General Knowledge for Kids, 100+ simple GK Questions and answers for kids

Safalta Expert Published by: Harshita Pathak Updated Wed, 23 Nov 2022 10:42 PM IST

Highlights

Here we have provided 100+ simple GK questions for kids. These questions will help improve the knowledge base of young kids and enhance their awareness.

General Knowledge For Kids 100+ Questions and Answers: Having a good general knowledge benefits an individual from a very young age itself. These days kids are occupied with video games, mobiles and other such devices. This has led to deterioration in the level of curiosity in children. However, you can make learning fun for kids in the form of questions and answers and work on their general knowledge. As general knowledge covers wide range of topics, we have provided questions from different fields such as history, geography, science and so on which will help kids improve their GK. Read this article to check GK questions for kids. इस फ्री E-Book के साथ करें डिजिटल मार्केटिंग में अपने करियर की शुरुवात- Click Here



Free E-Books: Download PDF On Most Important GK Topics!
 

Table of Content

  1. GK Questions and Answers for Kids: Class Playgroup to 1st
  2. GK Questions and Answers for Kids: Class 2-4
  3. GK Questions and Answers for Kids: Class 5-7
  4. General Knowledge Questions and Answers for Kids: Class 8-10
  5. General Knowledge Questions and Answers for Kids: True or False
 

General Knowledge Questions and Answers for Kids: Class Playgroup to 1st

This is the learning age of kids who are most eager to know more information. So, GK is that section that helps them in providing knowledge. The below questions will be a great activity for them. Check out the simplest yet useful GK questions for kids of age 4-7 years:

1.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
The baby frog is known as?

Ans. Tadpole

2. Rainbow consist of how many colours?
Ans. 7 colours

3. How many days are there in a year?
Ans. 365 days (not a leap year)

4. How many minutes are there in an hour?
Ans. 60 minutes

5. How many seconds are there in a minute?
Ans. 60 seconds

6. How many seconds make one hour?
Ans. 3600 seconds

7. How many consonants are there in the English alphabet?
Ans. 21 Consonants

8. Which animal is known as the 'Ship of the Desert"?
Ans. Camel

9. How many days are there in a week?
Ans. 7 days

10. How many hours are there in a day?
Ans. 24 hours

11. How many letters are there in the English alphabet?
Ans. 26 letters

12. How many vowels are there in the English alphabet and name them?
Ans. 5 vowels namely a, e, i, o, and u.

13. Which animal is known as the king of the jungle?
Ans. The Lion is known as the king of the jungle.

14. Name the National bird of India?
Ans. The Peacock

15. Name the National animal of India?
Ans. Tiger

16. What is the National Anthem of India?
Ans. The National Anthem of India is Jana Gana Mana.

17. Name the national flower of India?
Ans. Lotus flower

18. Name the National fruit of India?
Ans. Mango

19. What is the National song of India?
Ans. Vande Mataram

20. Who designed the National Flag of India?
Ans. The flag was designed by Pingali Venkayya.

21. How many fingers do you have in one hand?
Ans: Five fingers
 
22. What do you drink that comes from a cow?
Ans: Milk
 
23. When is it time for bed?
Ans: Night time.
 
24. What part of your body lets you see?
Answer: The eyes
 
25. What animal goes “Moo”?
 Answer: Cow
 
26. Can you name a word that starts with the letter “C”?
 Answer: Car

27. How many months do we have in a year?
 Answer: 12 months
 
28. How many days do we have in a week?
 Answer: 7 days
 
29. How many days are there in a year?
 Answer: 365 days
 
30. What is 2+2?
 Answer: 4
 
31. Which number comes after 6?
 Answer: 7
 
32. How many colors are there in a rainbow?
Answer: 7

General Knowledge 2022: Current & Static GK India, GK Questions, World

 
Current Affairs Ebook Free PDF: Download Here General Knowledge Ebook Free PDF: Download Here
 

General Knowledge Questions and Answers for Kids: Class 2-4

At this age, children begin to notice new things around them and begin to ask questions of their parents, grandparents, instructors, and so on. Check out the simplest yet useful GK questions for kids of age 8-10 years:

