Definition and Questions and answers of Parajumble

Safalta Expert Published by: Saksham Chauhan Updated Sat, 07 May 2022 12:23 AM IST

Highlights

A parajumble is a paragraph of randomly jumbled sentences, as the name implies. They are similar to jigsaw puzzles in that you attempt different combinations until the whole picture appears. Get more information here at Safalta.com.

 

If you've been studying for bank examinations like SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, and others, you've probably seen how important parajumbles are in the English language portion. There were 5 questions on this topic in the SBI PO Prelims analysis of 2020. Parajumbles are a moderately challenging topic, and if you grasp the concept well enough and practise a lot of questions, you should be able to answer these questions quickly and earn those valuable marks. We'll explain the concept of parajumbles with examples in this post, and we'll also give you some pointers on how to answer these questions fast. And there's more! There are also questions for practise.

You can also check ,

Speed , Time and Distance Missing Term
Parajumble Odd One Out
Blood Relations Syllogism
Ratio and Proportion Time And Work

PARAJUMBLE

A parajumble is a paragraph of randomly jumbled sentences, as the name implies. The candidates must reorganise and straighten the jumbled phrases in order to make the text understandable. Parajumbles are similar to jigsaw puzzles in that you attempt different combinations until the whole picture appears. 

How to solve parajumbles?

While solving them, use a pen and paper. Write the order that you believe is correct so that you don't have to rearrange all of the phrases again at the end.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Scan all of the parajumble questions first, then choose the one with the shortest sentences.
 

Questions and answers

Question 1:


P-The Employees' Provident Fund Organization, Recruitment Test, 2020 scheduled to be held on 9th of May has been deferred.

R- The Personality Tests of the Indian Economic Service and Indian Statistical Service Examination, 2020 scheduled from 20th to 23rd April this year has also been deferred.

S-UPSC said that the Civil Services Examination, 2020 which is scheduled from 26th April to 18th June, 2021 and the Recruitment Tests are also deferred till further notice.

Q- Union Public Service Commission, UPSC has deferred the tests and interviews of some examinations.

Option 1: QPRS

Option 2: PRSQ

Option 3: SQPR

Option 4: RSQP

Answer : PRSQ

Explanation: PRSQ is the correct answer.

Question 2:

P- The Delhi government has decided to impose a six day long lockdown in the national capital to contain the rapid rise of corona virus cases.

Q-After a meeting with Lieutenant Governor today, Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal announced that the lockdown will come into effect from tonight 10 PM which will continue till 5 AM of upcoming Monday morning.

R- He said, people engaged in essential services and facing emergency conditions will be allowed for movement during the lockdown on producing the valid documents.

S- Essential services, food services, medical services will continue, while weddings will be allowed only with a gathering of 50 persons and funeral related gathering will be allowed with 20 people.

Option 1: QPRS

Option 2: PQRS

Option 3: RQPS

Option 4: SQPR

Answer: 2: PQRS

Explanation: PQRS is the correct answer.


Question 3:

Q- The black marketing and hoarding of Remdesivir are being strictly monitored in the country and States have been asked to take strict action against those indulging in such malpractices.

P- Union Chemicals and Fertilisers Minister DV Sadananda Gowda today held a meeting with Pharma Secretary in New Delhi to review the availability of Remdesivir.

R- Mr Gowda said the Centre is in regular touch with manufacturers and weekly production plans have been prepared in consultation with them.

S- He added that the manufacturers have agreed to ramp up production and additional sites in this regard have been approved.

Option 1: PQRS

Option 2: QPRS

Option 3: RQPS

Option 4: SQPR

Answer: 2: QPRS

Explanation: QPRS is the correct answer.

Question 4:


Q- Everyone above the age of 18 years will now be administered COVID-19 vaccine from 1st of may.
P- Centre today announced a liberalised and accelerated phase three strategy of Covid-19 Vaccination.

R- A decision in this regard was taken during a meeting chaired by

Prime Minister Narendra Modi.

