Coding & Decoding : Questions and tips

Safalta Expert Published by: Saksham Chauhan Updated Sat, 07 May 2022 12:31 AM IST

Highlights

This topic is part of the reasoning ability curriculum, and applicants must decode a code given in the question and respond accordingly, as the name implies. It is one of the most prevalent themes on which competitive tests, particularly bank exams, pose questions.Check more about here  at Safalta.com

This topic is part of the reasoning ability curriculum, and applicants must decode a code given in the question and respond accordingly, as the name implies. It is one of the most prevalent themes on which competitive tests, particularly bank exams, pose questions.

Types of questions:

Questions on coding and decoding come in a variety of forms. These are some of them:

  • Coding in Alphabetical Order
  • Coding in Numbers
  • Coding Based on Symbols
  • Values of Alphabet-Symbol-Numerical Coding Substitution Coding
  • Unravel Coding

Tips for Coding & Decoding Section Order to prepare :

To aid applicants in their preparation for forthcoming bank and SSC examinations, we've compiled a list of helpful hints for approaching the Coding-Decoding test questions using the new pattern in a more efficient and effective manner. Candidates who understand these pointers will be able to answer coding and decoding problems with ease in forthcoming bank and SSC examinations. A few pointers to help candidates tackle coding decoding questions in forthcoming competitive examinations are listed below: Read the question attentively and jot down any crucial codes that come up. Attempt to decipher the question's coding. Candidates should be aware that the same style of decoding might be used for a variety of questions. Eliminate the unneeded values and try to simplify the code using the elimination procedure. Solve more and more practice problems to have a better understanding of the idea and to easily score higher on questions based on this topic.

Questions and answers:

Question 1:

In a certain code language "GASTRIC" is written as "UCIREKT". How will "DECEIVE" be written in that code language?

Option 1: ACBCCTG

Option 2: ACACCTG

Option 3: EGFCGXK 

Option 4: BFCCTGL

Answer: 3: EGFCGXK

Explanation:

Question 2:

In a certain code language, "RUMOUR" is written as "MURRUO".

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
How is "RACKET" written in that code language?

Option 1: TEKCAR 

Option 2: CARKET 

Option 3: CARTEK 

Option 4: TECAR

Answer:  3: CARTEK

Explanation:

Question 3:

In a certain code language, "NATURE" is written as "TANURE". How is "LISTEN" written in that code language?

Option 1: NETSIL

Option 2: TENSIL 

Option 3: SILTEN 

Option 4: LITSEN

Answer:  3: SILTEN

Explanation:

"NATURE" is written as "TANURE"

The pattern followed is that the word is divided into two parts : (NAT) (URE), then the first part is written in reverse order and the second as it is to find the desired code, i.e. = (TAN) (URE)

Similarly, code for LISTEN : SILTEN

 

Question 4:

In a certain code language, “TUBE” is written as “202125” and “PINCH” is written as “1691438”. How is “MARC” written in that code language? 

Option 1: 131183

Option 2: 141162

Option 3: 131184

Option 4: 121183

Answer: 

1: 131183

Explanation:

The letters are numbered based on their position according to the English alphabetical order. A=1 , B=2 , C=3 , D=4 and so on.

Eg :- TUBE = 20,21,2,5 -> 202125

PINCH = 16,9,14,3,8 -> 1691438

Similarly, MARC = 13,1,18,3 -> 131183

 

Question 5 :

In a certain code language, “PILOW” is written as “49352” and “TRAIN” is written as “78691”. How is “PRAWN” written in that code language?

Option 1: 97816 

Option 2: 69832 

Option 3: 48621 

Option 4: 29647

Answer:  3: 48621

Explanation: Codes for each letter is given : P->4

R->8

A->6

W->2

N->1

Thus, PRAWN : 48621

Question 6:

In a certain code language, AUSTRALIA is written as @$!#^@*[email protected] How is "STRAIT" written in that code language?

Option 1: !#^@?#

 Option 2: !#@^?# 

Option 3: !#^[email protected]#

 Option 4: !#^@#?

Answer:  1: !#^@?#

Explanation:

The codes for each letter is given : S->!

T->#

R->^

A->@

I->?

T->#

Thus, STRAIT : !#^@?#

Question 7:

If the police are called teachers, teachers are called ‘ politicians, politicians are called doctors, doctors are lawyers and lawyers are called surgeons, who will arrest the criminals?

Option1: Police 

Option2: Lawyer 

Option 3: Teacher

Option 4: Doctor

Answer: 

3: Teacher

Explanation:

(C) We know that the police will arrest the criminals but in question the police are called teachers.

Hence, the teacher will arrest the criminals.

Question 8:

If a rat is called a dog, dog is called Mongoose, Mongoose is called lion, lion is called snake and snake is called elephant, which is reared as a pet?

Option 1: Rat

Option 2: Dog

Option 3: Mongoose

Option 4: Lion

Answer: 3: Mongoose

Explanation:

(C) We know that dogs are reared as pets but the dog in question is called a mongoose. Hence, mongoose is reared as a pet.

 

Question  9:

If ‘DREAM’ is coded as ‘78026’ and ‘CHILD’ is coded as ‘53417’, how can ‘LEADER’ be coded?

