General Awareness Quiz-05 February 2022

Safalta Experts Published by: Abhivardhan Bajpayee Updated Sat, 05 Feb 2022 01:20 PM IST

Question 1: ‘Mohan-jo-daro’ in Sindhi means
(A) The city of evil spirits
(B) The food of Pashupathi
(C) The land of Shiva
(D) The mound of the dead
 
Answer: The mound of the dead
Explanation: Mohan jodaro is interpreted as “Mound of the Dead Men” in Sindhi, and as “Mound of Mohan” (where Mohan is Krishna). The city’s original name is unknown. Mohan jodaro is located west of the Indus River in Larkana District, Sindh, Pakistan.
 
 
Question 2: The important book written by Kautilya is
(A) Arthashastra
(B) Indica
(C) Arya Manju Sri Mula Kapa
(D) Rajatarangini
 
Answer: Arthashastra
Explanation: The Arthashastra, an ancient Indian treatise on statecraft, economic policy and military strategy, was authored by Kautilya. Kautilya, also known as Chanakya, was a scholar at Takshashila and served as the teacher and guardian of Emperor Chandragupta Maurya.
 

यह भी पढ़ें- एक भारतीय होकर आप बिना वीजा किन देशों में घूम सकते हैं ?

 
Question 3: The Jawaharlal Nehru Award is given for _______ .
(A) Government service
(B) Literary work
(C) International understanding
(D) Social work
 
Answer: International understanding
Explanation: Jawaharlal Nehru Award is given for international understanding. It was established in 1965 and is administered by the Indian Council for Cultural Relations (ICCR) to people “for their outstanding contribution to the promotion of international understanding, goodwill and friendship among people of the world.”
 
 
Question 4: Which one of the following institutions is also called “World Bank”?
(A) International Bank of Reconstruction and Development
(B) International Monetary Fund
(C) UNICEF
(D) IFC
 
Answer: International Bank of Reconstruction and Development
Explanation: The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) and its concessional lending arm, the International Development Association, are collectively known as the World Bank as they share the same leadership and staff.

Source: safalta

Established in 1944, it is an international financial institution that offers loans to middle-income developing countries.
 
 
Question 5: World Water Day is observed on:
(A) 8th March
(B) 14th March
(C) 22nd March
(D) 25th March
 
Answer: 22nd March
Explanation: World Water Day is an annual event celebrated on March 22. This day was first formally proposed in Agenda 21 of the 1992 United Nations Conference on Environment and Development in Rio de Janeiro. In 1993, the first World Water Day was designated by the United Nations General Assembly.
 
  
Question 6: Charles Darwin, the famous evolutionist, proposed his theory in which one of his books ?
(A) The families of flowering plant
(B) The origin of species
(C) The life on earth
(D) The story of the living world
 
Answer: The origin of species
Explanation: On the Origin of Species (On the Origin of Species by Means of Natural Selection), published on 24 November 1859, is a work of scientific literature by Charles Darwin which is considered to be the foundation of evolutionary biology.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
It introduced the scientific theory that populations evolve over the course of generations through a process of natural selection.

Free General Awareness E-Book Hindi PDF- Download Now  
  
Question 7: Bhitarkanika National Park is in which district of Orissa?
(A) Kendrapara
(B) Sundergarh
(C) Deogarh
(D) Cuttack
 
Answer: Kendrapara
Explanation: Bhitarkanika Indian Wildlife Sanctuary in Kendrapara district of Orissa is spread in a vast are of 672 Kms. It is the 2nd largest Mangrove ecosystem of India, 
 
 
Question 8: Which Amendment of the Indian Constitution inserted the two words—‘Socialist’ and ‘Secular’ in the preamble ?
(A) 28th
(B) 40th
(C) 42nd
(D) 52nd
 
Answer: 42nd
Explanation: The Preamble of Indian Constitution has been amended only once by the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976, which added three new words–Socialist, Secular and Integrity. 
  
Question 9: Who was India’s first Chief of Defence Staff?
(A) General Bipin Rawat
(B) General Arjan Singh
(C) General Vijay Kumar Singh
(D) General Manoj Mukund Naravane/
 
Answer: General Bipin Rawat 
Explanation: General Bipin Rawat was India’s first Chief of Defence Staff. Gen. Bipin Rawat, his wife Madhulika Rawat, and 11 others lost their lives in an tragic helicopter crash of IAF Mi-17V5 in Coonoor, Tamil Nadu on December 8, 2021.
 
यह भी देखें- General Awareness Quiz- 4 February 2022
  
Question 10: The ‘Loor dance’ is a traditional folk dance, performed only by women, in the state of:
(A) Haryana
(B) Madhya Pradesh
(C) Punjab
(D) Rajasthan
 
Answer: Haryana
Explanation: Girls perform the Loor during the month of ‘Phalguna’. This dance is named so because the word ‘Loor’ means girl in the Bhangra areas of Haryana. It is specially performed during the Holi festival. This dance marks the arrival of the pleasant spring season and with it the sowing of the Rabi crops in the farms.

Free E Books