Missing Term : Examples, Definitions, and Explanations

Safalta Expert Published by: Saksham Chauhan Updated Mon, 21 Mar 2022 10:39 PM IST

Highlights

The Missing Terms in Figures is a portion of the reasoning ability's series completion section. Questions with a missing figure will show up under "Missing words in figures." The other figures follow an arrangement that is formed on the basis of a rule. Get more information here at Safalta.com.

Missing Terms in Figures is a portion of the reasoning ability's series completion section. Questions with a missing figure will show under Missing words in figures. The other figures follow an arrangement that is formed on the basis of a rule.

You can also check 

What are "Missing Character" questions and how do you answer them?

Syllogism is a form of verbal reasoning issue that is a crucial topic that is regularly addressed in the Reasoning Section of many competitive tests. These problems typically include a figure matrix or perhaps a collection of figures with specific characters like as alphabets, integers, special characters, or a mix of them.

A pattern emerges among these traits. A question mark is placed in one of the boxes in the supplied figure matrix.

Tips and Tricks for Quickly Solving Missing Character Questions

The first step is to look through the statement and see whether the question has any familiar patterns.

The second phase entails determining the pattern.

There's no need to keep track of any patterns.

All you have to do is grasp the concept and figure out the pattern.
 

Questions and answers

  

 Question 1:

A series is given with one term missing.

Source: Safalta.com

Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. ? , James Garfield, William McKinley, John F. Kennedy

 

Option 1: 16 September 

Option 2: 31 October

 Option 3: 9 August 

Option 4: 2 October

Answer:

1: 16 September

Explanation:

Successive order of American Presidents is given.

= Abraham Lincoln -> James Garfield -> William McKinley -> John F.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Kennedy

 

Question 2:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

?, WX, AB, FG

 

Option 1: TU 

Option 2: XW 

Option 3: PQ 

Option 4: UV
 

Answer: 1: TU 
 

Explanation:

Expression : ?, WX, AB, FG The pattern followed is :

Thus, missing term = TU

 

Question 3:

In the following question select the missing number from the given series

 

 

Option 1: 37 

Option 2: 47 

Option 3: 48

 Option 4: 25

 

Answer: 2: 47

 

Explanation:

Question 4:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series YXW, TSR,NML, ?

Option 1: EFG 

Option 2: GFE 

Option 3: FEG 

Option 4: HGF

 

Answer: 2: GFE

 

Explanation:

 

 

Question 5:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series B,D,H,P,?

Option 1: E

 Option 2:

Option 3: C

 Option 4: F

 

Answer: 4: F

 

Explanation:

 

Question 6:

A series is given with one term missing.

Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series 8, 27, 125, 343, ?

Option 1: 1000 

Option 2: 729

 Option 3: 1331 

Option 4: 1728

 

Answer: 3: 1331

 

Explanation:

 

Question 7:

Find the Missing number in the table?

Option 1: 4

Option 2:

Option 3: 9

Option 4: 7

 

Answer: 4: 7

 

Explanation:

The pattern followed is that in each column, the sum of squares of first two numbers is equal to the last number.

 

Question 8:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Sowing, Irrigation, phowing, ?

Option 1: Harvesting

Option 2: Crop selection 

Option 3: Land preparation 

Option 4: Seed selection

 

Answer: 1: Harvesting

 

Explanation:

Steps in crop production are given.

= Sowing -> Irrigation -> Hoeing -> Harvesting

 

Question 9:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. DW, FY, HA, JC, ?

 

Option 1: LD 

Option 2: LE 

Option 3: ME 

Option 4: MD

 

Answer: 2: LE

 

Explanation:

Expression : DW, FY, HA, JC, ? The pattern followed is :

Thus, missing term = LE

 

Question 10:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

YZ, GH, OP, WX, ?

 

Option 1: DN 

Option 2: GH

Option 3: EF

 Option 4: DE

 

Answer: 3: EF

 

Explanation:

Expression : YZ, GH, OP, WX, ? The pattern followed is :

Thus, missing term = EF

 

Question 11:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

64, 100, 169, 289, ?

Option 1: 484 

Option 2: 400 

Option 3: 625 

Option 4: 324

 

Answer: 1: 484

 

Explanation:

The pattern followed is :

Thus, missing number = 484

 

Question 12:

Find the missing number in given series in the table

Option 1: 220 

Option 2: 254 

Option 3: 222 

Option 4: 236

 

Answer: 2: : 254

 

 Explanation: Undefined

 

Question 13:

Select the missing number from the given responses.

Option 1: 49, 45, 46

Option 2: 40, 48, 46 

Option 3: 46, 40, 45 

Option 4: 45, 48, 46

 

Answer: 1: 49, 45, 46 

 

Explanation:

The pattern followed is that it is a group of numbers between 40 and 50

6 numbers are present in random order = 41, 42, 43, 44, __ , __ , 47, 48, __ Thus, missing numbers are = 45, 46, 49

 

Question 14:

Select the missing number from the given responses.

 Option 1: 4

 Option 2: 2

 Option 3: 1

 Option 4: 3

 

Answer:3: 1

 

 Explanation:

In each column, the number at the end is the product of the first number to the sum of the second and third number.

 

Question 15:

Select the missing number from the given responses.

Option 1: 417

 Option 2: 147 

Option 3: 175 

Option 4: 171

 

Answer:3: 175

 

Explanation:

The pattern followed is that starting from top right and moving in clockwise direction, each number is multiplied by 3 and then 1 is added.

 

Question 16:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

AK, CO, ES, ?

Option 1: NO 

Option 2: FH 

Option 3: GW

 Option 4: GV

 

Answer: 3: GW

 

Explanation:

 

Question 17:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. CDE, HIJ, MNO, ?

Option 1: KNM 

Option 2: TRS 

Option 3: QRS 

Option 4: RST

 

Answer: 4: RST

 

Explanation:


 

Question 18:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.3,6,11,20,?

Option 1: 42 

Option 2: 41 

Option 3: 37

 Option 4: 47

 

Answer: 3: 37

 

Explanation:

 

Question 19:

Find the missing number in the given table as per series

Option 1: O

Option 2:

Option 3: K 

Option 4: P

 

Answer:

3: K

 

Explanation:

The pattern followed is that the alphabets are numbered alphabetically, A=1, B=2, C=3 and so on and then the last alphabet in each

column is obtained by :

B=2 and E=5, =>

≡2+5=7≡G 

J=10andK=11,

=>10+11=21≡U

Similarly,I=9andB=9+2=11≡K

 

Question 20:

A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Nitrogen fixation, Ammonification, Nitrification, ?

Option 1: Denitrification

 Option 2: Nitrate 

Option 3: Decomposer 

Option 4: Fossil Fuel

 

Answer: 1: Denitrification

 

Explanation:

Steps in Nitrogen cycle are given.

= Nitrogen fixation -> Ammonification -> Nitrification -> Denitrification

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free E Books