Option 1: 102078 

Option 2: 102708

Option 3: 102087 

Option 4: 102780

Answer: 2: 102708 

Explanation:

 

 

Question 10 :

If ‘MADRAS’ is written as ‘DAMSAR’, how can ‘MUMBAI’ be written in that code?

Option1: BAIUMM 

Option2: MUMIAB 

Option3: IABMUM 

Option 4: MBIAUM.

Answer:  2: MUMIAB

Explanation:

 

Question 11:

In a certain language, PROSE is coded as PPOQE. How will LIGHT be coded?

Option 1: LIGFT 

Option2: LGGHT

Option3: LLGFE 

Option4: LGGFT

Answer:  4: LGGFT

Explanation:

 

Question 12:

If ‘Development’ is written as ‘Tnemdevelop’ then ‘Evaluation’ will be written as

Option1: Notiaevalu 

Option2: Noitaulave 

Option3: Notievalua 

Option 4: Noitevalua

Answer:  4: Noitevalua
 

Question 13

 If the police are called teachers, teachers are called ‘ politicians, politicians are called doctors, doctors are lawyers and lawyers are called surgeons, who will arrest the criminals?

Option1: Police 

Option2: Lawyer 

Option 3: Teacher

Option 4: Doctor

Answer: 

3: Teacher

Explanation:

(C) We know that the police will arrest the criminals but in question the police are called teachers. Hence, the teacher will arrest the criminals.
 

Question 14:

In a certain code language "POUCH" is written as "53461", and "PRAYERS" is written as "578902⇑". How will "CHEES" be written in that code language?  

Option 1: 6102⇑

Option 2: 6100⇑ 

Option 3: 610⇑0 

Option 4: 6001⇑

Answer: 2: 6100⇑

Explanation:

The codes for each letter is given : C->6

H->1

E->0

E->0

S->⇑

Thus, CHESS : 6100⇑

Question 15:

In a certain code language, “CUDGEL” is written as “FYGKHP”. How is “DAINTY” written in that code language

Option 1: REBAFK 

Option 2: GELRWC 

Option 3: KUCLEC 

Option 4: WCEVCK

Answer: 

2: GELRWC

Explanation:

 

Question 16:

In a certain code language, “MAID” is written as “13194” and “TEAR” is written as “205118”. How is “OHMS” written in that code language?

Option 1: 198135

Option 2: 6191312

Option 3: 1213195

Option 4: 1581319

Answer: 4: 1581319

Explanation:

The letters are numbered based on their position according to the English alphabetical order. A=1 , B=2 , C=3 , D=4 and so on.

Eg :- MAID = 13,1,9,4 -> 13194

TEAR = 20,5,1,18 -> 205118

Similarly, OHMS = 15,8,13,19 -> 1581319

 

Question 17:

If 'E' is coded as '5' and 'PEN' is coded as '35' then how will 'PAGE' be coded?

Option 1: 27 

Option 2: 36 

Option 3: 28 

Option 4: 29

Answer: 4: 29

Explanation:

The numbers are formed by adding the place value of the letters. Such as E=5 PEN,whereP=16E=5N=14,HencePEN=16+5+14=35 Similarly,PAGE=16+1+7+5=29

 

Question 18:

In a code language, ‘HEDONISM’ is written as ‘QFGJOUKP’. How will ‘PROFITED’ be written as in that language?

Option 1: HQTRFGVK 

Option 2: HQTSFFVK

Option 3: GSQRFGUK 

Option 4: HQTREGVL

Answer: 1: HQTRFGVK

Explanation:

‘HEDONISM’ is written as ‘QFGJOUKP’.

Check the pattern here:

H + 2 = J ,O +2 =Q (Positions interchanged)

E + 2 = G, D + 2 = F (Positions interchanged)

N +2 = P, M+ 2 = O (Positions interchanged)

I + 2 = K, S + 2 = U (Positions interchanged) Follow the simple pattern and get the answer.

Question 19:

If ‘TRANSFER’ is coded as '2018114196518', then how will ‘INCLUDED’ be coded as in that language?

Option 1: 91331121454

Option 2: 18231220454 

Option 3: 81431222353

 Option 4: 91431221454

Answer:

4: 91431221454

Explanation:

Here, ‘TRANSFER’ is coded as '2018114196518'.

All the place values of the letter are written consecutively in the same order as that of the word. Such as,T=20,R=18,A=1,N=14,andsoon.

Similarly,INCLUDED will be 91431221454

Question 20:

In a certain code language, “RINKS” is written as “SKOMT”. How is “FRIED” written in that code language?

Option 1: PQGHJ 

Option 2: HUKHD 

Option 3: KOTGJ 

Option 4: GTJGE

Answer:  4: GTJGE

Explanation:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What is coding and decoding in mental ability?

For transmitting secret messages from one place to another, especially in defense services, Coding is used. Decoding is the ability to break the secret code. The codes are based on various principles or patterns.

What is coding in verbal reasoning?

Coding means to hide the meaning of any message and decoding means to understand the actual meaning of that message. In questions based on coding-decoding, a word or sentence is coded in a particular way and the candidates are asked to code other word or sentence in the same way or to decode the word or sentence.

What coding is used for?

Coding creates a set of instructions for computers to follow. These instructions determine what actions a computer can and cannot take. Coding allows programmers to build programs, such as websites and apps. Computer programmers can also tell computers how to process data in better, faster ways.

Free E Books