1. Name the densest jungle in the world?
Ans. The Amazon rainforest

2. Which festival is called the festival of colours?
Ans. Holi

3. What is the Isosceles triangle?
Ans.  A triangle in which two sides have the same length or two sides are equal.

4. What type of gas is absorbed by plants?
Ans. Carbon Dioxide

5. How many days a February month has in the leap year?
Ans. 29 days

6. Name the longest river on the Earth?
Ans. Nile

7. Name the smallest continent?
Ans. Australia

8. Which is the principal source of energy for the Earth?
Ans Sun

9. Anti-clockwise is it from left or right?
Ans. Left

10. Name the planet nearest to the Earth?
Ans. Mercury

11. Which festival is known as the festival of light?
Ans. Diwali

12. Name the place known as the Roof of the World?
Ans. Tibet

13. Who was the first Prime Minister of India?
Ans. Pandit Jawaharlal Nehru

14. Who is the first woman prime minister of India?
Ans. Indira Gandhi

15. Who is the first citizen of India?
Ans. The President of India 

16. How many states are there in India?
Ans. 28 states

17. How many Union Territories are there in India?
Ans. 8 Union Territories

18. How many years are there in one Millenium?
Ans. 1,000 years

19. Name the first man to walk on the Moon?
Ans. Neil Armstrong

20. Name the Oceans of the World?
Ans. The Atlantic, Pacific, Indian, Arctic, and the Southern (Antarctic) oceans.

21. What is the cause of the Sun’s energy?
 Ans: Fusion of Hydrogen and Helium.
 
22. Which is the nearest planet to the Sun?
 Ans: Mercury.
 
23. How much time does the sunlight take to reach the Earth?
 Ans: 8 minutes 20 seconds.

24. Name the planets in our solar system.
 Ans: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.
 
25. Which is the closest planet to earth?
 Ans: Venus.
 
26. Which is the farthest planet from earth?
 Ans: Neptune.
 
27. How many moons does the earth have?
 Ans: One
 
28. Which planet has the most moons?
 Ans: Saturn
 
29. How many moons does Saturn have?
 Ans: 82
 
30. Which is the largest moon in our solar system?
 Ans: Ganymede
 
31. How many layers are there in the earth’s atmosphere?
 Ans: Five.

32. What does the cow gives us?
 Answer: Milk
 
33. Which is the largest bone in the human body?
 Answer: Femur
 
34. Which type of plant is a money plant?
 Answers: Climbers
 
35. What is the sound made by a frog?
 Answer: Croak croak
 
36. What is the name of the shortest bone in the human body?
 Answer: Stapes
 
37. How many layers are there in the atmosphere?
 Answer: 5
 
38. Who is the Father of Medicine?
 Answer: Acharya Charak

 

General Knowledge Questions and Answers for Kids: Class 5-7

At this age, children learn the most and notice things more closely. The questions mentioned below may be more difficult than those stated above. Check out the simplest yet useful GK questions for kids of age 10-12 years:

1. How many millimetres are there in a centimetre?
Ans. 10mm

2. Name the hardest substance available on Earth?
Ans. Diamond

3. Name a shape that has ten sides?
Ans. Decagon

4. Name the largest ocean in the World?
Ans. Pacific Ocean

5. Who is the real founder of Microsoft?
Ans.  Bill Gates and Paul G. Allen

6. Who gave the theory of Relativity?
Ans. Albert Einstein

7. Who is the Father of our Nation?
Ans. Mahatma Gandhi

8. Who discovered the X-rays first?
Ans. Wilhelm Roentgen

9. Who gave the universal law of gravitation?
Ans. Issac Newton

10. What is a telescope?
Ans. A telescope is an instrument in the shape of a tube with special pieces of glass (lenses) inside it. It makes things that far away appear bigger and nearer.

