’ and ‘Secular’ in the preamble ?
(A) 28th
(B) 40th
(C) 42nd
(D) 52nd
 
Answer: 42nd Amendment
 
 
Question 8: Pasi Kongki is folk dance of which state?
(A) Haryana
(B) Goa
(C) Kerala
(D) Arunachal Pradesh
 
Answer: Arunachal Pradesh
Explanation: Pasi Kongki is a folk dance of Adi tribe of Arunachal Pradesh.
 
  
Question 9: Kaziranga Wild life Sanctuary is in State of :
(A) Assam
(B) Tamil Nadu
(C) Bihar
(D) Kerala
 
Answer: Assam
 
Download- Monthly Current Affairs Magazine February 2022 in Hindi
 
Question 10: Which state has smallest land area ?
(A) Goa
(B) Nagaland
(C) Sikkim
(D) Tripura
 
Answer: Goa

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning

Source: safalta

Free E Books