GK Questions for Class 6, Check 50+ GK questions and answers here

Safalta Expert Published by: Himani Mehra Updated Thu, 24 Nov 2022 09:09 AM IST

Highlights

Check GK questions for kids studying in class 6 here. These GK questions cover wide range of topics and subjects to help students learn more. 

GK Questions for Class 6: General Knowledge is very important in today's world. Having a good GK adds to one's personality and confidence. Parents and teachers must try to ensure that students start working on their GK as early as possible. For this, the process of learning must be made fun so that children take interest in learning new things. Questions and answers can be a good way to work on one's GK. Here we have provided GK questions for class 6 students to help them improve their knowledge. 

 

Free E-Books : Download PDF On Most Important GK Topics!

 

GK Questions for Class 6 

1. Where is the Raimona Reserve forest situated?
Ans. Assam

2.

Free Demo Classes

Register here for Free Demo Classes

Please fill the name
Please enter only 10 digit mobile number
Please select course
Please fill the email
Something went wrong!
Download App & Start Learning
During whose reign was the fourth Buddhist council held?

Ans. Kanishka

3. What is the only even prime number?

Ans. 2

4.

What is the capital of Argentina?

Ans. Buenos Aires

5. Who is known as "Jawahar of Uttarakhand"?

Ans. Jagmohan Singh Negi

6. In which state are Zawar mines located?

Ans. Rajasthan

7. The Padma Shri awardee, Lakshmi Nandan Bora, belonged to which field?

Ans.  Literature

8. What is the capital of Estonia?

Ans. Tallinn

9. On which date does the Autumn Equinox occur?

Ans. September 23

10. Who founded the Kushana Empire in India?

Ans.  Kujula Kadphises

11. Name the player who won India's first Olympic bronze medal in boxing?

Ans. Vijender Singh

12. When is 'Cybersecurity Awareness Month' observed?

Ans. October

13. Who founded the Chola dynasty?

Ans. Vijayalaya

14. What are the functions of connective tissue?

Ans. Functions of Connective Tissue are: insulating, helping in binding the organs together and providing support, and also providing shape to the body, conserving body heat, and also storing energy.

15.  Zero is a positive or a negative number. Explain?

Ans. Zero is neither a positive nor a negative number.

16. Name a marine animal which is known as a "sea cow"?

Ans. Manatees

17. When did the First World War take place?

Ans. 1914

18. What was the ancient name of Patna?

Ans. Pataliputra

19. What is the square root of 144?

Ans. 12

20. Who gave the slogan “Do or Die”?

Ans. Mahatma Gandhi

21. Why are the leaves green in color?

Ans. Due to the presence of Chlorophyll

22. Name the acid that is secreted in the stomach?

Ans. Hydrochloric acid

 

You may also read:
 

 Indian States, UTs and their Capitals, 28 States and 8 UTs List

List Of Indian Olympics Medal Winner 2021

List Of Chief Of Army Staff 2022

List of Oil Refineries in India

List of Rivers in India

 List of Men World records in athletics

List of Mountain Ranges in India

List of temples of India

Important Articles of Indian Constitution

23. Which is the highest civilian award of the Republic of India?

Ans. The Bharat Ratna Award

24. WWW stands for?

Ans. World Wide Web

25. World Environment Day is celebrated on _.

Ans. June 5

26. Plants that develop in dry conditions are

Ans. Xerophytes

27. Where is ‘Great Bear Lake’ found in the world?

Ans. Canada 

28. In which country did cannabis originate?

Ans. China

29. Name the instrument that is used to measure blood pressure?

Ans. Sphygmomanometer

30. Utkal Diwas, celebrated on .............

Ans. April 1

31. ......... protein found in nails.

Ans. Keratin

32.  Bhagwati Sutta is a ....... text.

Ans. Jain

33. ..... is the first Asian country to launch a Plastics pact.

Ans. India

34. Karna and Angahgara terms are associated with......... dance.

Ans. Indian Classical 

35. The International Space Station is located in...... orbit.

Ans. Low Earth Orbit

36. Varkala Beach is situated in ..... state.

Ans. Kerala

39. ........was the ancient name of Patna.

Ans. Pataliputra

40.  Plants that develop in dry conditions are known as ...........

Ans. Xerophytes

41. ..... is the biggest bone in the human body.
Ans. Femur

42. Burning of coal releases carbon and sulphur oxides into the environment.

Ans True

43. Somatotropin is another name for laughing gas.

Ans. False (Correct Answer is growth hormone).

44. The Kayatha and Malwa cultures are related to the chalcolithic phase.

Ans. True

45. Motilal Nehru was the editor of the newspaper "Punjab Kesari".

Ans. False (Correct Answer is Lala Jagat Narayan).

46. LBW is related to hockey sports.

Ans. False (Correct Answer is Cricket).

47. In 1937, World War II started.

Ans. False (Correct Answer is 1939)

48. Maputo is the capital of Morocco.

Ans. False (Correct Answer is Mozambique).

49. Non-renewable energy eventually depletes.

Ans. True

50. What is the full form of Wifi?

Ans. Wireless Fidelity

51. Who is the writer of ‘Panchathantra’?

Ans. Vishnu Sharma

52. Who is the 14th President of India?

Ans. Ram Nath Govind

53. Who was the inventor of the light bulb?

Ans. Thomas Alwa Edison

54. Opium is obtained from the dry latex from which part of the Papaver somniferum Plant?

Ans. Poppy

55. Which Vitamin helps to heal the wound 

Ans. Vitamin C

56. The Pothohar Plateau is found in Nepal.

Ans. False (Correct Answer is Pakistan).

 

Is GK important for students of class 6?

Yes GK is very important for students of every class.

Can the above questions be memorised in a day?

Yes,  the above questions can be easily memorised in a day.

What are the benefits of General knowledge for children?

General Knowledge is very important for children as it makes them  aware and levels up their skill set.

Free E Books