Odd One Out : Aptitude questions, Formula, Tips and tricks

Safalta Expert Published by: Saksham Chauhan Updated Mon, 29 Aug 2022 11:24 PM IST

Highlights

(Odd One Out) Alphabetical/Word Analogy: In these questions, we must identify the letter or word that differs from the others. Get more information here at Safalta.com.

In these questions, we must choose the letter or word that is different from the others in an alphabetical or word analogy (Odd One Out). Think about the following example: Look for the odd one in November, September, June, April, and February. With the exception of February, which has 28 or 29 days, all of the aforementioned words are months with 30 days.

You can also check ,

Speed , Time and Distance Missing Term
Parajumble Odd One Out
Blood Relations Syllogism
Ratio and Proportion Time And Work

Table of Content

  1. Odd One Out
  2. Which of the boxes is the odd one out?
  3. Which one stands out as the odd one out?
  4. Which one stands out as the odd one out?
  5. QUESTION AND ANSWERS

Odd One Out

The use of a logical reasoning exam is one of the most common ways to assess an individual's ability to think clearly and critically. Abstract sequences, logical matrices, number series, and other types of logical reasoning exams are available. Below, we'll look at one of the most common logical thinking exercises, in which you must pick the odd image out of a set of photographs.

logical_tests_odd_one_out_example_1

Which of the boxes is the odd one out?


How did it turn out? Have you discovered the box that isn't part of the test sequence? If not, don't be discouraged; some of the patterns in logical thinking exams might be difficult to identify if you're unfamiliar with them. Due to a variety of variables such as time constraints, unfamiliarity with the exam topic, or a lack of preparation, some questions are difficult to answer. Keep in mind that the more logical thinking exams you take, the better your skills will get. Although the circles and lines in the above boxes produce separate pictures, three of the four share some traits.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Keep an eye on the amount of intersecting lines in each image.Box A contains three junctions, as do boxes B and D; however, box C has four intersections, indicating that box D is the odd one out. Isn't it rather straightforward?

Let's have a look at another example. Set your timer for 30 seconds and see if you can get the odd one out this time. After you've finished, have a look at the explanation below. You may now begin working.

Which one stands out as the odd one out?


Have you have any luck with the above? Do you believe you got the answer correct? It's worth noting that the form of the test objects is the differentiating feature. From the start, you can rule out that the proper pattern would be dependent on the number of forms in each box or the colour of certain things, as each box contains three shapes of varying colours. However, you'll see that three of the boxes have four-sided forms, while just one box does not.As a result, you may assume that box D is the odd one out. In your logical reasoning test, pay close attention to the details.

Are you ready to try your hand at the last question? Set a timer for 30 seconds and go over the explanation once you've marked the answer.

Which one stands out as the odd one out?


You properly answered this question if you marked B as the odd one out. B must be the odd box since three of the boxes have odd numbers of lines whereas box B has an even number of lines, indicating that B does not belong in the above sequence.
 

QUESTION AND ANSWERS

 

Question 1:

Question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: Varanasi 

Option 2: Agra 

Option 3: Haridwar 

Option 4: Allahabad 

Answer: 3. Haridwar

Explanation: Except Haridwar all are city of Uttar Pradesh while Haridwar is the city of Uttrakhand 
 

Question 2:

In the following question,three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: Psychology  : Algae 

Option 2: Ornithology : Birds

Option 3: Mycology : Fungi

Option 4: Biology : Botany

Answer: 4. Biology : Botany
 

Question 3: 

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: 46 – 10 

Option 2: 42 – 33 

Option 3: 20 – 38

Option 4: 91 – 12 

Answer:  4. 91 – 12

Explanation: except option (4) all options have same digital sum. means 

LHS sum of digit = RHS sum of digit. 
 

Question 4: 

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and therefore form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1:(17, 71) 

Option 2:(23, 32)

Option 3:(19, 90)

Option 4:(46, 64)

Answer:  4. (19, 90)  

Explanation: Except option (3) all are follow "ab = ba" rule


Question 5:

 In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: Sphere

Option 2: Circle

Option 3: Square

Option 4: Triangle

Answer:  1. Sphere

Explanation:  Sphere is a three dimension figure but rest are two dimension figure.
 

Question 6:

 In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: TONGUE 

Option 2: NOSE

Option 3: HAND

Option 4: EYES

Answer: 4.HAND

Explanation: The five sense organs in the human body are eyes, ears, tongue, nose and skin. HAND is not a sense organ.
 

Question 7: 

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1:56

Option 2:28

Option 3:36

Option 4:35

Answer: 3:36

Explanation: Except 36 all are divisble by 7
 

Question 8:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group

Option 1: 222

Option 2: 10

Option 3: 68

Option 4: 125

Answer: 4:125

Explanation:  125 is the cube of 5 

 

Question 9:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group? 

Option 1: 36

Option 2: 96

Option 3: 16

Option4: 80

Answer: 1:36
Explanation: Except 36 all are multiple of 16 .
 

Question 10:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: 41,4
Option 2: 83,6
Option 3: 74,7
Option 4: 97,9

 

Answer: 2:83, 6 

Explanation: Except option (2) all have second term as the first no, of first term .
 

Question 11:

 In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: 24

Option 2: 28

Option 3: 42

Option 4: 56 

Answer: 1:24

Explanation: Except 24 all are multiple of 7.
 

Question 12:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: 63
Option 2: 69
Option 3: 65
Option 4: 66 

Answer: 3:65

Explanation: Except 65 all are divisble by 3.
 

Question 13:

 In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group

Option 1: 108

Option 2: 91

Option 3: 144

Option 4: 225

Answer:  2: 91

Explanation: Except 91 all are divisble by 9.
 

Question 14:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: 1-5

Option 2: 4-20

Option 3: 5-65

Option 4: 7-35

Answer: 3: 5 – 65

Explanation:  first term multiply by 5 = second term rule followed except option (3).
 

Question 15:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1:PORTRAIT

Option 2:DRAW

Option 3:PAINT

Option 4:SKETCH
 

Answer: 3: PAINT

Explanation: Paint is odd because others are types of paintings but paint is an object used for the work.
 

Question 16:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: 101

Option 2: 212

Option 3: 326

Option 4: 111

Answers: 3: 326

Explanation: Only 111 is divisible by 3
 

Question 17:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and therefore form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1:ACB

Option 2:GIH

Option 3:MON

Option 4:PQR 

Answer: 4: PQR

Explanation:  option (4)
 

Question 18:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and therefore form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1:D

Option 2:E

Option 3:F

Option 4:G

Answer: 2: E

Explanation: option (2) is a vowel.
 

Question 19:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and therefore form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: M

Option 2: N

Option 3: O

Option 4: P 

Answer: 1:  M

Explanation: M = 13 which is a prime no. so option (1) is correct
 

Question 20:

In the following question, three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

Option 1: A

Option 2: O

Option 3: I 

Option 4: N

Answer: 4: N

Explanation: Except N all are vowels.





 

Which of the images A to E is the odd one out?

Option E is the odd one out as it is neither a reflection nor a rotation of the others.

What is odd one in abstract reasoning?

Odd One Out assesses deductive reasoning, which is the core cognitive ability to apply rules to information in order to arrive at a logical conclusion. Odd One Out requires reasoning about the features of several shapes to deduce the one shape that does not fit in with the rest.

How do you find odd words?

Odd words means the word which does not match with other words of the group. Here you'll have a set of words in which every words are related in some manner or they follow certain pattern except one and that one word will become odd word.

Free E Books