11. Name a natural satellite of Earth?
Ans. Moon

12. Name the National game of the USA?
Ans. Baseball

13. Who invented Watch?
Ans. Peter Henlein

14. Name the largest 'Democracy' in the world?
Ans. India

15. Which is the smallest bone in the human body?
Ans. Stapes (Ear bone)

16. Name the country known as the Land of the Rising Sun?
Ans. Japan

17. Who invented electricity?
Ans. Benjamin Franklin

18. Which continent is known as the ‘Dark’ continent?
Ans. Africa

19. Name the planet known as the Red Planet?
Ans. Mars

20. Who wrote "Malgudi Days"?
Ans. R. K. Narayan

21. Name the gas which is filled in balloons?
Ans. Helium
 
22. Which two rivers merge in Devprayag to form the River Ganga?
Ans. Alakananda and Bhagirathi rivers
 
23. Name the deepest oceanic trench on Earth?
Ans. Mariana Trench

24. Name the national bird of the United States of America?
 Ans. Bald Eagle
 
25. Name the deepest ocean in the world?
 Ans.  Pacific Ocean
 
26. Name the smallest bone in the human body?
 Ans. Stapes

27. Who is the Father of our Nation?
Answer: Mahatma Gandhi
 
28. Who was the first President of India?
Answer: Dr. Rajendra Prasad
 
29. Who is known as the Father of the Indian Constitution?
Answer: Dr. B. R. Ambedkar
 
30. Which is the most sensitive organ in our body?
Answer: Skin
 
31. Giddha is the folk dance of?
Answer: Punjab
 
32. Who was the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.
 
33. Which is the heavier metal of these two? Gold or Silver?
Answer: Gold
 
34. Who invented the Computer?
Answer: Charles Babbage

For more GK Questions for Different Classes, click on the links given below:
GK Questions for Class 6 Click Here
GK Questions for Class 7 Click Here


 

General Knowledge Questions and Answers for Kids: Class 8-10

Children at this age begin learning about the world around them and begin asking questions of their parents, grandparents, teachers, etc. The questions listed below may aid children in learning, and some of them may have already sparked their interest.

1. Name the first English President of the Indian National Congress?
Ans. George Yule was the first English President of the Indian National Congress.

2. Name the tissue that forms the inner lining of the mouth?
Ans. Epithelial tissue

3. What is the function of Ligament?
Ans. Ligament is a type of connective tissue that connects one bone to another. These tissues are strong and elastic.

4. Who founded the Mauryan Empire?
Ans. Chandragupta Maurya founded the Mauryan Empire.

5. Nalanda University was destroyed by whom?
Ans. Bakhtiyar Khilji destroyed Nalanda University in 1193.

6. In which year did Arundhati Roy win the Booker Prize?
Ans. In 1997, Arundhati Roy won the Booker Prize. She was the first Indian to win the Booker Prize. The title of the novel for which she won the Booker Prize is "The God of Small Things".

7. What is the relationship between the weight of an object on the moon and the weight of an object on Earth?
Ans. The moon weighs one-sixth the weight of the Earth.

8. What is the major source of minerals in the soil?
Ans. Parent rock from which soil is covered is the major source of minerals in the soil.

9. Freedom of speech and expression is mentioned in which article of the Indian Constitution?
Ans. Article 19

10. In which year did the "Guarantee System" start?
Ans. In 1849, the "Guarantee system" for Rail Network development in India was started.

11. Which gas is filled in an electric bulb?
Ans. Nitrogen gas is filled in an electric bulb.

12. When was United Nations Environment Programme (UNEP) established?
Ans.  5 June 1972

13. Name the elements that make up the xylem tissue?
Ans. Xylem tissue consists of four types of elements namely tracheids, vessels, xylem fibres, and xylem parenchyma.


14. Where is Hemis National Park situated?
Ans. Hemis National Park is located in Jammu and Kashmir State.

15. What is  “Kilonova”?
Ans. It is a transient astronomical event that occurs in a compact binary system when two neutron stars and a black hole merge into each other. They are thought to emit short gamma-ray bursts and strong electromagnetic radiation due to the radioactive decay of heavy r-process nuclei that are produced and ejected fairly isotropically during the merger process.