S- In this phase, the vaccination will continue as before in government of India vaccination centres free of cost to the eligible population including Health Care Workers, Front Line Workers and all people above 45 years of age.

Option 1: PQRS

Option 2: QPRS

Option 3: RQPS

Option 4: SQRP

Answer: 2: QPRS

Explanation: QPRS is the correct answer.

Question 5:

Prime Minister Narendra Modi has emphasized on Test, Track and Treat strategy has to be adopted to win over the Covid-19 pandemic.

P- Reviewing the status of Covid-19 in his parliamentary constituency Varanasi through video conferencing, Mr Modi stressed on contract tracing of infected persons and providing test reports at the earliest.

R- During the meeting, Mr Modi asked for information about testing, beds, medicines, vaccine and the manpower engaged in Varanasi for prevention of corona and proper treatment of corona infected patients.

S-He directed the officials to provide all possible assistance to the public at the earliest.

Option 1: PQRS

Option 2: QPRS

Option 3: RSQP

Option 4: SQPR       
 

Answer: 2: QPRS

Explanation: QPRS is the correct answer.

Question 6:

S- The rapid rise in the Covid-19 cases has increased the active caseloads in the several States and Union Territories.

R- Coronavirus cases are increasing rapidly in the country.

Q-As a result, the recovery rate is continuously declining in India.

P-However, the vaccination drive is progressing smoothly in the

various parts of the country.

Option 1: PQRS

Option 2: RSQP

Option 3: SQPR

Option 4: QPRS

Answer: 2: RSQP

Explanation: RSQP is the correct answer.

Question 7:

P- The government assured that the surplus oxygen available with the steel plants is also being utilized as per the need.

R- States have also been asked to set up Control Rooms to ensure

smooth supply of oxygen to the districts.

S- The Central Government has asked the States to make rational use of medical oxygen and avoid wastage to fulfil the growing demands.

Q- Empowered Group has also initiated action to ensure the sufficient availability of medical oxygen.

Option 1: SQPR

Option 2: PQRS

Option 3: RSQP

Option 4: QRPS

Answer: 1: SQPR

Explanation: SQPR is the correct answer.

Question 8:


P- The Health and Family Welfare Ministry has informed that the present oxygen stocks are more than 50 thousand metric tonnes in the country.

R- It also informed that the country's daily production capacity of oxygen is more than seven thousand metric tonnes and the production capacity has further scaled up

S- The Central Government has asked the States to make rational use of medical oxygen and avoid wastage to fulfil the growing demands.

Q-Amid the growing demands of medical oxygen in the country, the government has assured that sufficient stocks of oxygen are available in the country.

Option 1: PQRS

Option 2: RQPS

Option 3: QPRS

Option 4: SQPR

Answer: 3: QPRS

Explanation: QPRS is the correct answer.

Question 9:


Q-With India reporting 1.8 lakh daily infections and the second wave appearing to surpass the worst of the first wave,

P- Health systems are struggling to cope with the sudden onrush of patients.

R- States like Maharashtra, MP, Gujarat and Chhattisgarh may be currently facing the brunt but their experiences serve a warning to others to start bolstering their healthcare defences to avoid getting swamped.
S- Unlike the first wave that took months to peak in mid-September, this one started manifesting in mid-February and has skyrocketed over the last two weeks catching every unprepared state by surprise.

Option 1: PQRS

Option 2: QPRS

Option 3: RSQP

Option 4: SQPR

Answer: 2: QPRS

Explanation: QPRS is the correct answer

Question 10:


Q-Iran has expressed outrage over a blackout at its underground Natanz atomic facility, which it called an act of nuclear terrorism.

P- Coming just as Iran and the US were beginning to engage in indirect talks over reviving the Iran nuclear deal, the blackout is being attributed to a cyberattack, with the needle of suspicion pointing to Israel.

R-While this could once again raise tensions in the Middle East, the episode also highlights the reality of cyberwarfare today.

S- In fact, with conventional weapons of mass destruction having reached frightening proportions, this has incentivised cyberwarfare which requires fewer resources and can be carried out discreetly.

Option 1: PROS

Option 2: QPRS

Option 3: RSPQ

Option 4: SPQR

Answer: 2: QPRS

Explanation: QPRS is the correct answer.
 

Question 11:


R- Sputnik will be the third vaccine to be used in India, after Covishield and Covaxin.

S- The approval will help India quicken the pace of vaccination drive to limit the damage of the second wave of coronavirus which is sweeping the country.

Q-India's drug regulator, DGCI, has cleared emergency use of Sputnik V vaccine.

P- It's been developed by Russia's Gamaleya National Center of

Epidemiology and Microbiology, which was set up in 1891.

Option 1: PQRS

Option 2: QPRS

Option 3: RSQP

Option 4: SQPR

Answer: 2: QPRS

Explanation: QPRS is the correct answer.

Question 12:


Q- In totally avoidable kerfuffle, the US navy carried out a freedom of navigation operation (FONOP) in India's exclusive economic zone near Lakshadweep deliberately without New Delhi's permission.

P- In fact, the US Seventh Fleet in a statement said that the USS John Paul Jones - a guided missile destroyer - asserted navigational rights and freedoms around 130 nautical miles west of Lakshadweep on April 7.

R- India has objected to this citing the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS).

S-While the US has since somewhat toned down its statement, saying it had carried out an innocent passage in the vicinity of the Maldives and that its FONOPs aren't targeted at any country in particular, the whole affair does stick out as an oddity.

Option 1: PQRS

Option 2: RSQP

Option 3: QRSP

Option 4: QPRS

Answer: 4: QPRS

Explanation: QPRS,Q is the introductry part of the given paragraph followed by P

Question 13:


S- Defence Research and Development Organisation, DRDO will set up a Covid-19 hospital with 500 beds equipped with ICU facilities in a few days in Delhi Cantonment.

Q- The doctors would be provided by both military and paramilitary forces for treating patients.

P- In view of rising covid-19 cases in the national capital, the facility will help treat the serious patients.

R- This will increase the bed capacity in the city.

Option 1: SQPR

Option 2: PQRS

Option 3: RSQP

Option 4: QPRS

Answer: 1: SQPR

Explanation: SQPR is the correct answer.

Question 14:


S- The test should be done 72 hours prior to the date of visit to the Mela site.

R- The spitting should be strictly prohibited in the Kumbha. Union Health Ministry today issued Standard Operating Procedures on preventive measures to contain spread of COVID-19 during Kumbh Mela.

P-As per the SoPs, Uttarakhand government will follow registration of the devotees and a compulsory medical certification.

Q- Devotees with negative RT-PCR test report will only be allowed to enter the ongoing Kumbh Mela in Haridwar.

Option 1: PQRS

Option 2: RSPQ

Option 3: QSRP

Option 4: SQPR

Answer: 3: QSRP

Explanation: QSRP is the correct answer.

Question 15:


Q- After necessary approval from the DCGA, Sputnik-V will be the third vaccine to get emergency use authorisation from the drugregulator after Covishield and Covaxin.

P- The clinical trial of the vaccine in India is being done by Dr Reddy's Lab. The Hyderabad based, multinational Indian pharma company, Dr. Reddy's Lab has also inked an agreement with the Russian Direct Investment Fund, RDIF for supply of the Russian vaccine in India.


R- The Subject Expert Committee of the Indian drug regulator in its last meeting on 1st April had asked Dr Reddy's to submit data on how the shot activates the body's immune response against the coronavirus.

RDIF has claimed an effectiveness of 91.6 per cent for the Sputnik V vaccine.

S- The Expert panel of the Central drug regulator, DCGA has recommended emergency use authorisation to the Russian Vaccine,Sputnik-V.

Option 1: SQPR

Option 2: PQRS

Option 3: RSQP

Option 4: QRSP

Answer: 1: SQPR

Explanation: SQPR is the correct answer.
 

Question 16:


Q- 11th April is the birth anniversary of Jyotiba Phule and 14th is the birth anniversary
      of Baba Saheb Ambedkar.