16. When was Bhagat Singh executed?
Ans. 23 March 1931

17. When is International Women's Day celebrated?
Ans. Every year on 8 March, International Women's Day is celebrated.

18. What was the first vernacular newspaper in India?
Ans. Samachar Darpan was the first vernacular newspaper in India. It was a Bengali weekly newspaper published by the Baptist Missionary Society.

19. Which Sikh Guru introduced the Gurmukhi Script?
Ans. As per the Sikh tradition, Gurmukhi was invented by Guru Angad, who was the second Sikh Guru in the mid-16th century.

20. In which state of India is the Hornbill festival observed?
Ans. Nagaland

21. Name 5 countries situated in the Pacific Ring of Fire?
 Ans. The Pacific Ring of Fire stretches across various countries including Indonesia, New Zealand, Papa New Guinea, Philippines, Japan, United States, Chile, Canada, Guatemala, Russia, Peru, etc.
 
22. What is the Ring of Fire?
 Ans. Ring of Fire is also known as the Circum-Pacific Belt. It is a path along the Pacific Ocean which is characterised by active volcanoes and frequent earthquakes. The majority of the Earth's volcanoes and earthquakes take place along the Ring of Fire.
 
23. Which bank is known as the bankers' bank of India?
 Ans The Reserve Bank of India

For more GK Questions for Class 8-11, check the blogs linked below:

GK Questions for Class 8 Click Here
GK Questions for Class 9 Click Here
GK Questions for Class 10 Click Here
GK Questions for Class 11 Click Here


General Knowledge Questions and Answers for Kids: True or False

1. Metre per second is the unit of Speed.
Ans. True

2. William Shakespeare is a scientist.
Ans. False (William Shakespeare was an English dramatist, poet, and actor).

3. There are 200 bones in the Human Body.
Ans. False (206 bones are there in Human Body).

4. Electrons are larger than molecules.
Ans. False

5. With the help of Photosynthesis plants make their own food.
Ans. True

6. Chemical formulae of Hydrochloric acid is HCl.
Ans. True

7. There are 11 players in a cricket team.
Ans. True

8. In 1916  Olympic Games were cancelled because of World War I?
Ans. True

9. In Football, the term Hat-Trick is used.
Ans. False ( The term Hat-Trick is used in cricket).

10. There are nine players in one team of Kho Kho.
Ans. True11. Commonwealth Games are held every four years.
Ans. True

12. Bosnia and Herzegovina's largest city and capital is Sarajevo.
Ans. True

13. Plants absorb Oxygen?
Ans. False (Plants absorb Carbon Dioxide).

14. Denmark's capital and the most populous city is Copenhagen
Ans. True

15. Half of 250 is 125.
Ans. True

16. 34 teeth in total adults have.
Ans. False (The adult has 32 teeth in total).

17. Barometer used to measure Atmospheric Pressure.
Ans. True

18. Valentina Tereshkova was the first woman to go into space.
Ans. True

19. Sparrow is a bird known for its intelligence.
Ans. False (Owl is known for its intelligence).

20. Europe is the second smallest continent and the third most populous continent
Ans. True
 

 

You may also read:

 Indian States, UTs and their Capitals, 28 States and 8 UTs List

List Of Indian Olympics Medal Winner 2021

List Of Chief Of Army Staff 2022

List of Oil Refineries in India

List of Rivers in India

 List of Men World records in athletics

List of Mountain Ranges in India

List of temples of India

Important Articles of Indian Constitution

 

Who is Father of Hindi?

Bhartendu Harishchandra

Who is father of India?

Mohandas Karamchand Gandhi

What are the common GK questions?

How Many Days Are There In A Week? How Many Days Are There In A Year? Which Animal Is Known As The King Of The Jungle? Name The National Fruit Of India? Name The National River Of India? Name The Biggest Continent In The World? Name The House Made Of Ice? Name The Largest Mammal?

Which planet is known as the ‘Dwarf Planet’?

Pluto

Which language is used by the computer to process data?

Binary language

Free E Books