P- Mr Modi urged the youth to come forward and help senior citizens and others
     who need help to register for COVID vaccination.

R- All eligible persons can register and book an appointment with the help of
      CoWIN portal and  Aarogya Setu App.

S- On-site registration facility is also available. India is witnessing
    rapid rise in Covid-19 cases. People are requested to come forward
    for vaccination.

Option 1: PQRS

Option 2: RSPQ

Option 3: QPRS

Option 4: SQPR

Answer: 3: QPRS

Explanation: QPRS is the correct answer.
 

Question 17:

R-AIR correspondent reports that Prime Minister Narendra Modi has called for a mass vaccination      programme from tomorrow till 14th of this month and observe it as a vaccination festival.

S-11th April is the birth anniversary of Jyotiba Phule and 14th is the birth anniversary
    of Baba Saheb Ambedkar.

P- Teeka Utsav is being organized across the country from tomorrow to fight
    against the surging COVID-19 cases.

Q- The mass vaccination programme will be conducted till 14th of this
     month.

Option 1: QPRS

Option 2: PQRS

Option 3: RPQS

Option 4: SQPR

Answer: 2: PQRS

Explanation: PQRS is the correct answer. P is the introductory part of the paragraph, followed by Q.
 

Question 18:


Q-With officials in multiple states including some BJP ruled ones - complaining of vaccine shortages even as the second Covid wave accelerates, the Centre must come clean on vaccine supply.

P- Health minister Harsh Vardhan's sharp response to Maharashtra's demand for more vaccines, blaming the state's containment measures, is unhelpful.

R- States where caseloads are rising sharply must get doses they seek. Centre's criteria - those who need the vaccine, not those who want it - isn't persuasive amid a second wave fuelled primarily by younger people.

S-Bureaucrats deciding who gets what amid several unknowns and variables is a sure recipe for shortages - as indeed are showing up now.

Option 1: PQRS

Option 2: QPRS

Option 3: RSPQ

Option 4: SPQR

Answer: 2: QPRS

Explanation: QPRS is the correct answer, Q is the introductory part of the paragraph, followed by P with additonal information.
 

Question 19:


Q- The 14th edition of Indian Premier League will begin today with Mumbai Indians opening their title defence against Royal Challengers Bangalore at the Chepauk grounds in Chennai.

R- The match will begin at 7:30 in the evening.

S- The match is expected to be a cracking contest as both teams have some of the best Twenty20 players from across the world in their setup.

P-While the defending champions did not tinker much with their core at the player auction, RCB invested heavily in overseas all-rounders by roping in Glenn Maxwell and Kyle Jamieson for the upcoming season.

Option 1: QRSP

Option 2: PQRS

Option 3: SPQR

Option 4: RSQP

Answer: 1: QRSP

 

Explanation: QRSP is the correct answer, Q is the introductory part of the paragraph, followed by R with addtional information.
 

Question 20:


R- Ministry has also informed that the rigorous joint review exercise to finalize the annual action plans is all set to begin from tomorrow.

S- The action plan is prepared by the States and Union territories with an objective to provide 100 percent of households with tap water connections to achieve drinking water security.

P- The government is planning to invest over one lakh crore rupees this fiscal year to ensure tap water supply to every rural household in the country.

Q-Ministry of Jal Shakti has informed that this kind of investment is likely to continue over three years to achieve the target.

Option 1: QPRS

Option 2: PQRS

Option 3: RSPQ

Option 4: SQPR

Answer: 2: PQRS

Explanation: PQRS is the correct answer, P is the introductory part of the sentence,

followed by Q.

How to solve parajumbles?

While solving them, use a pen and paper. Write the order that you believe is correct so that you don't have to rearrange all of the phrases again at the end. Scan all of the parajumble questions first, then choose the one with the shortest sentences.
 

What is para completion ?

As the name suggests, Para-completion requires you to complete the paragraph in a way that it is coherent and complete. It tests your comprehension skills. All it asks of you is to complete a missing line from a paragraph, and this line is generally the last line of the paragraph.

Free E Books